Karın kaslarındaki zayıflama ve yırtılma sonucu oluşarak kese şeklinde dışa doğru uzanan şişliklere fıtık adı verilir. Karın ve kasık bölgesinde oluşan fıtıklar tedavi edilmezse bağırsak ve karın içi organlar içine girer ve organlarda işlevsel problem ortaya çıkar.
Fıtık neden oluşur?
- Aşırı ağır yük kaldırmak
- Ağır işlerde çalışmak
- Uzun süre devam eden öksürük
- Kronik kabızlık sebebiyle sürekli ıkınma kasık ve karında fıtık oluşumuna yol açar.
Belirtileri nelerdir?
Kasık fıtığının en önemli belirtisi karın bölgesindeki şişlik ve kasıkta ağrıdır. Şişliğin oluştuğu bölgede yanma hissi de oluşur. Ağır bir eşya kaldırırken ya da yemeklerden sonra karın bölgesinde oluşan basınç hissi, mide bulantısı, kusma, yüksek ateş ve kabızlık da fıtığa işaret eder.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Kasık fıtığı tedavisinde tek yol ameliyattır. Eskiden fıtıklar açık cerrahiyle düzeltilirken artık göbekten açılan bir delik aracılığıyla gerçekleştirilen laparoskopik ameliyatlarla hastalar iyileştirilmektedir.
Laparoskopik fıtık ameliyatı nasıl yapılır?
Genellikle göbek içinden yapılan 1 cm uzunluğundaki küçük bir kesiden içeri sokulan özel bir iğne ile karın, içine verilen karbondioksit gazıyla şişirilir. Bu gaz toksik ve yanıcı değildir. Ardından trokar adı verilen, plastik ya da metalden yapılmış, yaklaşık 10 cm uzunluğundaki ince tüpler gerek duyulan sayıda çeşitli yerlerden karın duvarına sokulur.
İnce tüpler aracılığıyla karın içine sokulan kameranın sağladığı görüntü yardımıyla, özel üretilmiş ekipmanla ameliyat gerçekleştirilir. Bu aletlerle açık cerrahide yapılan tüm işlemler gerçekleştirilebilir: Organlar kesilip dikilebilir, damarlar mühürlenebilir. Ameliyat tamamlandıktan sonra karına verilen karbondioksit gazı boşaltılır. Kalan az miktardaki gaz da vücut tarafından emilerek 24 saatte atılır. Genel anestezi altında yapılan ameliyat yaklaşık bir saat sürer.
Hasta, ameliyattan ne kadar sonra ayağa kalkar?
Özel bir çamaşır giydirilen hasta ameliyattan birkaç saat sonra hemşire gözetiminde yavaşça ayağa kaldırılır. Üç-dört saat sonra katı ve sıvı gıdalar almaya başlayan hasta genellikle aynı gün taburcu edilir. Hasta eğer masa başı bir iş yapıyorsa bir hafta sonra çalışma hayatına geri dönebilir. 10 gün sonra ise dikişler alınır.
Laparoskopik fıtık ameliyatın açık ameliyata göre avantajları nelerdir?
- Hasta hastanede kalış süresi çok kısadır.
- İyileşme süresi daha hızlıdır.
- Daha az ağrı oluşur.
- Günlük hayata ve işe daha erken dönülür.
- Ameliyat izi kalmaz.
Laparoskopik fıtık ameliyatından sonra nelere dikkat etmek gerekir?
- Size giydirilen özel çamaşırı hekiminizin söylediği süre boyunca giyin. Sadece yatarken ve banyo yaparken çıkarın.
- Ameliyatın ertesi günü banyo yapabilirsiniz.
- Ameliyattan sonra bir süre şiddetli öksürük, hapşırık ve kabızlıktan kaçının.
- Sık sık kısa yürüyüş yapın.
- Zorunlu olmadıkça bir hafta araba kullanmayın.
Genel Cerrahi
Egepol Hastanesi, İzmir’de tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.