Gastrit İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmeli?

Gastrit İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmeli?

Gastrit, midenin iç yüzeyini etkileyen, iltihaplanma, tahriş ve diğer semptomlara neden olan yaygın bir durumdur. Enfeksiyon, stres, alkol ve bazı ilaçlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Gastrit teşhisi genellikle sindirim sisteminde uzmanlaşmış bir doktor olan bir gastroenterolog tarafından yapılır. Ancak semptomlar hafifse bir pratisyen hekime de danışılabilir. Bazı durumlarda, durumun altında yatan nedene bağlı olarak bulaşıcı hastalık uzmanı veya alerji uzmanı gibi diğer uzmanlara sevk yapılabilir.

  • Gastroenterolog

Bir gastroenterolog, gastrit de dahil olmak üzere sindirim sistemi bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Mide astarını incelemek için küçük bir kamera kullanan bir endoskopi veya gastrite neden olabilen bir bakteri olan H. pylori için kan testleri gastriti teşhis edebilir.

  • Pratisyen

Semptomlar hafifse, önce bir pratisyen hekime danışılabilir. Fizik muayene yapabilirler ve iltihap veya enfeksiyonu kontrol etmek için kan testleri isteyebilirler. Semptomlar devam ederse, hasta bir gastroenteroloğa sevk edilebilir.

  • Diğer Uzmanlar

Bazı durumlarda gastritin altında yatan nedene göre başka uzmanlara da danışılabilir. Örneğin, durum bir gıda alerjisinden kaynaklanıyorsa bir alerji uzmanına danışılabilir veya durum H. pylori gibi bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına danışılabilir.

  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Tıbbi tedaviye ek olarak, bazı yaşam tarzı değişiklikleri gastritin yönetilmesine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Hastalara baharatlı yiyecekler, alkol ve kafein gibi mide astarını tahriş eden yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları önerilir. Mide asidi üretimini artırabileceği ve semptomları kötüleştirebileceği için sigara içmekten de kaçınılmalıdır.

  • Tedavi Seçenekleri

Gastrit tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Gastrit, H. Pylori’den kaynaklanıyorsa, bakterileri yok edebilmek için antibiyotik reçete edilebilir. Mide asidi üretimini azaltmak ve semptomları hafifletmek için proton pompası inhibitörleri ve antasitler gibi diğer ilaçlar da reçete edilebilir. Nadir durumlarda, mide astarının bir kısmını çıkarmak veya altta yatan herhangi bir durumu gidermek için ameliyat gerekebilir.

  • Önleme

Gastriti önlemek, alkol, sigara ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmanın yanı sıra stres seviyelerini yönetmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı içerir. Elleri sık sık yıkamak ve enfekte kişilerle temastan kaçınmak gibi iyi hijyen uygulamaları da H. pylori’nin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir