Alzheimer ve demans birçok ortak belirti taşısa da birbirinden farklı rahatsızlıklardır. Demans halk arasında bunama olarak bilinir, yelpazesi çok geniştir ve yaşlılarda sıkça görülür. Alzheimer’ın ise kendine has semptomları, organik sebepleri ve fizyolojik belirtileri vardır.
Demans nasıl oluşur?
Demans beyinde görülen belirtiler veya tek bir semptomdur. Demansı bir hastalık olarak nitelendirmek doğru değildir. Nöron ve glia beyin hücrelerinin hasar görmesiyle meydana gelen demans yaşlılarda hafıza kaybı, düşünmeyle ilgili sorunlar ve konuşma güçlükleri olarak karşımıza çıkar. Beyin hücrelerinin birbiriyle haberleşememesinin sonucu olarak düşünce, davranış ve duygular etkilenir. Demansın birçok türü mevcuttur. En sık görülen demans türü ise Alzheimer’dır. Dolayısıyla demansı bir ana başlık olarak değerlendirmemiz gerekir.
Her unutkanlık Alzheimer mıdır?
Öncelikle her unutkanlığın Alzheimer hastalığı olmadığını bilmek gerekir. Unutkanlık bedende meydana gelen bir bulgudur. Birçok organik ya da psikolojik sebebi olabilen unutkanlık nedeni muayeneyle tespit edildikten sonra düzeltilebilir. Unutkanlık Alzheimer hastalığının semptomlarından sadece birisidir. Fakat her unutkanlık Alzheimer’a işaret değildir. Ya da unutkanlık yaşayan bireylerin ileriki zamanlarda mutlaka Alzheimer olması söz konusu değildir. Alzheimer, beyin hücrelerin ölümüyle seyreden bir hastalıktır ve ilerleyen süreçte semptomların artması söz konusudur.
Unutkanlık bir hastalık mıdır?
Unutkanlık her zaman hastalık ya da bir hastalığın semptomları olarak karşımıza çıkmaz. Altında organik bir rahatsızlık olmadan unutkanlık yaşamamızın sebebi genellikle her gün yaşadığımız stres ve koşuşturmayla birlikte zihnimizin yoğun ve yorgun olmasından kaynaklanmaktadır. Bazen de zihnimizde bilgilerin dağınık olması ve bir önem sıralamasına konulamamasından kaynaklanıyor olabilir. Yapacağımız işleri önem sıralamasına sokarak günlük yaşamımıza devam etmemiz unutkanlığın önüne geçebilir.
Unutkanlığa yol açan organik sebepler nelerdir?
B12 vitamin ve folik asit eksikliği, depresyonun sebep olduğu hormonsal dengesizlikler, kaygı bozuklukları, alkol ve madde kullanımı, yetersiz besin alımı sonucu oluşan komplikasyonlarla birlikte ortaya çıkan semptomlar, beyinde hafıza alanını etkileyen komplikasyonlar, inme ve bazı hormonal düzensizlikler unutkanlığa yol açabilir.
Alzheimer kimlerde görülür?
Alzheimer hastalığında yaşın önemi büyüktür. İleri yaş, Alzheimer hastalığı için büyük risk faktörüdür. Hastaların büyük çoğunluğu 65 yaş üzerindedir. 65 yaşın altında hastalığa yakalanmak düşük bir ihtimaldir. Genç yaşta başlayan Alzheimer’ın genetik kökenli olması yüksek bir olasılıktır.
Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir?
Unutkanlık semptomu Alzheimer hastalığına bağlı ise çoğu zaman günlük aktivitelerde ciddi aksamaya sebep olur. Unutkanlık yaşanan durum her ne ise daha sonra hatırlanamaz. Kişi yakın çevresiyle bu nedenden dolayı huzursuzluk yaşayabilir. Yön kavramında sıkıntı, kelimeleri seçme ve anlamada zorlanmalar, çok fazla tekrar etme ve ikilemde kalma gibi durumlar yaşanır.
Alzheimer nasıl tedavi edilir?
Alzheimer, beyin hücrelerinin ölümüyle meydana geldiğinden tedavisi henüz bulunamamıştır. Günümüz bilimsel araştırma ve bilgileri ışığında Alzheimer maalesef durdurulmamakta ve tedavi edilememektedir. Ancak Alzheimer’ın tedavisi için son 10 yıldır devam eden araştırma ve çalışmalar, hastalık riski yüksek olanlar için umut taşımaktadır.
Uzm. Psk. Ege Ece BİRSEL
Klinik Psikoloji
Egepol Hastanesi, İzmir’de tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.