İnek sütünün içindeki şekeri sindirecek enzimler bebeklerde bulunmamaktadır. Bu nedenle laktoz içeren her türlü süt ürünün belli bir yaşa kadar tüketilmemesi gerekmektedir.

Süt alerjisiyle karıştırılan laktoz intoleransı tamamen bir sindirim sorunudur. Doktorların önerdiği diyetlere uygun biçimde hareket etmek bebeklerin bu intoleranstan etkilenmemesine yardımcı olacaktır.

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi

Bebeklerin inek sütüne ya da inek sütü içeren ürünlere karşı alerjisi olabilmektedir. Bu durum, bağışıklık sisteminin harekete geçmesine ve vücutta tepki oluşmasına eden olmaktadır. 1 yaş altındaki bebeklerin %7’sinde karşılaşılan bir durum olduğundan dolayı toplumda görülebilen bir durumdur. Genellikle 5 yaşına kadar devam etmekte, beraberinde keçi ve koyun sütlerine de reaksiyon gösterilebilmektedir.

İnek sütü alerjisine sütte yer alan proteinler neden olduğu için yapımında süt kullanılan her ürün bebeklerin reaksiyon göstermesine neden olabilir. Bağışıklık sisteminden yayılan immünoglobulin E de alerjik semptomların ortaya çıkmasına neden olur. Bazı bebeklerde bu durum daha ağır şekilde yaşanmakta ve hayatı tehdit edebilmektedir.

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Belirtileri

Alerji belirtileri insanlarda olduğu gibi bebeklerde de birbirinden farklıdır. Süt tüketiminden hemen sonra ya da biraz zaman geçtikten sonra belirti görülmesi mümkündür. Bu belirtiler gözde sulanma, burun akıntısı gibi basit olabileceği gibi ciltte dökültü ve leke oluşumuna daneden olabilmektedir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerde kolik başta olmak üzere aşağıdaki semptomlara da sıklıkla rastlanmaktadır.

  • Nefes darlığı
  • Hırıltılı nefes alma
  • Ağız ve boğazda kızarıklık
  • Dil ve ağızda şişlik
  • Öksürük
  • Kusma
  • İshal ya da dışkıda kan
  • Karın ağrısı
  • Tansiyonun düşmesi
  • Sulu dışkı
  • Yüzün kızarması

Belirtilerin süt alerjisinden kaynaklandığı öğrenildiğinde emziren annelerin hassas davranarak diyet uygulaması gerekir. Bebeklerde olduğu gibi anneler de süt ve süt ürünlerinden tamamen uzak durmalı, özellikle inek sütü tüketmemelidir.

Her yiyeceğin içerik tablosuna dikkat edilmeli, içerisinde alerjen madde bulunan ürünler bebeklere verilmemelidir. Böylelikle semptomlar ortaya çıkmayacak ve hayati durumlar söz konusu olmayacaktır.

Bebeklerde İnek Sütü Tüketilmesi

Çoğu bebek anne sütü ya da anne sütü içeriklerinden yapılan mamalarla beslenmektedir. Ancak bir dönemden sonra normal besinleri tatmaya başlamaktadır. Bu besinlerden biri de inek sütü ya da inek sütünden yapılan diğer gıdalardır. Alerjik reaksiyonların sağlıklı biçimde takip edilmesi içinse aynı gıdanın 3 gün peş peşe verilmesi ve sütle birlikte yeni bir besinin denenmemesi gerekmektedir.

Süt tüketiminden sonra ortaya çıkan semptomlar alerjiye benzeyebilmektedir. Ancak durum anlaşılmadığı zaman doktor muayenesi yapılabilmekte ve inek sütü alerjisi tanısı koyulabilmektedir.

Bazı bebekler alerjiyi ciddi semptomlarla atlattığından dolayı solunum yolunun daralması ve nefes almanın zorlaşması mümkündür. Bu durumlarda en yakındaki acil servise gidilerek acil müdahalelerde bulunulması gerekmektedir.

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Tanısı

İnek sütü alerjisine tanı koyulurken ebeveynlerden bilgi alınmakta ve bebeklere fizik muayene uygulanmaktadır. Daha sonra tanının kesinleştirilmesi için laktoz intoleransı testi, yani hidrojen nefes testi uygulanmaktadır.

Bir miktar laktoz verilen bebeklerin semptom gösterdikleri zamanlarda hidrojen seviyelerinde artış olur. Sindirimi normal olan kişilerdeyse solunum aynı şekilde devam eder.

Aileler, alışveriş ve diyet listelerinde dikkatli şekilde hareket ettiğinde herhangi bir tedaviye gerek kalmaz. Fakat bazı bebekler çocuk gastroenteroloji bölümüne sevk edilebilmektedir. Burada yapılan incelemeler ve enzim ölçümleri de bebeklerde inek sütü alerjisi ya da laktoz intoleransı olduğunu gösterebilmektedir.

Nadiren de olsa bağırsak içinin görüntülenmesi ve patoloji sonuçlarına göre tanı koyulabilmesi mümkündür. Ancak dikkat edildiği durumlarda bebeklerin gelişiminde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.