Vertigo (Baş Dönmesi) Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Vertigo (Baş Dönmesi) Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Vertigo ve denge bozuklukları; postür, koordineli baş ve gövde hareketleri ile bakış sabitliğini sağlayan vestibular sistemdeki sorunlar üzerine ortaya çıkar. Vestibular sistem, somatosensoriyal ve vizuel sistemle birlikte dengenin oluşmasında önemli bir rol oynar. Bu sistemdeki bozukluklar sonrası uygulanacak rehabilitasyon çok önemlidir.

Uygulanması gereken egzersizler nasıl belirlenir?

Egzersizler hastalığın etiyolojisine ve hastanın semptomlarına göre belirlenmelidir. Kişinin motivasyonu, programa aktif katılımı, fonksiyonel gelişmeye göre modifikasyonları içeren rehabilitasyon programı ile denge ve yürüme yeteneklerinde anlamlı iyileşmeler sağlanmaktadır.

Egzersizler iyileşme sürecini nasıl etkiler?

Vertigo ve denge bozukluklarında kullanılan rehabilitasyon yaklaşımları, vestibular kompanzasyon mekanizmalarını aktive eder. Rehabilitasyonda egzersizler basitten karmaşığa doğru ilerleyen, baş göz ve vücut hareketlerinin koordineli hareketleri ve postural denge egzersizleri bulunur. Egzersizlerin ilerleyişi kişinin durumuna göre değişmektedir.

Rehabilitasyon sürecinde okulomotor fonksiyon, lokomotor ve postural stabilite, sübjektif yakınmalar, fonksiyonel bağımsızlık düzeyi, yaşam kalitesi ve anksiyete iyileşir. Baş hareketleri sırasında net görme yeteneği daha iyi hale gelir. Bakış stabilitesi sağlanır. Dengesi düzelen hastanın genel fiziksel kondüsyonu ve aktivitesi gelişir, kişi sosyal hayata geri döner.

Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir