EMG Nedir? Nasıl Çekilir?

EMG Nedir? Nasıl Çekilir?

Sinir ölçüm testi olarak da bilinen EMG; kas, sinir ve sinir köklerinin elektriksel yöntemle incelenmesidir. Çevresel sinirlerde oluşan sorunları belirlemek, sinirleri etkileyen hastalıkların tanısını doğrulamak ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilir.

EMG çekimi nasıl gerçekleştirilir?

EMG çekimi sinir iletimlerinin ölçümü ve kasların incelenmesi olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir. Hastanın şikâyetleri doğrultusunda hekim, bir ya da iki aşamayı birden uygulayabilir. Her ikisi de ağrısız gerçekleştirilen işlemlerdir.

Sinir iletim ölçümünde hastanın vücudu üzerinde belirlenen noktalara yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla sinirlere elektrik akımı verilir. Tamamen zararsız olan bu elektrik akımları saniyenin binde birinden daha kısa sürelidir. Sinirdeki aktivite elektrotlar aracılığıyla kaydedilir.

Kasların incelenmesinde ise kol, bacak ya da diğer organlardan seçilen kas içine iğne şeklinde elektrot yerleştirilir. Özel üretilen ve tek kullanımlık olan bu iğneler, kastaki elektriksel aktiviteyi inceler. Her bir kasın incelenmesi birkaç dakika sürer.

EMG işleminin uygulandığı hastalık ve durumlar nelerdir?

EMG çekimine gelirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Cildinizin temiz olmasına dikkat edin (krem vb. sürmeyin).
  • Tok geliniz.
  • Kolaylıkla çıkarıp giyebileceğiniz kıyafetler giyin.
  • Düzenli kullandığınız ilaçlar veya kalp piliniz varsa hekiminizi bilgilendirin.
  • Önceden yapılmış olan incelemeleri varsa raporlarını yanınızda getirin.

Prof. Dr. Sibel ALTINAYAR

Nöroloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir