Eklem Enjeksiyonları Nedir, Nasıl Uygulanır?

Eklem Enjeksiyonları Nedir, Nasıl Uygulanır?

Eklem enjeksiyonları tanı veya tedavi amaçlı olarak uygulanabilir. Eklem içi ilaç uygulamaları sıklıkla eklemin hastalığı veya bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan semptomları gidermek amacıyla uygulanmaktadır. Tanı amaçlı yapılan lokal anestezik uygulamaları da ayırıcı tanı da önem taşır.

Eklem Enjeksiyonları Hangi Bölgelere Uygulanır?

En sık diz, omuz, kalça, sakroiliak eklemlerine uygulanırken el-ayak parmak ve bilek bölgelerine de enjeksiyon yapılabilir. Sıklıkla tek eklem ile sınırlı iltihabi eklem hastalıkları (inflamatuvar monoartrit), osteoartrit (kireçlenme), bursit, tenosinovit durumlarında uygulanmaktadır. Bu belirtilen hastalıklarda eklemdeki ağrıyı azaltmak, enflamasyonu baskılamak ve eklem içi yapıları tamir etmek için eklem içi enjeksiyonlar tercih edilebilir.

Eklem Enjeksiyonlarının İçinde Hangi İlaçlar Bulunmaktadır?

Eklem içi enjeksiyonlarda en sık kullanılan ilaçlar kortikosteroid ve lokal anestezik kombinasyonu uygulamalarıdır. Bunun dışında eklem sıvısının akışkanlığını artıran ve eklem kıkırdak yapısını güçlendiren viskosuplementer ilaçlar (hyalüronik asit içerikli), %25’lik dekstroz (proloterapi) ve PRP (trombositten zengin plazma), ozon ve kök hücre enjeksiyonları da günümüzde sıklıkla uygulanmaktadır.

Eklem Enjeksiyonları Nasıl Uygulanır?

Enjeksiyon öncesi cilt bölgesi dezenfekte edilerek (alkol ya da povidin-iodin) temizlenir. Hekim tarafından eklem içine girebilmek için bölge tespiti yapılır. Enjeksiyon yapılacak bölge soğutucu sprey kullanılarak hafif uyuşturulur. Hedef girişim noktası belirlendikten sonra steril iğne ile eklem içine girilir, enjeksiyon için belirlenen ilaç içeriği eklem içine verilir. Deneyimli ve enjeksiyon konusunda tecrübeli bir hekim tarafından yapıldığında kısa süren bir uygulamadır. Enjeksiyondan sonra 1-2 gün ekleme aşırı yüklenmemek ve zorlamamak gerekir.

Son yıllarda ultrasonografi ve skopi rehberliğinde de eklem içi enjeksiyonlar yapılmaktadır. Özellikle omuz, kalça eklemi ve sakroiliak eklemine görüntüleme rehberliğinde yapılan enjeksiyonlarda komplikasyon riski azalmaktadır.

Eklem Enjeksiyonları Ne Sıklıkla Uygulanabilir?

Uygulama sıklığı kullanılan ilaca, hastanın yakınmalarına, hekimin kararına ve hastadan hastaya değişebilmektedir. Steroid içerikli tedavilerin aynı bölgeye yılda üç defadan fazla uygulanması, eklemde lokal kemik erimesine yol açabileceğinden önerilmez. Viskosuplementer ilaçlar ise ticari forma bağlı olarak yılda üç ya da beş doz şeklinde uygulanabilir.

Eklem Enjeksiyonlarının Yan Etkileri Nelerdir?

Alerjik reaksiyon, uygulama yerinde enfeksiyon ve kanama gibi komplikasyonlar meydana gelebilir. İlaca bağlı olarak ise kortizon enjeksiyonunda geçici alevlenme, dokuda harabiyet gibi lokal bulgular oluşabilir. Bunun yanında çok az da olsa ilacın genel dolaşıma karışmasına bağlı olarak kan şekerinde yükselme, mide problemleri, enfeksiyonlara yatkınlık gibi sistemik yan etkiler de görülebilir.

Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir