MS hastalığı (Multiple Skleroz) nedir?

MS hastalığı (Multiple Skleroz) nedir?

Demyelinizan hastalıklar santral sinir sistemini veya periferik sinir sistemini etkileyebilmektedir. Multipl Skleroz santral sinir sistemini etkiler. Periferik sinir sistemini etkileyen en önemli demyelinizan hastalıklar Guillain Barre sendromu ve kronik inflamatuar demyelinizan polinöropatilerdir.

MS hastalığı (Multiple Skleroz) Neden Meydana Gelir?

Bu hastalıkların nedeni henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bağışıklıkla ilgili (otoimmün) ve toksik nedenler, vaskülit, enfeksiyon sorumlu tutulmaktadır.

MS hastalığı (Multiple Skleroz) Belirtileri Nelerdir?

MS, temel olarak beyin ve omuriliği yani merkezi sinir sisteminin pek çok bölgesini etkileyen kronik bir hastalıktır. Bu nedenle farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Akut ataklar ve iyileşmeler şeklinde ya da yavaş ilerleyici şekilde görülebilir. Erken evrelerde vücutta yorgunluk, uyuşukluk, karıncalanma, denge bozukluğu, bulanık görme gibi geçici ataklarla kendini gösteren hastalık, tedaviye geç başlanması ya da tedavi edilmemesi halinde görme, yürüme, konuşma ve dengeyi sağlama gibi yeteneklerde kayba yol açar.

MS hastalığı (Multiple Skleroz) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

MS, ataklar halinde ya da sinsi bir şekilde ilerleyebilen kronik bir hastalıktır. Ancak tedaviyle atak sıklığı ve şiddeti azaltılarak hastanın daha konforlu bir yaşam sürmesi sağlanır.

Prof. Dr. Sibel ALTINAYAR

Nöroloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir