Koroner Kalsiyum Skorlaması Nedir?

Koroner Kalsiyum Skorlaması Nedir?

Koroner damarların kalsiyum skorlaması, damardan herhangi bir ilaç verilmeden gerçekleştirilen tomografik bir işlemdir. Erkeklerde 35, kadınlarda 40 yaş üzeri tarama testidir.

Koroner kalsiyum skorlaması nasıl uygulanır?

Koroner kalsiyum skorlaması; 15 saniyelik tek nefes tutulumunda, damardan herhangi bir ilaç verilmeden yapılır. Bu işlemle kalp damarlarındaki damar sertliğinin kesin bir göstergesi olan kalsiyum birikimlerinin varlığı ve miktarı belirlenir. Kalp damarlarında erken dönemde saptanan kalsiyum birikimleri, başlangıç haldeki damar sertliğini gösterir ve alınan önlemlerle damar sertliğinin gelişiminin ilerlemesi durdurulabilir veya geriletilebilir.

Sağlıklı bir bireyde işlem sonrasında elde edilen skor sıfır olmalıdır. Test sonucunda kalsiyum skorlamasının derecesine göre risk faktörlerine yönelik önlem alınması ve ilaçla tedavi seçenekleri belirlenmektedir. Yüksek skor varlığında hastaya koroner anjiyografi yapılması önerilmektedir.

Koroner kalsiyum skorlamasının uygulandığı durumlar:

  • Ailesinde erken yaşta kalp hastalığı olan kişiler
  • Sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol gibi risk faktörlerinden iki ya da daha fazlası bulunanlar
  • Kalp damar hastalığı bakımından yüksek riskli kişiler

Uzm. Dr. Işık ERDOĞAN

Kardiyoloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir