Covid-19 Enfeksiyonu ve Kalp Hastalıkları
15/09/2020
Covid-19 Enfeksiyonu ve Kalp Hastalıkları
Covid-19 enfeksiyonu yaşlı, erkek, hipertansiyonu, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı olan, sigara içen, kilolu hastalarda daha ağır seyretmektedir. Bu risklerin varlığı aynı zamanda kişilerin enfeksiyona yakalanmalarını da kolaylaştırmaktadır.
Kalp hastalarında, kronik akciğer hastalığı olanlara göre enfeksiyon daha ağır seyretmektedir. Covid-19 pnömonisi olan hastaların %20 ile 40’ında kalp tutulumu olduğu gözlenmektedir. Kalp tutulumu olan hastaların ölüm oranları %40’a ulaşırken, kalp tutulumu olmayanlarda ölüm oranı %4,5 seviyesindedir.
Covid 19 hastalarında altta yatan hastalıklara göre ölüm oranları;
- Kanser hastalarında %5.6
- Hipertansiyon hastalarında %6
- Kronik akciğer hastalığı olanlarda %6.3
- Şeker hastalığı olanlarda %7.3,
- Kalp damar hastalarında%10.5 olarak gözlenmektedir. Görüldüğü gibi kronik hastalıklar içinde Covid 19’a bağlı ölüm oranı en yüksek grup kalp damar hastalıklarıdır.
Covid-19 enfeksiyonunun kalp damar sistemi üzerine çok yönlü etkileri gözlenmektedir. Bu etkiler sonucu;
1. Miyokardit dediğimiz kalbin pompalama gücünü azaltan, kalp yetmezliğine neden olan kalp kasının hastalığı,
2. Kanın pıhtılaşma eğilimindeki artış ile tetiklenen kalp krizi, inme,
3. Toplardamar sisteminde pıhtılaşma ile akciğer embolisi ve akciğer hipertansiyonu,
4. Şiddetli sağ kalp yetmezliği bulguları, şok,
5. Hem enfeksiyonun hem de tedavide kullanılan hidroksiklorokin gibi ilaçların etkisi ile ritm bozuklukları, kalp durması gözlenmektedir.
Corona virüsün artık uzun dönem kardiyak etkileri de gözlenmeye başlamıştır. Virüs tedavisi olan ve iyileşen hastalarda uzun dönemde kalp hastalığı gelişmesine ilişkin risklerin ve kalbin pompalama günündeki azalmanın süregeldiği gözlenmektedir. Kanın pıhtılaşma eğiliminde artışın ve enflamatuar sürecin (yangı) hastalık iyileştikten sonra da uzun süre devam ettiği görülmektedir. Hastalık iyileşse bile vücutta enflamasyon dediğimiz iltihabi sürecin ve kandaki kolay pıhtılaşma halinin devam etmesi nedeniyle, kalp krizi, kalp yetmezliği ve ani ölüm gibi risklerdeki artış süregelmektedir. Hasta, corona virüsten iyileşse bile, kalp damar hastalıkları konusunda riski devam etmektedir.
Kalp hastalığı, özellikle kalp yetmezliği ve kalp damar hastalığı bulunan ve Covid-19 enfeksiyonu geçiren kişilerin, mutlaka kardiyoloji uzmanı tarafından düzenli takiplerinin yapılması ve kan sulandırıcı ilaçlar başta olmak üzere, kalp yetmezliği, ritm bozukluğu ile ilgili tedavilerine devam etmeleri gerekmektedir.
Uz.Dr.Işık Erdoğan
Kardiyoloji Uzmanı
Güncelleme:
15/09/2020
Uzm. Dr. Işık ERDOĞAN
Kardiyoloji ( Kalp Hastalıkları )