Artroskopik (Kapalı) Omuz Ameliyatları
Artroskopi bilinen diğer adıyla kapalı omuz ameliyatları eklem içerisinde yer alan sorunları incelemek, teşhis etmek ve tedavi etmek için tercih edilen bir yöntem türüdür. Artroskopik ameliyatları, ortopedi doktorları tarafından uygulanan bir ameliyat türüdür. Detaylı bir muayene ve testler sonucunda hastanın ameliyat olmasına karar verilir.
Eğer kişide ameliyata uygun bulgular varsa kişi ameliyata alınır. Artroskopik omuz ameliyatı, artroskop adı verilen bir alet ile yapılır. Bu aletin ucunda kamera bulunur ve aletin omuz eklemine yerleştirilmesi sağlanır. Kamera görüntüleri monitör üzerinden izlenir ve sonrasında ameliyat gerçekleştirilir.
Artroskopik Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat öncesinde omuz bölgesi, lokal anestezi yardımı ile uyuşturulur. Ameliyat sırasında cerrah eklemi şişirmek için omuz bölgesine bir sıvı verir. Bu omuz yapısının görüntülenmesine yardımcı olur. Sıvı işleminden sonra artroskop için omuz bölgesine ufak bir kesi atılır. Ardından artroskop yerleştirilir ve alınan görüntüler ekrana verilir.
Problem olan alana müdahale yapılır ve kesi olan alana minik bir dikiş atılır. Artroskopik omuz ameliyatı sırasında oldukça küçük aletler kullanılır, ameliyat kapalı olduğundan dolayı malzemeler oldukça hassastır. Bundan dolayı kişi aşırı bir ağrı hissetmez. Hastalar kısa süre içerisinde iyileşerek, günlük hayatlarına kısa süre içerisinde dönebilir.
Hangi Durumlarda Ameliyat Tercih Edilir?
Cerrahi olmayan diğer alternatif tedavilere yanıt vermeyen hastalar için omuz artroskopisi önerilmektedir. Cerrahi olmayan tedavilerde sıklıkla dinlenme, fizik tedavi ve iltihapları azaltacak ilaçlar önerilir. İltihaplanma özellikle bu tarz rahatsızlıklarda sıklıkla görülmekle birlikte yaralı ya da sorunlu omuz eklemlerinde, şişme, ödem, ağrı ve sertlik sık görülen bulgular arasındadır.
Çoğu omuz hastalığı aşırı yüklenme, ters hareket yapma, yaşa bağlı olarak aşınmadan dolayı meydana gelebilir. Artroskopik omuz ameliyatı özellikle tekrar eden omuz çıkığı, rotator ve kapsül esnemesi gibi sorunlardan dolayı tercih edebilir. Bu rahatsızlıkların belirtileri oldukça acı vericidir. Artroskop ile sinir gevşetme, kırık onarımı ya da kist gibi çıkarma işlemleri tercih edilebilir.
Ameliyat Öncesi Neler Yapılıyor?
Ameliyat öncesinde, ameliyatın sorunsuz olması için kan testi, elektrokardiyogram ve göğüs röntgeni testleri istenir. Bireyin sağlık riskleri ve sağlık durumu değerlendirilir. Bireyin kullandığı ilaçlar hakkında doktora bilgi verilir.
Doktor kontrolü ile bazı ilaçlar önceden bırakılabilir ya da başka ilaçlara başlatılabilir. Ameliyatın uzunluğuna veya durumuna göre kullanılacak olan anestezi türüne karar verilir. Anestezi uzmanı hastanın durumunu kontrol eder ve bunun üzerine kişi ameliyata hazır hale getirilir.
Ameliyat Sonrası
Ameliyat sonrasında sıklıkla hastalar bir, iki saat hastanede tutulur ve kontrol edilir. Ameliyattan en az bir hafta sonra ağrı görülmesi beklenir. Ağrının tamamen geçmesi birkaç hafta sürebilir. Buz uygulamaları ağrıyı azaltmakla beraber şişlik ve ödemin inmesine de yardımcı olur. Sıklıkla ameliyat sonrasında doktor ağrı kesici reçete edilebilir. Opioid analjezikler sıklıkla aşırı ağrının geçmesi için tercih edilir fakat bu tür ilaçlar bağımlılık yapabilir.
Opioid ilaçlar sadece doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Ağrının iyileşme göstermesi halinde bu ilaçların direkt olarak bırakılması gerekir. Omuzu korumak için sıklıkla bandaj ve yara bandı tercih edilir. Ancak omuzu korumak için askı kullanmak oldukça önemlidir. Doktor askının ne kadar süre kullanılması gerektiğini ameliyat sonrasında belirtir.
Rehabilitasyon Süreci
Günlük yaşama geri dönmek için rehabilitasyon oldukça büyük bir önem taşır. Sıklıkla iyileşme döneminde omuz egzersizleri, germe ve kasları kuvvetlendirme egzersizleri yapılır. Yapılan cerrahi işleme göre doktor hastanın durumuna göre egzersiz programı verecektir.
Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Sıklıkla omuz artroskopisi ameliyatında komplikasyon görülmez. Ancak her ameliyat gibi bu işlemde küçük riskler barındırır. Bazı durumlarda kanama, enfeksiyon, damar ya da sinir yaralanmaları görülebilir.