Parkinson hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Parkinson hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Parkinson, beyindeki dopamin hücrelerinin hasara uğraması ve yok olmasıyla gelişen ve yavaş ilerleyen nörolojik bir hastalıktır. Ayrıca Parkinson hastalığına benzeyen ancak, bazı belirtileri ve gidişatı farklı olan parkinsonizm hastalıkları da vardır.

Parkinson hastalığı kimlerde görülür?

Parkinson hastalığı, 60 yaş üzerindeki her 100 kişiden birinde görülür. Yaşlılarda alzheimer’dan sonra en sık görülen hastalıktır. Olguların %5-10’u ise kalıtsaldır. Kalıtsal parkinson hastalığı çok daha erken yaşlarda görülebilir.

Parkinson hastalığı belirtileri nelerdir?

Titreme, hareket etmede ve yürümede yavaşlama, öne eğilerek yürüme, yürürken kolların sallanmaması, el yazısında küçülme, kısık sesle konuşma Parkinson hastalığının en sık görülen belirtileridir. Gözle görülebilen bu belirtiler ortaya çıkmadan önce kabızlık, koku duyusunda azalma, depresyon ve uyku bozuklukları da görülebilir. Ayrıca huzursuzluk, unutkanlık, hayal görme, aşırı terleme, ayağa kalktığında tansiyon düşmesi gibi hastadan hastaya değişebilen bulgulara da rastlanmaktadır.

Parkinson hastalığı tanı yöntemleri nelerdir?

Parkinson hastalığının tanısı sadece hekimin hastayla yapacağı mülakat ve muayeneyle konulabilir. Tanının konulmasını sağlayan herhangi bir görüntüleme yöntemi ya da laboratuvar tetkiki bulunmamaktadır. Ancak diğer parkinsonizm nedenlerini dışlamak için görüntüleme yapmak gereklidir.

Parkinson hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Erken dönemlerde ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilir. İleri evrelerde ise cerrahi, enjeksiyon ya da sıvı L-Dopa tedavileriyle hastalığın belirtileri büyük oranda azaltılarak yaşam kalitesi artırılabilir.

Prof. Dr. Sibel ALTINAYAR

Nöroloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir