Birçok insanın hayatı boyunca en az bir defa başına gelen hemoroid, halk arasında basur olarak da bilinmektedir. Aslında anal kanalda dışkı kontrolünü sağlayan damarsal yapılar olan ve bağ dokudan oluşan hemoroidler makatta tampon görevi görürler. Hemoroidler şiştiği veya iltihaplandığı zaman ağrılı ve/veya kanamalı bir hemoroid memesine dönüşür.
Hemoroid (Basur) neden kaynaklanır?
Özellikle kabızlık olmak üzere karın içi basıncını artıran gebelik ve ıkınma gerektiren ağır işler gibi çok sayıda faktör hemoroid hastalığının gelişmesinde rol oynamaktadır.
Hemoroid (Basur) belirtileri nelerdir?
Belirtiler hemoroidin tipine bağlıdır. İç hemoroid genelde ağrısız olup rektal kanamayla görülürken dış hemoroid tromboze (pıhtılaşmadan kaynaklı tıkanma) durumdaysa anüs bölgesinde şiddetli ağrı ve şişliğe yol açabilir.
Hemoroid (Basur) tanısı nasıl konur?
Dış hemoroid varlığında tanı hızlıca konulabilir. İç hemoroid tanısı içinse anal kanal, rektum muayenesi ya da kolonoskopi gibi ek tetkikler yapılması gerekebilir. Rahatsızlığın bulunduğu bölge sebebiyle hastanın hekime gitmeye çekinmesi yüzünden hemoroidin erken evrede tespiti pek mümkün değildir. Hekime ancak kanamanın çok, ağrının dayanılmaz olduğu ileri veya son evrede başvurulmaktadır. Bu sebeple hemoroid benzeri kanamayla ortaya çıkan diğer iyi veya kötü huylu anorektal hastalıkların tanısı da ileri evrede konulmaktadır. Erken tanı birçok hastanın ameliyat olmadan kolayca tedavi edilebilmesini sağlamaktadır. Hangi yöntemin uygun olacağına ise uzman hekimin muayenesi sonrası karar verilir.
Hemoroidi önlemek için nelere dikkat edilmeli?
Diğer anal bölge hastalıklarında olduğu gibi kabızlık ve ishal olmadan düzenli bir tuvalet alışkanlığı kazanmak, tuvalette ıkınmadan kısa süre kalmak en önemli korunma yöntemidir. Düzenli tuvalet alışkanlığı için sebze, meyve gibi bol lifli gıda ve bol su tüketilmelidir.
Ne zaman bir hekime başvurmak gerekir?
Lifli gıda ve bol su tüketimine rağmen rahat dışkılama yapılamıyorsa mutlaka bir hekime müracaat edilmelidir. Dışkılama sırasında ağrı ve kanama olması, kanamanın miktarı, rengi, damlama veya fışkırma gibi tarzı önemlidir. Dışkılama alışkanlıklarının değişmesi durumunda da bir hekime başvurmak tavsiye edilir. Normalde insan bedenini rahatlatan fizyolojik bir eylem olan dışkılama aksine rahatsızlık, sıkıntı ve stres yaratıyorsa normal olmayan bir durum var demektir ve mutlaka geç kalmadan bir doktora başvurulması gerekir.
Hemoroid (Basur) nasıl tedavi edilir?
Hemoroid hastalığının erken evrelerinde ılık suya oturma tedavisi, ilaçlar ve tuvalet alışkanlığının düzeltilmesi genelde iyileşmede başarı sağlamaktadır. İleri evrelerde ise klasik cerrahi yöntemler veya gelişmiş lazer teknolojileri uygulanmaktadır.
Günümüzde en çok kullanılan ve hastaların ameliyat sonrasında korkulu rüyası olan ağrıya yol açmayan diyot lazer ve longo stapler hemoroidopeksi yöntemleri sayesinde hasta, işlemden hemen sonra günlük hayatına devam edebilmektedir. Her iki yöntemin de uygulanışı, ameliyat sonrası iyileşme süreci ve komplikasyon oranı klasik cerrahi yöntemlerden daha üstündür. Ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi altında uygulanan yöntemin ardından hastalar aynı gün taburcu edilmektedir.
Op. Dr. Mustafa ATAK
Genel Cerrahi
Egepol Hastanesi, İzmir’de tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.