Psikolog nedir? Ne değildir?

Psikolog nedir? Ne değildir?

Psikolog; bireylere ihtiyaçları olduğunda psikolojik desteği veren, kişilerin kendi hayatlarını olumsuz yönde etkileyen, işlevselliklerini bozan ve baş etmekte zorlandıkları durum ve düşünceler üzerine çalışan, bu alanda eğitim ve sertifikasyonlarını tamamlamış kişilerdir.

Psikologlar nasıl tedavi eder?

Terapilerin her hastalığa ya da duruma göre çeşitli formülasyonları vardır ve bu formülasyonlar çerçevesinde terapi sürdürülür. Terapi sırasında psikologlar, danışanlarının duygu ve düşüncelerinin altında yatanları bularak onun çözümlemesine ve kendisini anlamasına yardımcı olur. Bu süreç içerisinde danışanlar kendi hayatlarındaki engel düşüncelerini fark eder ve olumsuz duygu durumlarını zaman içerisinde psikologların yardımıyla çözümlemeye başlar. Psikologlar, bireylerin problem yaratan düşüncelerini daha işlevsel ve daha yapıcı olanlarla değiştirmesine yardımcı olur.

Psikolojik tedavinin amacı nedir?

Psikoloğa gelen danışanların genel olarak beklentileri problemlerinin kısa zamanda çözülmesidir. Fakat bu yanlış bir algıdır. Çünkü hiçbir problemin bir çırpıda geçmesi mümkün değildir. Bu süreç içerisinde danışanda köklü değişikliklerin olmasını beklemek de hata olur. Psikoloğun yapmaya çalıştığı şey, bireylerin zaman içerisinde kendi kendisinin güçlü yanlarını ortaya çıkaracak gücü göstermesine ve zaman içesinde düşünce ve davranış değişikliğine gitmesine yardımcı olmaya çalışmaktır.

Psikologlarla ilgili yanlış bilgiler nelerdir? Doğrusu nedir?

  • Psikolog, doktor değildir ve ilaç yazmaz. Psikoterapi içesinde belirli formülasyon ve terapi teknikleriyle danışana psikoterapi uygular.
  • Psikolog deli doktoru da değildir. Dolayısıyla psikoloğa gelenleri de deli olarak tanımlamak büyük bir yanlıştır.
  • Bir kişi psikoloğa gittiğinde bu, çok ciddi bir psikiyatrik bozukluğa sahip olduğu anlamına gelmez. Bazen bireyler -buna biz psikologlar da dahil- karmaşık durumlar içerisinde kalabilir ve ne hissettiğiyle ilgili duygu karmaşası yaşayabilir. Böyle zamanlarda birinden yardım almak ya da doğru kararı vermede birinin yardım etmesi çok önemlidir.
  • Psikologla olan iletişim normal sohbetle aynı değildir. Psikoloji farklı yaklaşımları, ekolleri, kuramları barındıran bir bilim dalıdır. Çevrenizdeki insanlarla sohbet edebilir dertleşebilirsiniz ama psikolojik olarak profesyonel bir destek almak isterseniz psikoloğa gitmeniz gerekmektedir.
  • Psikologlar sizi yargılamaz eleştirmez. Size karşı objektif yaklaşarak farkındalığınızın artmasına sebep olur. Emir ve tavsiye vermez. Sizi kendinizi keşfetmeniz yolunda takviye eder. Genel amaç empatidir. Psikologlar danışanlarla empati kurarak onları anlamaya çalışır ve bu yolda danışanın ne istediğiyle değil, problemi nasıl çözebileceğiyle ilgilenir.
  • Terapide gizlilik ilkesi esastır. Terapide konuşulanlar danışandan izin almadan kimseyle paylaşılamaz.

Uzm. Psk. Ege Ece BİRSEL

Klinik Psikoloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir