Özofagus, yemek borusunun tıbbi ismidir. Bu organın vücuttaki vazifesi, yutakla mideyi birbirine bağlamaktır. Besinler, tüp biçimindeki bu yapıdan geçtikten sonra mideye ulaşmaktadır.

Özofagusta yer alan kasların yanlış çalışması, birtakım şikayetleri de beraberinde getirmektedir. Bu şikayetlerin tedavi edilmemesi durumunda kansere dönüşme riski bulunur. Dolayısıyla belirtiler hissedildiğinde uzman bir hekime danışılması gerekmektedir.

Barrett Özofagus Nedir?

Barrett Özofagus, 1950 senesinde Dr. Noman Barrett tarafından tanımlanmıştır. Reflünün kronikleşmesi ve yayılması neticesinde ortaya çıkar. Mide asidinin yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık kaslarını değiştirmesi Barrett Özafagus oluşturmaktadır. Yani, reflü bu hastalığa neden olan komplikasyonların başında gelmektedir. Barrett Özofagus ilerleyen dönemlerde kansere dönüşebilme riski barındırır. Dolayısıyla erken evrede reflü tedavisi, hayati açıdan önem arz etmektedir.

Barrett Özofagus Belirtileri Nelerdir?

Barrett Özofagus, kendi içinde semptom ve belirtiler barındırmayan bir rahatsızlıktır. Genellikle tıbbi tetkikler neticesinde fark edilmektedir. Yalnız, aşağıda sıralanan reflü belirtileri Barrett Özofagusa işaret edebilir. Bu belirtilerden bir ya da daha fazlasına sahip kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması tavsiye edilmektedir.

  • Mideden ağıza yükselen acı su
  • Boğazda yanma hissi
  • Göğüs kısmında yanma hissi
  • Dönemsel olarak ortaya çıkan ses kısıklığı
  • İnatçı öksürük problemleri
  • İyileşmeyen ya da geç iyileşen diş eti problemleri
  • Rahatsız edici hıçkırık atakları
  • Sürekli geğirme ihtiyacı ve hissi
  • Yutkunma esnasında ağrı
  • Yutkunma güçlüğü
  • Kronik sinüzit

Barrett Özofagus Teşhis

Hastalık tanısı için kullanılan en yaygın yöntem endoskopi işlemidir. Bu işlem, ucunda kamera takılı olan esnek bir hortumla yapılmaktadır. Endoskopi sayesinde hem yemek borusunun iç duvarı görüntülenebilmekte hem de buradan, hortum ucundaki cımbız benzeri araçla doku örneği alınabilmektedir. Yani, hastaya eş zamanlı olarak biyopsi yapılmaktadır.

Özofagustan alınan doku örneği patolojiye gönderilip incelemeye alınmaktadır. Patoloji sonucuna bağlı olarak da hastaya Barrett Özofagus tanısı konulmaktadır. Endoskopi işlemi, uzun süreli reflü şikâyeti bulunan kişilerde sıklıkla başvurulan bir tanı yöntemidir.

Diğer hastalıklara benzer biçimde Barrett Özofagustan korunmak için hastalığın tetikleyici nedenine karşı birtakım önlemler alınmalıdır. Bunların başında reflüden korunmak yer alır. Yemek sonrasında hemen uzanmamak, başı yüksekte tutmak ve aspirin gibi ilaçların kullanımından kaçınmak reflü karşısında alınabilecek en büyük önlemlerdir. Bunlara ek olarak; sigara ve alkol tüketimini kısıtlamak, aşırı dar giysilerden uzak durmak, öğünleri sıklaştırmak ve fazla güç harcatan işlerden uzak durmak da reflünün ortaya çıkışını engelleyebilir.

Barrett Özofagus Nasıl Tedavi Edilir?

Barrett Özafagus tedavisi için izlenecek yola, endoskopi ve patoloji sonuçlarına göre karar verilmektedir. Patoloji sonuçları yemek borusunda displazi yatkınlığı olması ya da olmaması şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Dokularda displazi yoksa, tedavi için hastadaki reflünün kontrol altına alınması hedeflenmektedir. Bu sırada düzenli endoskopi yapılması ve displazi durumu aralıkla değerlendirilmelidir.

Dokularda displazi yakınlığı bulunan, yani hastalığın kanserleşme riski taşıdığı, durumlarda kitlenin çıkarılması için cerrahi operasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Kanserleşen alan hekim inisiyatifine bağlı olarak hem endoskopik işlemler hem de açık cerrahi uygulamasıyla çıkarılabilmektedir.

Yemek borusunda displazi ve kanser tedavisi esnasında birbirinden farklı endoskopik uygulamalar yapılabilir. Bunların başında sorunla alanın tamamen çıkarılması (endoskopik mukozal rezeksiyon) gelmektedir. Kanserleşme riski taşıyan ya da kanserleşen bölgeye lazer, ilaç, kontrollü elektrik ve radyofrekans verilmesi de yine endoskopik uygulamalar arasındadır.

Bu yöntemlerle buradaki dokular işlevsiz hale getirilmektedir. Endoskopik işlemlerin yetersiz kaldığı daha büyük tümörlerdeyse açık cerrahiye başvurulmaktadır. Açık cerrahi sırasında tümör çıkarılabildiği gibi tüm yemek borusunun çıkarılması da mümkündür.

Barret Özofagus Tehlikeli Midir?

Barrett yemek borusu, yemek borusunu kaplayan dokunun değiştiği ve bağırsakları kaplayan dokuya benzediği bir durumdur. Bu duruma, kronik enflamasyona ve özofagusta hasara yol açabilen uzun süreli asit reflü neden olur. Barrett özofagusunun kendisi tehlikeli olmasa da özofagus kanseri gelişme riskini artırabilir.

Yemek borusu kanseri ciddi ve sıklıkla ölümcül bir kanserdir. Barrett özofagusu olan kişilerin özofagus kanserine yakalanma olasılığının, bu hastalığa sahip olmayanlara göre 30 ila 40 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, Barrett’s özofagusu olan kişilerin çoğunda özofagus kanseri gelişmediğini not etmek önemlidir.

Barrett özofagusu olan kişilerde yemek borusu kanseri gelişme riski, etkilenen bölgenin uzunluğu, anormal hücre büyümesinin derecesi ve sigara veya aşırı alkol tüketimi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Kanser gelişimine işaret edebilecek herhangi bir değişikliği tespit etmek için durumun düzenli olarak izlenmesi ve izlenmesi önerilir.

Sonuç olarak, Barrett özofagusunun kendisi tehlikeli olmasa da yemek borusu kanseri gelişme riskinin artmasıyla ilişkilidir.