Bel Fıtığı Ameliyatı
Bel fıtığı, omurgalar arasında yer alan disklerin ağır kaldırma, zorlama gibi eylemler ile yırtılması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Her ne kadar fıtık bel bölgesinde olsa da bel, bacak ya da kalça bölgelerinde de fıtık olması mümkündür.
Bel Fıtığı Nedir?
Omurganın bel bölümü beş omurdan ve diskten oluşmaktadır. Ayrıca vücut ağırlığını en çok taşıyan bölgedir. Günümüzde bel fıtığına çok fazla rastlanmaktadır. Bunun nedeni omurgalar arasındaki disk ekleminde yırtık olması ya da disk içeriğinin omurilik kanalından içeri girmesi ve omuriliğe baskı yapmasıdır. Omurlar, genellikle vücutta omuriliği sarsarak hasar görmesini engelleme görevine sahiptir.
Omurların arasındaki kıkırdak eğer çok zorlanırsa hasarı koruyamaz ve bel fıtığı meydana gelir. Bel fıtığı genelde kişilerin belini zorlayıcı hareketler yapması, ağır kaldırması, uzun süre rahatsız pozisyonda kalması sebepleri ile ortaya çıkar.
Bel Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Ailevi ya da kişinin aktivitelerine bağlı olarak bel fıtığı oluşması mümkündür. Aynı zamanda bel fıtığının her yaştan kişide meydana gelmesi mümkündür. Her ne kadar ileri yaşlardaki kişilerde daha fazla rastlanan bir rahatsızlık olsa da gençlerde ya da çocuklarda da görülmektedir.
Genç hastaların sağlıklı görünen disklerinde de zorlama sonrasında bel fıtığı ortaya çıkabilir. Diskin dış kısmındaki halkada yırtılma ya da zayıflama olursa kişilerde fıtık meydana gelir. Bel fıtığının çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Aşırı kilo
- Yaşlanma ve dejenerasyon
- Ağır yük kaldırmadan kaynaklı bel bölgesinde ani bir gerilim
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bel fıtığı, kişilerde bacaklara, kalça ve ayaklara yayılan şiddetli ağrı ile kendini gösterir. Bel fıtığının sık rastlanan belirtileri şu şekildedir;
- Kasların güçsüzleşmesi
- İktidarsızlık
- Ayaklarda ya da bacaklarda uyuşukluk veya karıncalanma hissi
- Hareket ederken zorluk çekme
- Bel ağrısı
- İdrar tutmada zorlanma
- Otururken ya da yürürken zorlanma
- Denge kaybı
- Bacaklara gelen ani ağrılar
- Çabuk yorulma
Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Koyulur?
Kişilere bel fıtığı tanısı koyulmadan önce doktor tarafından fiziki muayene gerçekleştirilir. Hastanın kas gücünü ve reflekslerini kontrol etmek için nörolojik muayene de gerçekleştirilir. Fiziki muayeneden sonra CT taraması, BT, MR ya da röntgen çekilerek fıtığın derecesi tespit edilir. Ayrıca EMG yani elektromyagram cihazı ile hastanın hangi sinir kökünden ya da köklerinden kaynaklı fıtık meydana geldiği belirlenir.
Bel Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bel fıtığı tedavisi genelde fıtığa sebep olan etkenlere göre belirlenir. Uzmanlar tarafından bel fıtığı için sıcak uygulama, soğuk uygulama, ultrasonik ısıtma tedavisi ve elle masaj gibi tedaviler de önerilir.
Bu uygulamalar ile bel fıtığının sebep olduğu ağrılar ve kas spazmının azaltılması hedeflenir. Bel fıtığında cerrahi olmayan bazı tedavi yöntemleri de vardır. Bunlardan biri çekme-germe yöntemidir. Bu tedavi, hastaların büyük bölümünde ağrının hafiflemesini sağladığından sıkça tercih edilmektedir. Fakat doğru yapılması ve etkisini göstermesi için mutlaka bir fizik tedavi uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Bel Fıtığı Ameliyatı Olan Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Bel fıtığı ameliyatı, sırt bölgesinde meydana gelen sorunların çözümü için uygulanan bir cerrahi işlemdir. Ameliyat sonrası hastanın ne kadar süre yatışta kalması gerektiği, yapılan ameliyatın tipine, hastanın yaşına, sağlık durumuna ve kişisel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle, bel fıtığı ameliyatı sonrası hastaların hastanede 1-3 gün kadar kalması önerilmektedir.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci, yapılan ameliyata ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı hastalar ameliyat sonrası birkaç saat içinde ayakta kalkarak yürüyebilirken, diğerleri birkaç gün boyunca yatağa bağımlı kalabilirler. Ameliyat sonrası hastaların ağrıları ve rahatsızlıkları için doktorlar genellikle ağrı kesiciler ve anti-enflamatuar ilaçlar önerirler. Hastaların ameliyat sonrası dönemde ağır işler yapmaları veya aşırı aktivite göstermeleri önerilmez.
Ameliyat sonrası dönemde hastaların evdeki iyileşme süreçleri de önemlidir. Hastaların doktorlarının önerilerine uygun bir şekilde hareket etmeleri, ilaçlarını düzenli olarak almaları ve uygun egzersizler yapmaları önemlidir. Hastaların ameliyat sonrası belirtilerinin kötüleşmesi durumunda, hemen doktorlarına başvurmaları önerilir.