Artroskopi, bütün dünyada büyük eklem yaralanmalarının tedavi ve tanısında çok sık kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir.

Artroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Artroskopik yani kapalı diz ameliyatları, hastaya zarar vermeyen bir çeşit cerrahi işlemdir. Hastalar, bu işlemden sonra hastanede yatmak zorunda kalmazlar. Doktor artroskop adı verilen 6 mm. çapındaki optik bir aleti küçük bir kesinin içinden diz eklemi boşluğuna doğru yerleştirir.

Bu sayede bir monitör aracılığı ile diz ekleminin içi tamamen görülebilir bir hale getirilir. Bütün diz içinde oluşan sorunlar, bu şekilde görülerek tanı konulabilir. Aynı zamanda tedavisi de kolaylıkla yapılabilir. Ameliyat sonucunda ise işlem gerçekleştirilen bölgeye dikiş atılmaz.

Bağ Tamiri Nedir?

Diz bağ tamiri (ACL), yırtılan bağın yerine kişinin kendisinden alınan ya da hazır satılan bir doku sayesinde yeniden oluşturulmasına denir. Yırtılan bağın cerrahi bir şekilde dikilerek onarılması mümkün olmadığından yenisi yapılır. Yeni oluşan bağ ise, kemiklere özel vidalar aracılığı ile tutturulur. Bu işlem ise, Artroskop kullanılarak yapılır.

Diz ile ilgili yaşanan sorunların teşhis ve tedavisi için en sık kullanılan yöntem ise, Artroskopidir. Özellikle de kıkırdak problemleri, menisküs yırtıkları, çapraz bağların yırtıkları ve erken dönem kireçlenme sorunları da bu yöntemle en sık tedavi edilen sorunlar arasında yer alır.

Artroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları Ne Zaman Uygulanır?

Artroskopik diz ameliyatları, hastanın dizinde hasarlı bir kıkırdak olduğu zaman uygulanır. Diğer seçenekler ise şunlardır;

  • Hareketlerinizi sınırlamak
  • Fiziksel terapi uygulanması
  • Şişmeleri önlemek için ilaç almak
  • Açık diz cerrahi uygulanması
  • Durumun risklerini bilerek tedavi olmamayı tercih etmek

Artroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Diz artroskopisi minimal bir şekilde yapılan invaziv cerrahi işlemdir. Yani büyük ameliyat kesileri açılmadan gerçekleştirilir. Bu nedenle de genellikle kapalı diz ameliyatı olarak da bilinir. Diz artroskopisi genel ya da bölgesel anestezi ile yapılabilir. Bölgesel anestezide ise, sadece işlemin yapılması planlanan diz uyuşturulur fakat genel anestezide tamamen uyuyor olmanız gerekir.

Ortopedi anestezi uzmanı ve doktor hastanın sağlık durumuna göre en uygun olan anestezi yönteminin hangisi olduğu ile ilgili bilgi verir. Anestezi işlemi yapıldıktan sonra, diz eklemine rahatça ulaşabilmek için dizinizde ‘’portal’’ ismi verilen birkaç adet küçük kesi yapılır.

Diz artroskopisi yapılabilmesi için kullanılan cerrahi aletlerin kalınlığı da, genellikle yarım santimetre çapında olduğundan ameliyat kesileri de bir santimetreden daha ufak olur. Bu kesilerden, doktorunuz diz ekleminize artroskop ismi verilen küçük bir kamera yerleştirir. Aynı zamanda diz ekleminin içi bu sayede ekranda görüntülenir.

Bu sayede dizinizde oluşan sorun kolaylıkla teşhis edilebilir ve gerekirse de küçük cerrahi aletler ile birlikte eklemdeki sorun giderilebilir. Gerçekleştirilecek işlem sırasında eklem çevresindeki sinirlere, bağlara ve kan damarlarına zarar verilmez.

Ameliyattan sonra ise, diziniz çok daha yumuşak bir bandaj ile sarılır. Diz artroskopi işlemi ise, yaklaşık olarak bir saat kadar sürer. Ama işlem süresi, gerekli tedaviye ve bulgulara bağlı olarak da değişebilir.

Artroskopik (Kapalı) Diz Ameliyatı Sonrası Ne Olur?

Artroskopik diz ameliyatı sonrasında ise hasta, aynı gün içinde evine dönebilir. Bir süre işlem uygulanan bacağın yüksekte tutulması gerekir. Bacağı zorlayacak veya ağırlık uygulayacak aktivitelerden uzak durularak en az 2-3 gün kendini yormadan düzenli istirahat edilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Doktor kontrollerinizin ardından doktorunuz izin verene kadar sizi zorlayacak olan tüm aktivitelerden uzak durmanız gerekir. Tüm bunlara dikkat edildiği zaman hasta kısa bir süre içinde normal hayatına dönebilir.