Kolonoskopi Nedir? Kolonoskopi Nasıl Uygulanır?

Kolonoskopi Nedir? Kolonoskopi Nasıl Uygulanır?

Kolonoskopi anüsten başlayıp rektum, tüm kolon ve kalın bağırsağın ince bağırsakla birleşen bölümüne kadar incelenmesi işlemidir. 60 cm uzunluğunda ve 1 cm yapında hortum ve ucunda bir kameradan oluşan kolonoskopi cihazı sayesinde, hekim bağırsağın içini monitörden izleyerek gerekli tetkiki gerçekleştirir.

Kolonoskopi ne zaman yapılmalı?

  • Ailesinde bağırsak kanseri olmayan ve bağırsağa ait hiç yakınması olmayan kişilerde kolonoskopi taraması günümüzde 50 yaşında başlatılmaktadır ve herhangi bir polip görülmediği durumlarda her 10 yılda bir tekrarlanmalıdır.
  • Birinci derece yakınlarında 65 yaş öncesi gelişmiş bağırsak, meme, rahim ya da yumurtalık kanseri olan kişilerde kolonoskopi tarama yaşı 40’tır. Kişinin birinci derece yakınının kanser olduğu yaştan 10 sene öncesi, 40 yaşından önceye denk geliyorsa erken yaşta tarama yaptırılmalıdır.
  • Ülseratif kolitli hastalarda, hastalığın süresi 10 yılı geçtiğinde her sene kolonoskopi yaptırılmalıdır.
  • Ailede genetik geçişli polipoizis sendromları olan kişilerde tarama yaşı 15-18 yaş itibariyle başlamalıdır.
  • Tarama kolonoskopisinde saptanan poliplerin sayısı ve patolojik tiplerine göre kontrol kolonoksopileri 1-3-5 ya da 10 yıl aralıklara yapılmalıdır. Sadece sol kolon tümörleri açısından tarama hedeflenirse uzun kolonoskopik incelemelerin arasında 2-3 yılda bir fleksible sigmoidoskopi işlemi de yapılabilir.
  • Eğer herhangi bir rahatsızlık ya da şüphe yoksa “her yıl kolonoskopi yapılmalıdır” söylemi doğru değildir. Kolonoskopi sadece özel koşullarda yılda bir kez yaptırılmalıdır. Hastanın kolonoskopi yapılmasını tercih etmediği durumlarda beş yılda bir BT kolonografiler yapılabilir. -Ancak BT kolonografilerde sadece tanı konulabilir. Herhangi bir polip ya da kitle görüldüğü takdirde biyopsi için yeniden kolonoskopi yapılması gerekir. Ayrıca erken evre kolon ve rektum kanseri tanısında BT’yle kısıtlı veri elde edildiği de unutulmamalıdır.

Kolonoskopiye hazırlık sürecinde ne yapılır?

Kolonoskopiden başarılı bir sonuç elde edilebilmesi için bağırsakların mümkün olduğunca temiz olması gerekir. Bu yüzden hekim, işlemden birkaç gün önceden itibaren başlaması için hastaya özel bir diyet listesi verir. Diyet esnasında posa bırakmaması için lifli gıdaların tüketilmesi kısıtlanır. Kolonoskopiden önceki gün katı gıda tüketimi kesilir, işlem saatine kadar sadece sıvı tüketilir. Hekim, bağırsakların iyice boşalması için bazı ilaçlar verilir, işlemden önce lavman işlemi yapılır.

Kolonoskopi öncesinde nelere dikkat etmeliyim?

  • İşlem öncesi sigara içmeyin, alkol almayın.
  • Düzenli kullandığınız ilaçlar varsa hekiminizi bilgilendirin.
  • Üzerinize eşofman gibi rahat kıyafetler giyin.
  • Hekimizin vereceği diyet listesini dikkatli bir şekilde uygulayın.
  • Bağırsaklarınızın temizlenmesi için verilen ilaçları kullanın.
  • İşlemden bir gün önce açlık sebebiyle bitkinlik görülebilir. O günü dinlenerek geçirin.
  • Yanınızda bir refakatçiyle gelin.

Kolonoskopi nasıl gerçekleştirilir?

Kolonoskopi işlemi hafif anestezi altında gerçekleştirilir. İşlemin gerçekleştirilmesi için hastaya arka kısmını açıkta bırakan özel bir kıyafet giydirilir. Hasta, anestezi verildikten sonra uygun pozisyona getirilir ve hekim ucunda kamera bulunan boruyu dikkatli ve yavaş bir şekilde makattan içeri sokarak bağırsağın içinde ilerletir. Hekim, daha rahat bir görüntüleme sağlayabilmek için bağırsaklara az miktarda hava gönderir. Bağırsak içinde bir sorun görülmesi halinde hekim kolonoskopi cihazının ucundaki özel aparatlar esnasında biyopsi yapabilir, polip alabilir.

İşlem ne kadar sürer?

Kolonoskopi işlemi genellikler 15-20 dakika sürer. Ancak işlem esnasında bağırsaklarda sıra dışı bir durumla karşılaşılırsa bu süre bir saate kadar uzayabilir. Anestezi etkisi geçtikten sonra hasta evine gidebilir.

Ağrılı bir işlem mi?

Anestezi ve ağrı kesici sayesinde hasta, işlem esnasında en ufak bir ağrı dahi hissetmez. İşlemden sonra da herhangi bir ağrı olmaz.

Kolonoskopi sonrası nelere dikkat etmeliyim?

  • O günü istirahatle geçirin. Araç kullanmayın, işe gitmeyin.
  • İşlem sırasında bağırsaklarınıza hava verildiğinden uyandığınızda gaz sancısı yaşayabilirsiniz.
  • Gaz problemini gidermek için evin içinde kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.
  • İşlem sonrası dışkınızda az miktarda kan görürseniz endişelenmeyin. Kanama durmazsa hekiminizi bilgilendirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir