Radyoloji
Tanısal Radyoloji ve Girişimsel Radyoloji olarak ikiye ayrılır. Tanısal Radyoloji, hastalıkların tanısının konulmasına odaklanırken Girişimsel Radyoloji ise minimal invaziv girişimlerde görüntüleme konusunda ilgili hekime yardımcı olur.
Tanı yöntemleri nelerdir?
Radyoloji, başta kanser olmak üzere hastalıkların neredeyse tümünün tanısında görev yapar. Tanı yöntemi olarak görüntüleme tıbbi görüntüleme cihazları kullanılır. En sık kullanılan radyolojik görüntüleme cihazları bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans (MR), anjiyografi (MRA), mamografi, röntgen ve ultrasondur.
Radyoloji uzmanının görevi nedir?
Hastalıkları tedavi etmek Radyoloji uzmanı hekimin görev alanına girmez. Radyoloji uzmanı hekim, tanının konulması için gerekli görüntüleme yöntemlerinin sonuçlarını yorumlar ve ilgili hekime yol göstermesi için rapor haline getirir.
Ayrıca ilgili hekimlere, hasta için en uygun görüntüleme tekniğinin seçilmesinde yardımcı olur. Bazı girişimsel prosedürler gerçekleştirilirken görüntüleme konusunda ilgili hekime yardımcı olur. Anjiyografi ve stent yerleştirme, tümör ablasyonu, iğne biyopsileri, kanamayı durdurmak için embolizasyon gibi bazı işlemleri de radyoloji uzmanı hekim gerçekleştirir.
Radyoloji bölümümüzde gerçekleştirilen işlemler:
- Anjiyografi, stent ve balon yerleştirme
- Tümör ablasyonu
- Embolizasyon
- İğne biyopsisi
- Kemoembolizasyon
- Omurga ve bel kırığı tedavileri
- Besleme tüpü yerleştirme
- Venöz erişim kateter yerleşim