Çocuklarla anlaşma ve terapi söz konusu olduğunda gösterilmesi gereken özen artar ve kullanılan teknikler tamamen değişir. Çocuklarla iletişim kurmak ebeveynleri için bazen kolay olsa da kimi zaman zordur. Özellikle çocukların isteklerini tam olarak dile getiremedikleri yaş dönemlerinde ve anlaşmalarının zor olduğu yaşlarda onlarla farklı şekilde iletişim kurmak gerekmektedir.
İletişim kurabilmek için ne yapmalı?
Çocukların böyle durumlarda kendilerini daha iyi ifade edebildikleri ortamlarda olması anlatmaya çalıştıkları şeyleri daha kolay dile getirmelerine yardımcı olur. Çocukların kendini en rahat ifade edebildikleri ortam oyunlardır. Oyunlar içinde çocuklarla ortak bir dil kurulabilir ve bu ortak dil onların kendisini daha rahat ifade etmesini sağlar.
Oyun terapisinin önemi nedir?
Çocuklarla iletişimde kullanılan en yaygın ve etkili yöntemlerden biri oyun terapisidir. Oyun terapisindeki uzman, çocuklar için güvenli bir ortam yaratır ve çocuğu dilediği gibi oynaması için cesaretlendirir.
Oyun terapisinin amacı nedir?
Oyun terapisinin asıl amacı çocukların duygusal problemlerini ifade etmelerini kolaylaştırmaktır. Uzman bunun için yardımcı oyuncaklar kullanır. Çocukların hayal gücü bize onlar hakkında önemli bilgiler verir. Oyun ve oyuncaklar, terapi süresince çocukların problemlerinin, çekincelerinin, korkularının kolaylıkla görülmesini sağlar. Çocukların alışık olduğu oyun ortamları onların bizlere kendini açıp daha çok anlatmasına yardımcı olur.
Hangi durumlarda uygulanabilir?
Çocuklarda travma sonrası görülen stres bozuklukları, selektif mutizm (seçici konuşmazlık), endişe ve anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, dürtüsellik, okuma bozuklukları ya da özgül disleksiler, sosyal içe kapanıklılık, güven eksikliği/depresyon, somatik bozukluklar ya da fiziksel sebebi olmayan ağrılar ile boşanma sonrası adaptasyon gibi durumlarda oyun terapisi çocuk üstünde birçok fayda sağlar. Oyun terapisi ile çocukların bu zor duygularına ulaşmak mümkün hale gelir.
Oyun terapisi nasıl uygulanır?
En çok uygulanan tekniklerden biri role play’dir. Oyun içerisinde çocuklara birçok görev verilir ve oyunda bir kahraman seçmeleri istenir. Böylece kendisini ifade edemese de oyuncağı ya da nesnesi ifade edebilir. Bazı zor durumlarda oyun içinde canlandırıp durumu biraz yumuşatmak ve farklı bakış açısı getirmek çocukların ulaşılamaz olan duygularına erişime yardımcı olacaktır.
Oyun terapisinin faydası nedir?
Oyun terapisi çocukların olaylara olan bakış açısını değiştirir ve zor durumlarla mücadelesini kolaylaştırır. Baş etmekte ve dile getirmekte zorlandıkları duyguları oyun terapisinde farklı boyut kazanır. Oyun terapileri çocuklara ulaşmada ve onların duygularını tanımada çok etkili bir yöntemdir.
Uzm. Psk. Ege Ece BİRSEL
Egepol Hastanesi, İzmir’de tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.