Anemi, dünya genelinde yaygın şekilde karşılaşılan hastalıklardan biridir. Halk arasında kansızlık olarak isimlendirilir ve oluşum nedenlerine göre farklı çeşitleri olabilir. Hastalar, çoğunlukla düzenli beslenmeyle ve ilaç tedavisiyle anemiden kurtulur. Ancak aneminin ilerlemesi durumunda farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebilir.

Anemi Neden Olur?

Kanda hemoglobin adında bir protein bulunmaktadır ve bu protein kırmızı kan hücreleri tarafından taşınır. Hemoglobin sayısında düşüş olması ya da kırmızı kan hücreleri olarak bilinen alyuvarların azalması anemiye neden olur. Ancak aneminin aşağıda sıralandığı üzere birbirinden farklı türleri bulunmaktadır:

  • Orak hücreli anemi: Genetik bir anemi çeşididir. Kırmızı kan hücrelerinin orak şeklinde olması nedeniyle oluşur.
  • Aplastik anemi: Aplastik anemi, kemik iliği yetmezliğiyle birlikte oluşmaktadır. Kemik iliğinde kan hücrelerinin iletilmesine engel olur.
  • Hemolitik anemi: Kırmızı kan hücrelerinin daha erken bozunmasıyla meydana gelmektedir. Kalıtsal ya da çevre koşullarıyla oluşabilmesi mümkündür.
  • Pernisiyöz anemi: B12 vitamini eksikliğinde var olur. Genellikle besinlerden yeteri kadar B12 alınamamasıyla ortaya çıkar.
  • Megaloblastik anemi: B12 vitamini ve folik asit eksikliğinde oluşmaktadır. Pernisiyöz anemide olduğu gibi besinlerden yeteri kadar vitamin alınamamasıyla ortaya çıkar.

Anemi, hem dış etkenler hem de genetik faktörler nedeniyle meydana gelebilmektedir. Toplumun büyük kısmında rastlanabilen bu rahatsızlık, ileri boyutta olmadığı sürece yaşam koşullarını çok olumsuz etkilemez. Aneminin tedavi edilmesi buna bağlı olarak başka hastalıkların oluşumunu engeller. Tedavi sonrası hastalık semptomları ortadan kalkacağı için kişi de daha sağlıklı hisseder.

Anemi Belirtileri Nelerdir?

Anemi vücutta hem fiziki hem de ruhsal belirtilerle ortaya çıkabilen bir hastalık türüdür. Genel belirtileri; unutkanlık, halsizlik, baş dönmesi ve üşüme olmakla beraber kişide aşağıdaki belirtilerin görülmesi de mümkündür:

  • Yüzde ve tırnaklarda solma
  • Saç dökülmesi
  • Taşikardi
  • Kulak çınlaması
  • Çabuk yorulma
  • Nefes darlığı
  • Dudak çatlaması
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Depresyon
  • Dikkat eksikliği

Anemiye sahip kişilerin yaşam katitesinde belirgin bir düşüş yaşanmaktadır. Uygun tedavi seçenekleriyle hastalık belirtilerinin ortadan kaldırılması ve yaşam kalitesinin eski seviyesine yükseltilmesi mümkündür.

Anemiye Ne İyi Gelir?

Hastaya tanısı konan anemi türüne göre farklı tedavi seçenekleri değerlendirilir ve uygulanır. Tedavinin yanı sıra dışarıdan alınacak takviyelerle anemi belirtilerini azaltmak da mümkündür. Özellikle beslenme ve uyku düzeni oluşturmak anemiye iyi gelmektedir. Kafeinli içecekleri azaltmak ve bol su içmek semptomları hafifletme noktasında oldukça faydalıdır. Sigara ve alkol kullanımını durdurmak da aneminin hafifletilmesine yardımcı olur.

Özellikle B12 ve folik asit içeren gıdaların tüketilmesi hem pernisiyöz hem megaloblastik aneminin tedavisine yardımcı olacaktır. Bunlara ek olarak dışarıdan vitamin ve mineral takviyesi alınması da gerekebilir. Takviye dozları doktor tarafından belirlenmelidir. Meyve ve yeşil sebzelerden oluşan bir diyet programıyla hem anemi hem de diğer hastalıkların iyileşme sürecine katkı sağlamak mümkündür.

Anemi Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalıkların tedavileri, türüne ve şiddetine göre farklılık göstermektedir. Anemide tedavinin amacı rahatsızlığın ana nedenini tespit etmek ve ortadan kaldırmaktır. Demir eksikliği ve folik asit nedeniyle oluşan rahatsızlıklarda yeşil sebze ve meyvelerin tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca dışarıdan takviye yapılması istenebilir. B12 takviyesi için tablet, damla ya da enjeksiyon önerilebilir.

Anemi çok ilerlemiş bir durumdaysa kan veya ilik kök hücre nakli yapılabilir. Ayıca anemi nedeniyle ciddi bir kanama oluşmuşsa operasyonla tedavi seçeneği değerlendirilebilir. Tam kan sayımı tedavi yönteminin belirlenmesinde yeterlidir ancak tahlil yetersiz gelirse hemoglobin elektroforezi, retikülosit sayımı da istenebilir. Yapılan tetkikler en doğru tedavi seçeneğinin belirlenmesine ve uygulanmasına destek olur.

Aneminin Kesin Tedavisi Nedir?

Anemi, kırmızı kan hücrelerinin yetersizliği nedeniyle kanın yeterli miktarda oksijen taşıyamaması durumudur. Anemi, birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir ve tedavi yöntemi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Aneminin kesin bir tedavisi yoktur, ancak tedavi seçenekleri semptomları azaltmaya ve yaşam kalitesini artırmaya yöneliktir.

Tedavi seçenekleri arasında, demir eksikliği anemisi gibi belirli türler için demir takviyeleri bulunur. Ayrıca B12 eksikliği anemisi gibi diğer türler için B12 vitamini takviyeleri bulunur. Son olarak, kronik böbrek hastalığı gibi altta yatan diğer durumlar için ilaç tedavileri ve kan transfüzyonları yer alabilir. Ayrıca, diyet de anemi tedavisinde önemli bir rol oynar. Demir açısından zengin yiyecekler, folik asit ve B12 vitaminini içeren gıdaların tüketimi, anemi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Tedaviye başlamadan önce, bir doktorun teşhis ve tedavi önerisi gereklidir. Aneminin semptomlarını hafifletmek için diyet, ilaç tedavisi, takviyeler ve kan transfüzyonları gibi farklı tedavi seçenekleri kullanılabilir. Ancak anemi tedavisi uzun soluklu bir süreçtir ve tedavinin etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.