Sağlıklı Nefes ve Güzel Görünüm İçin Rinoplasti

Sağlıklı Nefes ve Güzel Görünüm İçin Rinoplasti

Burun estetiği olarak da bilinen rinoplasti en sık gerçekleştirilen estetik cerrahi operasyonlarından biridir. Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanları için bu işin en önemli aşaması hastanın burun estetiği için uygun olup olmadığının değerlendirilmesidir. Bunun için rutin muayene tekniklerinin yanı sıra ileri görüntüleme yöntemleri kullanılarak burnun fonksiyonel problemleri ortaya çıkarılmalıdır. Şekil ile ilgili bozukluklar yüz analizleri, fotoğraflama teknikleri ve bilgisayar programlarıyla değerlendirilmelidir. Operasyon sonrası hedeflenen görüntü, simülasyon programlarıyla planlanabilmektedir.

Rinoplastide temel hedef nedir?

Rinoplastide temel hedef burnun yeniden şekillendirilmesi sırasında, burnu ve yüzü yeni estetik bir görünüme kavuşturmak, solunum sisteminin başlangıç organı olan burnun fonksiyonlarını korumak ve iyileştirmektir.

Rinoplasti ameliyatı kimlere yapılır?

Zor nefes alan, koku almakta sıkıntı yaşayan, sık sık sinüzit, orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlara yakalanan kişilerde tedaviye rağmen iyileşme görülmüyorsa ve burundaki şekil bozukluğu tedavinin etkinliğini azaltıyorsa rinoplasti ameliyatı yapılabilir. Fonksiyon bozukluğu olmayan hastalarda ise burundaki şekil bozukluğu kişinin psikolojik durumunu etkileyecek boyuttaysa rinoplasti düşünülebilir. Düzeltme işleminin anatomik yapının ve dokularının izin verdiği ölçülerde gerçekleştirilebileceğini kabul eden, yüz şekline uygun kriterlere göre burnun güzel olacağını kavrayan ve gerçekçi beklentileri olan kişilere rinoplasti yapılmalıdır.

Burundaki hangi şekil bozuklukları ameliyatla düzeltilebilir?

Kemerli, eğri, semer (çökük), asimetrik ve travma sonrası deforme olmuş burunlardaki şekil ve fonksiyon bozuklukları rinoplasti ameliyatları ile düzeltilebilmektedir. En sık gerçekleştirilen kemerli burun düzeltme ameliyatlarıdır. Kemerli burun yapısı profilden bakıldığında burun sırtında bir çıkıntı bulunurken burun ucu düşük ve geniş görünmektedir.

Burun kökünün çok düşük olmasına bağlı olarak da burun kemerli bir yapıya sahip olabilmektedir. Ameliyatın başarılı olması için bu iki durumun önceden net bir şekilde tespit edilebilmesi çok önemlidir. Burun kökü düşük olan hastalarda kemere müdahale edilmeyip burun kökündeki düşüklük doldurularak görünüm düzeltilmektedir. Günümüzde kemer burun ameliyatlarında çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Burun aks eğrilikleri, asimetrileri ve semer burun gibi deformitelerin düzeltilmesinde ise kulak ve kaburga kıkırdağı ile kemiği gibi yerlerden alınacak dokuların kullanıldığı özel cerrahi teknikler uygulanmaktadır.

Ameliyat tekniği nasıl belirlenir?

Ameliyat tekniği ve yapılacak işlemler kişiden kişiye değişmektedir. Ameliyat öncesi yeterli değerlendirme yapılırsa, ameliyat sırasında burnun fonksiyonları korunarak uygun bir cerrahi gerçekleştirilirse ve sonrasında da bakım uygulamaları hastayla iyi bir diyalog içinde uygulanırsa rinoplasti ameliyatından elde edilen başarı oranı artar.

İyileşme süreci ne kadar sürer?

İyileşme süreci kişinin sağlık durumuna, operasyon sonrası bakımına, cerrahi işlemin büyüklüğüne, kullanılan tekniğe ve cerrahın tecrübesine göre değişmektedir. Burun estetiğinde iyi sonuç almak için sabırlı olmak önemlidir. Hastalarımız ameliyat sonrası aynı gün, günlük aktivitelerini yerine getirmeye başlayabilir. Bir hafta ile 10 gün arasında burun alçısından, burun içi kalıplardan ve varsa dikişlerden kurtularak işlerine dönebilirler.

Günümüzde kullanılan modern cerrahi teknikleri sayesinde göz çevresinde morluk daha az görülmektedir. Oluşan morluk ise bir hafta içinde düzelmektedir. Burundaki şişlikler, kişinin cilt yapısına göre değişmekle beraber bir ay içinde belirgin oranda iner. Ancak ödemin tamamen geçmesi 6 ay ile 2 yıl arasında sürebilir.

Op. Dr. Mustafa KERTMEN

Kulak Burun Boğaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir