Depresyon bireylerin ailevi, mesleki ve sosyal işlevselliklerini bozan psikiyatrik bir bozukluktur. Depresyon sürekli üzüntü halinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar.
Depresyon belirtileri nelerdir?
Depresyon çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere neden olabilir. Günlük hayatta depresyon terimini kullansak da DSM-IV tanı kılavuzunda majör depresif bozukluk olarak geçmektedir. Bu tanıyı koymak için 14 günlük süre geçmesi yeterlidir. Bu 14 günlük süre içinde tanı kılavuzundaki dokuz maddenin en az beşinin kişide görülmesi gerekmektedir. Depresyonda en sık rastlanan belirti çökkün duygudurumdur. Bu durumu hem kişinin kendisi hem de çevresindekiler fark edebilir. Kişi sürekli ağlamaklı, üzgün ve mutsuz duygudurumu içerisindedir. Bir diğer semptom ise ilgi ve istek kaybıdır. Kişi eskiden zevk aldığı ve istek duyduğu aktivitelere karşı ilgisizleşir, motivasyon kaybı yaşar.
Depresyon iştah problemlerine de yol açar. Kişiler depresyondayken birden iştah kapanması yaşayabilir ya da tam tersi daha çok yeme isteği duyabilir. Uyku problemi de en sık karşılaşılan belirtilerden biridir. Kişiler ya uykusuzluk çeker ya da yine tam tersi sürekli uyuma isteği hisseder. Uyku problemi kişilerin hem sosyal hem de iş hayatını olumsuz etkiler. Kişinin bu süreçte bitkin, yorgun, enerjisiz olması, psikomotor hareketlilikte azalma yaşaması, kendisini değersiz, suçlu ve mutsuz hissetmesi, dikkat ve konsantrasyon sorunları yaşaması mümkündür.
Depresyonun sebebi nedir?
Depresyonun birçok nedeni olabilmektedir. Yapılan araştırmalar yaşam boyu depresyon görülme sıklığının %5 ve %20 arasında olduğunu göstermektedir. Bu rahatsızlık yaşanan zor bir dönemde ortaya çıkabilir.
Tedavi edilmezse ne olur?
Depresyon tedavi edilmediği takdirde kronikleşebilir ve zaman içerisinde yeti yitimine sebep olabilir. Bu rahatsızlık tedavi edilebilmekte ve bireyler doğru tedaviyle eski hayatlarına geri dönebilmektedir.
Nasıl tedavi edilir?
Depresyon tedavisinde hastanın durumuna göre ilaç ve psikoterapi, birlikte ya da tek başına kullanılabilir. Eğer ağır bir depresyonsa mutlaka ilaç tedavisi uygulamak gerekir. Hafif ve orta depresyonda ise psikoterapiler yeterli olabilmektedir. Kişiler depresyonda olduğunu hissettiğinde ya da stresli halin giderek arttığını fark ettiğinde bir uzmana başvurmalıdır.
Depresyondaki kişiye düşen görevler nedir?
Kişi tedavisi süresince besinlerine, vitamin ve gıda takviyelerine de dikkat etmelidir. Bu süreçte “içimden gelmiyor” diyerek egzersizleri aksatmak yanlıştır zira böyle bir durumda kişinin hareket ve aktiviteden uzak kalması rahatsızlığın şiddetini artırabilmektedir. Dolayısıyla kişinin kendi kendini motive etmesi ve günlük hayattaki hobilerinden geri kalmaması depresyonun kısır döngüsünü bozacak, kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Yine de bazı durumların içinden çıkılamıyorsa bir uzman tarafından yardım almak gerekmektedir.
Uzm. Psk. Ege Ece BİRSEL
Egepol Hastanesi, İzmir’de tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.