Ağız bölgesi, kansere oldukça kolay şekilde yakalanabilme özelliğine sahiptir. Özellikle ağız sağlığına dikkat etmeyen, alkol ve sigara gibi zararlı maddeleri tüketen kimselerde görülme olasılığı daha fazladır. Bu hastalık çoğunlukla dudak ve ağız tabanın da oluşsa da kontrole alınmadığı durumlarda vücudun farklı yerlerine de sıçrayabilmektedir.

Ağız Kanseri Nedir?

Ağız kanseri, ağız içindeki ve dışındaki kanser türlerinin tamamını kapsamaktadır. Alt dudak, bademcikler, dil, ağız tabanı, gırtlak veya tükürük bezlerinin arkası gibi farklı yerlerde meydana gelebilmesi mümkündür. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre iki kat daha fazla olan ağız kanserinin erken tedavisi, kanserin tamamen iyileştirilebilmesi açısından oldukça önemlidir.

Ailede kanser öyküsünün olması ağız kanseri oluşumunu doğrudan etkilemektedir. Ancak alkol ve sigara kullanımları da ağız yapılarını bozduğundan dolayı kanser oluşma ihtimalini arttırmaktadır. Yaraların tedavi edilmemesi veya diş rahatsızlıklarına önem verilmemesi de kansere yakalanmaya neden olabilir. Ayrıca tüm kanser türlerinde olduğu gibi güneş ışınları da özellikle sigara içen bireylerde kanser olma ihtimalini arttırmaktadır.

Ağız Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri ayırt edici olduğundan dolayı ağız kanserinin tanısı hızlı şekilde koyulabilir. Bunun için özellikle ağız çevresindeki lekelenmeler dikkate alınmaktadır. Aşağıda ağız kanseri hastası bir bireyin yaşayabileceği diğer semptomlar yer almaktadır.

  • Ağız içinde beyaz veya kırmızı leke – yara
  • Dudak çevresinde beyaz – kırmızı leke veya yara
  • Yaraların uzun süre iyileşmemesi
  • Kanamaya yol açan yaralar
  • Dişlerin sebepsiz şekilde düşmesi
  • Yutmakta zorlanmak
  • Boyun bölgesinde şişlik veya kitle
  • Kulak ağrısı

Ağız kanserinin belirtileri bir anda ortaya çıkmayabilir. Kanserin ilerleme durumuna göre semptomlar daha hafif veya güçlü bir biçimde hissedilebilir. Ayrıca kanserin oluştuğu bölgeye göre farklı ağrılar – sancılar hissedilebilmesi mümkündür. Ancak hemen hemen her ağız kanserinde geçmeyen yaralar görülür. Kırmızı lekelerin (eritrolökoplaki) beyaz lekelere (lökoplaki) oranla kansere dönme ihtimali daha yüksektir.

Ağız Kanseri Sebepleri Nelerdir?

Ağız kanseri, ağızda ve çevresinde meydana gelen bir kanser türüdür. Ağız kanserinin nedenleri arasında sigara içme, tütün ürünleri kullanımı, aşırı alkol tüketimi, kötü ağız hijyeni, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu ve ağız yaralanmaları sayılabilir.

Sigara içmek ve tütün ürünleri kullanmak, ağız kanseri riskini artıran en önemli faktörlerdir. Bunun nedeni, tütün ürünlerinin içerdiği kimyasalların, ağız dokularına zarar vermesidir. Aşırı alkol tüketimi de ağız kanseri riskini artırabilir. Alkol, ağız dokularında DNA hasarına neden olur ve kanser oluşumuna yol açabilir.

Kötü ağız hijyeni, ağız kanseri riskini artıran diğer bir faktördür. Diş eti hastalığına neden olan bakteriler, ağız kanseri riskini artırabilir. HPV enfeksiyonu da ağız kanseri riskini artırabilir. Özellikle, HPV virüsü ağız kanseriyle ilişkilidir. Ağız yaralanmaları da ağız kanseri riskini artırabilir. Ayrıca, uzun süreli güneşe maruz kalma da dudak kanseri riskini artırabilir.

Sonuç olarak, ağız kanseri birçok nedeni olan bir hastalıktır. Sigara içmek, aşırı alkol tüketmek ve kötü ağız hijyeni, riski artıran faktörlerdir.

Ağız Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi ağız kanserinde de erken tanı koyulması oldukça önemlidir. Bunun için yılda bir kez girilecek check up yapılması tavsiye edilmektedir. Kontroller esnasında ağız içi ve çevresi incelendiğinde ve anormal bir şişlik görüldüğünde biyopsi yapılır. Böylelikle ağız kanserinin tedavisi kolayca koyulabilir. Alınan doku parçası incelendiğinde saptanan kanser hücrelerine uygun tedavi yöntemi yapılmaya başlanır.

Kanser hücresi tüm vücuda yayılabilme özelliği taşımaktadır. Bu nedenle tanı koyulduktan sonra tüm vücutta inceleme yapılması gerekebilir. Direkt grafi, tomografi ve MR sayesinde kanserin ne düzeyde olduğu ve hangi evrede bulunduğu da anlaşılabilir. Erken teşhis edilen ağız kanserleri, ağız boşluğunda olduğu sürece %90’a kadar iyileşme gösterebilmektedir.

Ağız Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kanser tedavisinde ilaçlı, cerrahi veya radyoterapi gibi tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. İlaçlı tedavi adıyla da anılan kemoterapide amaç kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemektir. Ancak yan etkileri olduğundan dolayı böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kimselerde farklı yöntemler uygulanmaya çalışılır.

Cerrahi tedavide ameliyatla birlikte tümör ve çevresindeki dokular temizlenir. Ancak ağız bölgesine olduğundan dolayı yeme içmede zorlular görülür. Doku ödemi ve şişliği bir müddet devam edeceğinden dolayı uygun beslenme programlarının hazırlanması gerekir. Ameliyat sonucuna göre radyoterapiye geçilebilir veya ilaçlı tedaviye devam edilebilir.

Radyoterapi, tümörün enerjisi yüksek olan ışınlarla temizlenmesini hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Tümörün yerleşim yeri ve büyüklüğüne göre farklı enerjilerle yapılmaktadır. Yan etkileriyse genelde diş kaybı, susuzluk, boğaz ağrısı, kanama, koku ve tatta değişiklikler olmasıdır. Ağız içi bakımı doğru şekilde yapılırsa belirtiler çok daha hafif şekilde görülecektir.