Tetik nokta enjeksiyonu nedir? Nasıl yapılır?

Tetik nokta enjeksiyonu nedir? Nasıl yapılır?

Tetik nokta (trigger point) kaslar üzerinde genellikle gergin bantlar zemininde gelişen ağrılı ve hassas noktalardır. Bu gergin bantlar halk arasında kulunç olarak da adlandırılır. Tetik noktalar ağrı ve hassasiyetin yanı sıra tutukluğa ve hareket kısıtlılığına yol açarak kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda bozabilir. Uzun sürmesi durumunda kas içinde kuvvetsizlik oluşturarak vücudun başka bölgelerinde de benzer durumları tetikleyebilir. Bir veya daha fazla kas grubunda birlikte bulunabilen bu ağrılı duruma miyofasyal ağrı sendromu denir.

Tetik nokta nasıl meydana gelir?

Aşırı kullanım, stres, travmalar veya postürel bozukluklara bağlı gerilmeler gibi nedenlere bağlı olarak kas liflerinde aşırı ve şiddetli bir şekilde kasılma meydana gelir. Tam gevşeyemeyen kas lifleri devamlı kasılı kaldıklarında bölgede oksijensizlik ve zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında yetersizlik ortaya çıkar. Bu da ağrı sinyali oluşturarak kasılmanın artmasına neden olur ve bir kısır döngü ortaya çıkar.

Tetik nokta belirtileri nelerdir?

Tetik noktalar vücutta en fazla baş, boyun, omuz kuşağı, sırt ve bel bölgelerinde ortaya çıkar. Her zaman ağrıya neden olmayabilirler. Bazen bir belirti vermeden yıllarca sessiz kalabilirler. En önemli belirtileri ağrı olsa da, güçsüzlük, halsizlik, hareket kısıtlılığı, postür bozuklukları, ödem, bulantı, baş dönmesi, uyku düzensizlikleri ve depresyon gibi çok çeşitli belirti ve bulgulara neden olabilirler.

Tetik nokta nasıl bir ağrıdır?

Ağrı kulunç şeklinde tarif edilebileceği gibi sıklıkla baş ağrısı, boyun, sırt, bel, omuz ve kalça ağrısı, bazen de kol veya bacaklara yayılan ağrılar şeklinde ortaya çıkabilir. Sürekli veya aralıklı olarak ortaya çıkan ağrı genellikle kişiyi halsiz bırakıcı ve kısıtlayıcı karakterdedir. Tetik noktaların önemli belirtilerinden birisi de yansıyan ağrılardır. Çene, kulak, boğaz, el bileği, parmaklar, diz, ayak bileği ve ayak gibi vücudun değişik bölgelerinde görülebilir ve hareket kısıtlılıklarına neden olabilir.

Ağrıları tetikleyici etkenler nelerdir?

Yorgunluk, aşırı egzersiz, soğuk hava, uzun süren hareketsizlik, duygusal gerilim, stres ve viral enfeksiyon gibi durumlar şikayetlerin artmasına neden olabilir.

Tetik nokta nasıl tedavi edilir?

Tetik nokta tedavisinde amaç ağrının giderilmesi, yeterli kas kuvvetinin sağlanması ve ortaya çıkan kısıtlılıkların giderilmesidir. Öncelikle rahatsızlığa neden olabilecek postür bozukluğu, aşırı ve uygun olmayan kullanım, stres gibi faktörlerin önlenmesine çalışılmalıdır. Tetik nokta tedavisinde ağrıyı hafifletmek için antienflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler gibi farmakolojik ajanlar kullanılabilir.

Tetik nokta tedavisinde aşağıda belirtilen değişik tedavi yöntemleri de uygulanabilir:

Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir