Dirsek Ağrısı Nedir? Belirtileri Neler? Nasıl Tedavi Edilir?

Dirsek Ağrısı Nedir? Belirtileri Neler? Nasıl Tedavi Edilir?
  • Dirsek artriti (Dirsekte yangı)

Hastaların en çok şikayet ettiği ağrı türüdür. Ağrının şiddetine ve dirsek ekleminin kısıtlılık derecesine göre hastaya uygun tedavi şeçilir. Başlıca nedenleri romatoid artrit, osteoartrit, travmaya bağlı artrit, gut ve septik artrittir. Medikal tedavi, fizik tedavi ajanları ve egzersizlerle hastaların şikayetleri ortadan kalkar.

  • Tenisçi dirseği (Lateral epikondilit)

Dirsek dış kısmı ağrısıdır. Dirsekte sık rastlanan bir patolojidir. En sık 45-55 yaş grubunda rastlanır. Dirsek eklemini fazla kullanmak, tekrarlayıcı ve zorlu aktiviteler tenisçi dirseği için zemin hazırlar. El parmaklarında kavrama gücü ağrıya bağlı olarak azalır. ESWT uygulaması, fizik tedavi ajanları, enjeksiyonlar ve egzersiz programlarıyla hastalar tedavi edilir.

  • Golfçü dirseği (Medial epikondilit)

Dirsek iç kısmında olan ağrıdır. Ağrı, ön kolun iç yüzüne doğru yayılır. Tenisçi dirseğine oranla daha nadir görülür. ESWT uygulaması, fizik tedavi, enjeksiyonlar ve egzersiz programlarıyla hastalar tedavi edilir.

  • Küçükler ligi dirseği

Dirsek iç kısmında aşırı yüklenmeyle oluşan stres travmasıdır . İskeleti henüz olgunlaşmamış sporcularda, büyüme plağındaki yıpranmadır. Nadiren basketbol oylayan 9-12 yaş arası çocuklarda görülür. Tanısı konulup medikal tedavisi planlanan hastaya 4-6 hafta fırlatma hareketi yasaklanmalıdır.

  • Olekranon bursiti

En sık rastlana bursittir. Olekranon olarak adlandırılan kemiksi dirsek çıkıntısının üzerinde bulunan bursanın (sıvı yastığı) farklı nedenlerle şişmesi ve ağrıması olekranon bursiti olarak adlandırılır. Lokal soğuk uygulamaları, medikal tedavi ve FTR ajanlarıyla tedavisi mümkündür.

Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir