Ayak baş parmağının ikinci parmağa doğru kaymasıdır. Başparmakta meydana gelen bu çıkıntı bir süre sonra kişide ayakkabı giymeyi ve yürümeyi zorlaştırır, ağrı yapar.
Neden meydana gelir?
Yanlış ayakkabı seçimleri (ucu sivri, dar ve yüksek topuklu ayakkabı giymek), eklem iltihapları (romatoidartrit, gut, osteoartrit), ayakları dışa doğru basarak yürümek, MS (multipl skleroz), ayak bileği burkulması ve kırıkları, çocuk felci ile beyin felci başparmak çıkıntısı rahatsızlığına yol açar.
Belirtileri nelerdir?
Ayak başparmağı kökünde şişlik ve kızarıklık görülür. Yumuşak dokuda oluşan ve bunyon denilen bu şişlik zamanında tedavi edilmezse kemikleşme ve kalıcı şekil bozukluğu yapar.
Tanısı nasıl konulur?
Fizik muayene ile rahatsızlığın tanısı konulabilir, ayak grafileriyle de rahatsızlığın derecesi saptanabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Eğer ileri safhada değilse şekil bozukluğunun düzeltilmesi ve ilerlemesinin durdurulması hedeflenir. Uygun ayakkabıların giyilmesi, gece ve gündüz kullanılacak halluks valgus ateli ve fizik tedavi, başlangıç aşamasında uygulanan tedavi yöntemleridir. İleri safhada ise cerrahi operasyon önerilir.
Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM
Egepol Hastanesi, İzmir’de tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.