Andropoz Tedavisi
Erkek menopozu olarak da bilinen andropoz genelde 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkan bir hormonal düşüklüktür. Andropoz testosteron hormonunun düşmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur.
Andropoz Nedir?
Genellikle 40’lı yaşların sonundan 50’li yaşları başına kadar kişilerde cinsel dürtü kaybı ve erektil disfonksiyon gibi semptomlar olarak tanımlanır. Hormonal sebeplere bakıldığında genellikle 50’li yaşlarda testosteron üretiminin düşmesi görülür.
Hormonsal sebeplerin dışında düzensiz uyku, sağlıksız beslenme, psikolojik durum ya da hareketsiz yaşam da erkeklerde andropoza sebep olan durumlardır.
Andropoz Neden Olur?
Andropoz nedenleri arasında diyabet, anksiyete, orta yaş bunalımı, damar sertliği, alkol ve sigara kullanımı ya da hareketsiz yaşam tarzı vardır. Bu sebeplerin dışında cinsiyet ya da hormon seviyesindeki farklılıklar da kişilerde andropoza neden olabilir. İlerleyen yaşlar ile beraber kişilerin testosteron seviyesinde normal seviyede bir düşme gözlemlenir.
Yapılan tıbbi araştırmalar sonucunda erkeklerin 30 yaşından sonra hormonlarında düşme olduğu gözlemlenmiştir. Kişilerde stres, depresyon, düzenli uyku eksikliği, düzenli egzersiz yapmama ve sağlıksız beslenme ile hormonlardaki düşüş daha da hızlı olabilir. Bazı vakalarda ise andropoz belirtilerinin hormonlar ile ilgisi yoktur. Psikolojik sorunlar ya da yaşam tarzı gibi faktörler andropoz üzerinde belirleyicidir.
Andropoz Belirtileri Nelerdir?
Birçok kişide testosteron seviyesinin düşmesi herhangi bir semptom ya da belirtiye sebep olmaz. Fakat bazı kişilerde psikolojik, cinsel ya da fiziksel sorunlara sebep olabilir. Kişilerin yaşının ilerlemesi ile beraber de belirtiler daha ağır bir hal alabilir. Andropoz belirtileri arasında en sık görülenler düşük enerji, depresyon ya da üzüntü hali, ereksiyon bozukluğu, kısırlık, uykusuzluk ya da uyuma güçlüğüdür.
Meme gelişimi ya da jinekomasti, kendine güven kaybı, konsantrasyon bozukluğu, libido düzeyinde azalma ve kemik yoğunluğunda azalma da andropoz belirtileri arasındadır. İlerleyen yaşlarda andropoz normal kabul edilse de günlük yaşamı aksatması halinde mutlaka kontrol altında tutulması gerekir.
Andropoz Teşhisi
Andropoz tanısının konması için uzman hekimler tarafından fiziki muayene gerçekleştirilir ve hastanın geçmişi hakkında bilgi alınır. Tedavideki en büyük engel kişilerin doktor ile açıkça konuşmamasıdır. Bazı kişiler cinsel konuları konuşmadıklarından doktorlarına yeteri kadar açık olmaz ve hem teşhis hem de tanı yanlış konmuş olur.
Doktor, hastanın testosteron seviyesini test etmek amacı ile kan testi yapar ve laboratuvara gönderir. Geç başlangıçlı bir hipogonadizm teşhisi için de genelde kandaki testosteron seviyesini ölçmek gerekir ve sonuçlara göre ilerleme kaydedilir.
Andropoz Nasıl Tedavi Edilir?
Eğer yaşlanmaya bağlı bir andropoz mevcutsa kendiliğinden geçmeyebilir ve zaman içinde de belirtileri daha ağır olur. Farklı tıbbi nedenlerden dolayı andropoz ortaya çıkmışsa altta yatan nedenlerin ortadan kaldırılması ile andropoz da ortadan kalkar. Birçok kişide andropoz belirtileri ciddi olmadığı sürece tedavisiz bir şekilde yönetilebilir.
Andropoz belirtilerinin en yaygın tedavi yöntemi düzenli bir şekilde egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve uyku düzenine sahip olmaktadır. Bu yaşam tarzı ile kişilerin hayat kalitesi yükselir ve fayda sağlanır. Anksiyete ve depresyon gibi durumlarda ise uzman hekimler kontrolünde ilaç tedavisi ya da bilişsel davranışsal terapi uygulanır.
Eğer tanı süresince kan testlerinden sonra kişilerde testosteron eksikliği varsa hormon sorunları uzmanlarına ya da endokrinologa yönlendirme yapılabilir. Çoğu erkekte semptomlar herhangi bir tedavi olmadan yönetilir. Eğer kişinin yaşam kalitesi ciddi anlamda düştüyse uzman hekime başvurmak ve süreci uzman hekim eşliğinde kontrole almak gerekir.
Andropoz Geçici Midir?
Andropoz, erkeklerde yaşlanma sürecinde meydana gelen hormonal değişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu değişimler, özellikle testosteron hormonunun azalması nedeniyle bir dizi semptom ve sağlık sorununa neden olabilir. Bu semptomlar arasında cinsel isteksizlik, depresyon, yorgunluk, kemik kaybı ve kas kaybı yer alabilir.
Andropoz, kadınlardaki menopozla benzerlik gösterir ancak kadınlarda menopoz belirgin ve kesin bir dönüm noktasıdır. Erkeklerde ise andropoz süreci daha uzun sürebilir ve hormonal değişiklikler yavaşça meydana gelebilir. Bu nedenle, andropozun ne kadar süreceği tam olarak tahmin edilemez. Ancak genellikle 40 ila 50 yaşları arasında başlar ve 60 ila 70 yaşları arasında sona erer.
Andropoz geçici bir durum değildir, ancak semptomlarının şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bazı erkekler bu süreci neredeyse fark etmezken, diğerleri semptomların etkilerini oldukça şiddetli bir şekilde hissedebilirler. Andropoz semptomlarının tedavisi, hormon tedavisi veya yaşam tarzı değişiklikleri gibi farklı yaklaşımlarla yapılabilir. Sonuç olarak, andropoz erkeklerde yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır ve tedavi edilebilir.