Ankilozan spondilit, halk arasında kamburluk olarak bilinir. Bireyin omurgasında bulunan küçük kemiklerin veya omurların birbirleriyle kaynaşmasına neden olan inflamatuar bir hastalık türü olarak ifade edilebilir.

Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Nedir?

Kamburluğun bir omurga iltihaplanması olarak da ifade edilebilir. Vücudun iltihaplanma reaksiyonunun bir parçası olarak ligamentler ile omurların bağlandığı yere kalsiyum serilmektedir. Bu durum, omurgaların kenarında yeni bir kemiğin büyümesine neden olmaktadır. Aynı zamanda sırtınızın esnekliğini de azaltan bir etkiye sahiptir.

Bu durum, ankiloz olarak bilinir. Ankilozan spondilit, pelvis arasındaki eklemlerde ve omurgada başlar. İlerleyen durumlarda omurgaya ve boyun bölgesine yayılabilir. Tendonlar, eklemler ve gözler de dahil olmak üzere vücudun diğer bölümleri üzerinde de etkiye sahip olabilmektedir.

Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Belirtileri Nelerdir?

Ankilozan spondilit belirtileri erken belirtiler ve ilerleyen dönemlerde görülen belirtiler olarak iki farklı şekilde incelenebilmektedir. Erken dönemde görülen semptomlardan birisi, özellikle sabahları kalçalarda ve bel bölgesinde sertlik ve ağrı görülmesidir. Yorgunluk ve boyun ağrısı da sıklıkla görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Zaman içerisinde belirtilerin kötüleşmesi, durması ya da iyileşebilmesi de mümkün olmaktadır.

Ankilozan Spondilit (Kamburluk) Nasıl Düzelir?

Ankilozan spondilit görülen kişilerde, doğuştan kaynaklanmayan bir kamburluk görülüyorsa tedavi edilmesi mümkündür. Öncelikli olarak kişilerin uzman bir doktora başvurması ve muayene olması gerekmektedir. Doktorun size verdiği yönergelere uygun olarak tedavi yöntemlerine uymanız durumunda kamburluk tedavi edilebilmektedir. Egzersizler ve düzenli olarak yapılan spor sayesinde kamburluktan kurtulmak mümkündür.

Bilgisayar başında sık vakit geçirmeniz durumunda kullandığınız sandalyenin ve masanın konforlu olması son derece önemlidir. Kitap okumak veya telefona bakmak gibi durumlar, sırtınızın veya boynunuzun öne doğru eğilmemesi için dik durmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Ağrıları ciddi boyutlarda olmayan kişilerde kortizon içermeyen ağrı kesicilerin verilmesiyle bir ilaç tedavisinin uygulanması da mümkün olabilmektedir. İlaç kullanılması gerektiğine ise doktor tarafından karar verilmektedir.

Kamburluk Dereceleri Nasıl Ölçülür?

Normal değerler göz önünde bulundurulduğunda sırt bölgesinde normal kabul edilen eğrilik 25 ila 40 derece arasında olmalıdır. Sırtınızdaki eğrilik 45 ila 75 derece civarındaysa kamburluk oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Kesin olarak anlaşılması, doktorunuzun çekeceği röntgen sonrasında derecesinin ölçülmesiyle mümkün olacaktır. Röntgen sonrasında eğriliğin derecesi ölçülerek uygun bir tedavi planı yapılır.

Ankilozan Spondilit Teşhisi

Ankilozan spondilitin teşhis edilebilmesi için bir fizik tedavi uzmanı veya ortopedist tarafından fiziksel muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda doktorun gerekli görmesi durumunda hastanın tıbbi hikayesinin dinlenilmesi de teşhisin konulması için kolaylık sağlamaktadır.

Kişide 3 veya 4 aydan uzun süren bel ağrılarının olması da belirtiler arasında yer almaktadır. Kesin bir teşhis konulabilmesi için çoğunlukla radyolojik görüntüleme yöntemlerinden faydalanılması gerekmektedir. Bazı durumlarda, laboratuvar testlerinden destek alınması gerekebilir.

Ankilozan Spondilit Ne Kadar Sürede İlerler?

Ankilozan spondilit (AS), öncelikle omurgayı etkileyen, ancak diğer eklem ve organları da tutabilen kronik inflamatuar bir hastalıktır. Hastalık her bireyde farklı şekilde ilerler, bu da ilerlemenin kesin süresini veya oranını tahmin etmeyi zorlaştırır. Bununla birlikte, gözlemlenebilecek bazı genel eğilimler vardır.
Çoğu durumda AS, birkaç yıl hatta on yıllar içinde kademeli olarak gelişir.

Semptomlar tipik olarak erken erişkinlik döneminde, 20 ila 40 yaşları arasında ortaya çıkar. AS’nin ilk belirtileri genellikle sırtın alt kısmında ve kalçalarda zamanla giderek kötüleşen ağrı ve sertliktir. Hastalık ilerledikçe, omurga giderek sertleşerek hareket etmeyi veya bükülmeyi zorlaştırabilir. Bu, öne doğru eğilmiş bir duruşa ve sınırlı hareketliliğe yol açabilir.

AS’nin ilerleme hızı bireyler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Bazı insanlar nispeten yavaş ve hafif bir ilerleme yaşayabilirken, diğerleri daha hızlı ve şiddetli bir hastalık seyrine sahip olabilir. Bazı durumlarda AS, etkilenen eklemlerin kaynaşarak kalıcı sakatlığa yol açacağı noktaya kadar ilerleyebilir.