Akciğer Nodülleri Tedavisi
Genellikle iyi huylu şekilde oluşan akciğer nodülleri farklı boyutlarda olabilmektedir. Çoğu zaman tedavi gerektirmeyen bu hastalık kendi kendine iyileşebilme özelliğine sahiptir. Halk arasında akciğerdeki nodül görüntüleri lekeye benzediğinden dolayı akciğer lekesi adıyla da anılmaktadır. Ancak iyileşse bile ara ara kontrol edilmesi, 6 – 24 aylık dönemlerde hastanın yeniden muayene edilmesi gerekmektedir.
Akciğer Nodülü Nedir?
Akciğer nodülü, akciğerin görüntülenmesini sağlayan testlerde görülen beyaz lekelerdir. Çoğu zaman 3 cm’den küçük kitleler halinde görülürler. İyi huylu ya da kötü huylu şekilde oluşması mümkündür ancak çok nadir olarak kötü huylu olarak tanımlanmaktadır. Kendiliğinden geçtiği için hastanın ara ara kontrole giderek akciğer tarama testlerine girmesi gerekmektedir. Uzun aralıklara rağmen küçülme durumu görülmemişse farklı müdahalelere ihtiyaç duyulmaktadır.
İyi huylu akciğer nodülleri genellikle 3 mm ve daha küçük boyutlarda oluşmaktadır. Kötü huylularsa genellikle 20 mm’den daha uzunlardır. Ancak her iki durum da kolayca teşhis edilebildiğinden dolayı gereken tedavilere en kısa sürede başlanabilmektedir. Halk arasında korkularak anılan bir hastalık olsa da oluşumunu tetikleyen başka bir hastalık yoksa akciğer nodülleri çoğu zaman kişiye zarar vermemektedir.
Akciğer Nodülünün Belirtisi Nedir?
Pulmoner nödül adı da verilen akciğer nodüllerinin belirtisi neredeyse yok denecek kadar azdır. Genellikle başka bir hastalık teşhis edilirken ya da check up yapılırken şans eseri görüntülenirler.
Hastalığın basit belirtileri enfeksiyon, öksürük, kanlı balgam olsa da bu belirtiler herkeste görülmemektedir. Belirti vermeyen bir hastalık olduğu içinse erken teşhis edilmesi oldukça zordur.
Akciğer Nodülleri Nasıl Teşhis Edilir?
İyi huylu akciğer nodülleri genellikle bakteriyel enfeksiyonlar, mantarlar, kistler, hücre bozulmaları ya da iltihaplı eklem romatizması gibi hastalıklar sonucunda oluşur. Kötü huylu nodüllerse akciğerde veya vücudun başka bir bölgesinden akciğere sıçrayan tümörler nedeniyle oluşmaktadır.
Bu nedenle akciğer nodülleri keşfedildiğinde teşhis konulması için daha ayrıntılı görüntüleme tetkiklerinden ve testlerden yardım alınmaktadır. Bilgisayarlı tomogrofi başta olmak üzere hasta öyküsü ve semptomlar da göz önünde bulundurularak aşağıdaki tetkiklerin yapılması istenebilmektedir.
- Pozitron emisyon tomografisi (PET): Nodül büyüklüğü gibi karakteristik özelliklerin belirlenmesine yardımcı olurken nodüllerin kötü huylu olup olmadığını değerlendirmek için kullanılabilmektedir. Ayrıca vücudun diğer bölümlerinde de tümör olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktadır.
- Bronkoskopik biyopsi: Burundan ya da ağızdan kameralı esnek bir boru sokularak akciğerlerin görüntülenmesini sağlar. Nodül hava yoluna yakınsa tercih edilen bir yöntemdir ve parça örneği almak için kullanılabilir.
- Biyopsi: Akciğerlerden parça alınması ve patolojiye gönderilmesi işlemi biyopsidir. Laboratuvar incelemelerine göre nodüllerin iyi ya da kötü huylu olduğu kolayca anlaşılabilmektedir.
- İğne biyopsisi: Nodül dış yüzeye yakında BT ile birlikte çalışarak parça alınması durumudur. Patolojik incelemelere göre hastaya kesin bir tanı koyulabilmesine yardımcı olur.
Akciğer Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir?
Nodülün özelliği, kişinin sağlık sorunları ve akciğerlerin sağlık durumun göre nodüller için farklı tedaviler kullanılabilir. Ancak iyi huyu nodüllerde öncelikle hastalığın gözetim altında tutulması ve küçülüp küçülmediğinin incelenmesi gerekir. Biyopsi sonucunda kötü huylu olduğu görülen nodüller vücudun diğer kısımlarına yayılmadıysa cerrahi yöntemlerle temizlenebilir. Böylelikle akciğer kanserinin oluşma riski de minimuma indirilmiş olur.
Nodüller vücudun diğer kısımlarına da yayılmışsa kanser için kullanılan tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Bu açıdan radyasyon tedavisi ve kemoterapiden uygun olanı tercih edilmekte, gerektiği durumlarda ikisi de bir arada kullanılmaktadır. Ayrıca kişide oluşan diğer semptomların azaltılması için ağrı kesici ya da öksürük kesici farklı ilaç tedavilerine de başlanabilmektedir.
Nodüller Ne Zaman Tehlikelidir?
Nodüller; tiroid bezi, akciğerler ve göğüsler dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilen büyüme veya yumrulardır. Çoğu nodül zararsızdır ve tedavi gerektirmezken, bazıları tehlikeli olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Tiroid nodülleri söz konusu olduğunda, tipik olarak görünümlerine ve davranışlarına göre iyi huylu veya kötü huylu olarak sınıflandırılırlar. Tiroid nodüllerinin çoğu iyi huyludur, ancak nadir durumlarda kanserli olabilirler.
Akciğer nodülleri durumunda, genellikle diğer durumlar için görüntüleme testleri sırasında tesadüfen keşfedilirler. Akciğer nodüllerinin büyük çoğunluğu iyi huyludur, ancak bazıları akciğer kanserinin erken belirtileri olabilir. Nodülün boyutu, şekli ve konumu kanser riskini belirlemeye yardımcı olabilir. Bir akciğer nodülü şüpheli görülürse kanserli olup olmadığını belirlemek için biyopsi gerekebilir.
Meme nodülleri de yaygındır ve çoğu iyi huyludur. Bununla birlikte, bazıları meme kanseri belirtisi olabilir. Meme kanseri kadınlarda ve ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda daha sık görülür. Bir mamografi veya fizik muayene sırasında bir meme nodülü bulunursa, bunun kanserli olup olmadığını belirlemek için bir biyopsi önerilebilir.