Yüz felci (facial paralizi) facial sinirin hasarına bağlı olarak yüz mimik kaslarında hareket kaybıyla ortaya çıkan bir felçlilik durumudur. Periferik ve santral facial paralizi olarak iki çeşidi bulunur. En sık görülen periferik olandır. Beyin ve beyin sapının içinde oluşan bazı sorunlar sonucu sinirin beyin sapından ayrıldıktan sonra dallandığı uç bölgelere kadar olan bölümünde meydana gelen hasar periferik tip yüz felcine sebep olur.
Yüz Felci Neden meydana gelir?
En sık nedeni yüz ve şakak kemiğinin uzun süre soğuğa maruz kalmasıdır. Soğuk etkisiyle yüze giden fasyal sinir geçtiği kemik içindeki olukta sıkışır, ödeme yol açar. Bu da sinir hasarına neden olur. Genellikle ilk 48 saat içinde hızlı bir şekilde gelişen klinik tablonun tam olarak oturması 5-7 günü bulabilir.
Bunun dışında viral enfeksiyonlar (Bell’s palsi ve Ramsey Hunt sendromu), cerrahi sebepler, orta kulak iltihabı, Lyme hastalığı, nörolojik hastalıklar (Multiple skleroz, Gullian Barre vb.), kafatası ve yüz kemiği kırıkları, travma, doğum travmaları, doğum öncesi fasiyal sinirde meydana gelen gelişim anomalileri, genetik sendromlar (Charge sendromu vb.) ve inme de (felç) bu rahatsızlığa yol açar.
Yüz Felci Belirtileri nelerdir?
Etkilenen tarafta göz kırpma ve alın kırıştırmada kontrol kaybı, ağızda sarkma, tat duyusu kaybı, konuşma bozukluğu, aşırı salya üretimi, gözyaşında azalma ve kaslarda seğirme gibi istemsiz hareketler yüz felcinin en önemli belirtileridir. Ayrıca ağız çevresindeki kasların tutulumu sonucu su içme ve yemek yeme gibi önemli günlük ihtiyaçların karşılanmasında zorluk yaşanır.
Yüz Felci Dereceleri nelerdir?
Yüz felci üç derecede değerlendirilir.
- 1.derece: Fasyal sinir sadece sersemlemiştir, genellikle sekiz hafta içinde normale döner.
- 2.derece: Fasyal sinir zedelenmiştir, iyileşme dört ay sürebilir.
- 3.derece: En ağır şeklidir. Fasyal sinir ciddi şekilde zedelenmiştir. İyileşme çok uzun sürer bazen cerrahi gerekebilir.
Yüz Felci Nasıl tedavi edilir?
Tedavisinde genellikle KBB veya Nöroloji tarafından yüksek doz steroid tedavisi kademeli olarak azaltılarak uygulanır. Bunun yanında kalıcı hasarın önlenmesi ve kasların tekrar işlev görebilmesi için mutlaka fizik tedavi gerekmektedir. Genellikle hastaların %85’i tedavi sonrası tamamen iyileşir.
Tedavi sürecinde nelere dikkat etmek gerekir?
Göz etrafındaki kasların ve göz kırpma refleksinin kaybı sonucunda hastanın gözü açık kalır. Bu hastalarda en önemli şikayetlerden biri gözde kuruma ve buna bağlı yanma, batma hissidir. Dolayısıyla hasta yapay göz yaşı damlası kullanmalı ve açık kalmaması için gözünü steril petlerle kapatmalıdır. Hasta dışarı çıktığında gözünü saran güneş gözlüğü kullanmalı ve petle kapatmalıdır. Gözün lens kısmı göz yaşıyla beslendiği için gözün sürekli açık kalması lensin kurumasına, zamanla deformasyona uğramasına ve hastanın görme kaybı yaşamasına neden olabilir.
Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Egepol Hastanesi, İzmir’de tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.