Açık Nefrektomi Ameliyatı
Nefrektomi, böbreğin vücuttan çıkarılması işlemidir. Açık ameliyat yöntemi ya da laparoskopik ameliyat yöntemi sayesinde bu işlem kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Açık ameliyat yöntemi ile yapılırsa bu işleme, açık nefrektomi ismi verilir. Bunun nedeni uzmanlar bazı durumlarda hastanın uzun bir süre ile anestezi altında kalmasının çok uygun olmadığını düşündükleri içindir.
Bu durumda ise, açık nefrektomi yöntemine bir alternatif olarak da laparoskopik (kapalı) nefrektomi yöntemini de tercih edilebilir.
Günümüzde gerçekleştirilen operasyondan sonraki sürecin çok daha konforlu geçmesi uzmanların ve hastaların laparoskopik nefrektomi yöntemine yönelmelerine yol açsa da laparoskopik nefrektomi yönteminin kullanılmasının uygun görülmediği durumlarda da açık nefrektomi hala böbrek hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılan en etkili yöntemlerden birisi olma özelliğini taşıyor.
Açık Nefrektomi Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Açık nefrektomi operasyonu uygulanması gerekli olan durumlardan bazıları ise şunlardır;
- Böbrek dokusunda oldukça uzun bir süre devam eden doku hasarı sonucunda görülen kronik böbrek yetmezliği halinde alıcı ve donörün birlikte olması gereken vakalarda
- Polikistik böbrek hastalıklarının sık görüldüğü hastalarda
- Pankreasta sıkça görülen rahatsızlıklarda
- Böbrek kanserlerinde tümörün çıkarılması için sıkça kullanılır.
Böbrek yaralanmalarından, böbrek kanserine, pankreas sorunlarına ve polikistik böbrek hastalıklarına kadar pek çok hastalığın tedavisi için açık nefrektomi yöntemi ile tedavi imkanı bulunur. Nefrektomi ise, parsiyel nefrektomi ile birlikte radikal nefrektomi olmak üzere iki farklı sınıfta toplanabilir.
Bazı durumlarda ise tümörlü dokuyu çıkarmak, hastalığın tedavi edilmesi için yeterli olur. Bu işlem ise, parsiyel nefrektomi ismi ile bilinir. Bazı durumlarda da sağlam böbrek dokusu bırakmak çok mümkün olmadığından operasyon sırasında böbreğin tamamının çıkarılması gerekir. Bu işleme de radikal nefrektomi ismi verilir.
Böbreklerden ikisinin birden hasarlı olması halinde ise, iki böbreğin de vücuttan uzaklaştırılması da gerekebilir. Ama bu durumda hastanın böbrekleri de olmadan yaşaması çok mümkün olamayacağından böbrek nakli gerekir. Açık nefrektomi operasyonları, alıcı ve donörün birlikte bulundukları cerrahi operasyonlardır.
Bu operasyondan önce de, alıcıya ve vericiye bir dizi tahliller yapılır. Bu tahliller sonucunda ise, alıcının ve donörün sonuçlarının uyumlu olması ile birlikte operasyona geçilir. Donörden alınan böbrek ise, alıcıya yerleştirilir. Bu işlem sayesinde sağlıklı böbrek alıcının sağ ya da sol tarafına doğru yerleştirilir.
Donörden sağlıklı olan böbreğin alınarak alıcıya takılması işlemi ise, donör nefrektomisi şeklinde bilinir. Böbrek naklinin gerektiği durumlarda hasta olan böbrek ise, eğer kanser riski taşımıyorsa ya da herhangi bir enfeksiyon hali yoksa hastanın kendi böbreği alınmaz.
Açık Parsiyel Nefrektomi
Böbrek kanseri hastaları için tümörlü dokunun alınarak geriye sağlam olan böbrek dokusunun bırakılmış olduğu nefrektomi operasyonu, parsiyel (kısmi) nefrektomi şeklinde bilinir. Parsiyel nefrektomi işlemi sırasında ise, cerrah, açılan kesiler aracılığı ile tümöre kadar ulaşır. Bu nedenle de parsiyel nefrektomi operasyonlarında da açık nefrektomi yöntemi de tercih edilir.
Açık parsiyel nefrektomi operasyonunun süresi ise, kanserli ya da bozulmuş olan dokunun büyüklüğüne göre de değişir. Ortalama olarak 1-2 saat içinde işlem gerçekleştirilebilir. Ama her ameliyatta olduğu gibi açık nefrektomi sırasında da gerçekleşebilecek bazı komplikasyonlar bulunur.
Açık Nefrektomi Nasıl Yapılıyor?
Alıcı ve vericinin nakil öncesinde gerçekleştirilen tüm tıbbi değerlendirmelerden olumlu geçtiyse, böbrek nakli ameliyatına alınabiliyor. Böbreğin vericiden çıkarılmasından sonra alıcıya takılmak için gerekli operasyonlar sürdürülüyor.
Karın boşluğunun iki tarafında yer alan ve şekil olarak da fasulyeye benzeyen böbrek ise, insan vücudunda adeta bir süzgeç gibi çalışarak atık ve zararlı maddelerin vücuttan atılarak kanın temizlenmesini sağlamaya yardımcı olur.
Açık Nefrektomi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Açık nefrektomi, tipik olarak kanser veya diğer ciddi tıbbi durumlar nedeniyle bir böbreği çıkarmak için kullanılan cerrahi bir prosedürdür. Ameliyatın süresi, hastanın sağlığı, vakanın karmaşıklığı ve cerrahın deneyimi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Ortalama olarak, açık nefrektomi ameliyatının tamamlanması yaklaşık 1 ila 2 saat sürer. Bununla birlikte, bazı durumlarda, her bir hastanın özelliklerine ve durumlarına bağlı olarak prosedür daha uzun sürebilir. Cerrah, prosedür için tahmini bir süre belirlemeden önce hastanın sağlığını ve böbreğin büyüklüğünü ve yerini değerlendirecektir.
Ameliyat sırasında, cerrah hastanın karnının yanında tipik olarak 40-60 cm’lik uzunluğunda bir kesi yapar. Bu, böbrek ve çevre dokulara erişmelerini sağlar. Cerrah daha sonra bölgedeki diğer organlara veya kan damarlarına zarar vermemeye dikkat ederek böbreği dikkatlice çıkaracaktır.
Prosedürü takiben, hastalar iyileşmek için birkaç gün hastanede kalmayı bekleyebilirler. Çoğu hasta ameliyattan sonra bir miktar rahatsızlık ve ağrı hissedecektir, ancak bu ilaçla yönetilebilir. Hastalar iyileşmek için ameliyattan birkaç hafta sonra dinlenmeli ve fiziksel aktiviteden kaçınmalıdır.