Bel Soğukluğu Tedavisi
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara, dünya genelinde sık karşılaşılmaktadır. Bel soğukluğu olarak bilinen Gonore de bu hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalık, erişkin bireylerde ortaya çıkabildiği gibi çocuk ve bebeklerde de görülebilir. Belirtilerin şiddetlenmemesi için erken tanı ve tedavi oldukça önem arz eder.
Bel Soğukluğu Nedir?
Bel soğukluğu, Neisserria gonorrhoeae bakterisi nedeniyle ortaya çıkan ve bulaşıcı niteliğe sahip bir enfeksiyon türüdür. Tanısı yapılmış eski hastalıklar arasında kabul edilir ve yalnızca insanları etkiler. İdrar yolu, rektum ve boğaz bölgesinde probleme neden olduğu bilinmektedir.
Kadınlarda bunlara ek olarak rahim ağzına sıçraması da mümkündür. Genellikle cinsel yolla bulaştığı kabul edilse de anneden bebeğe bulaşma ihtimali de bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde ortaya çıkma ihtimali olmakla birlikte, en sık 15 ile 24 yaş grubundaki insanları etkilediği görülmektedir.
Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?
Bel soğukluğu, hastanın enfekte olduğu tarihten başlamak üzere 4 ile 6 gün arasında ilk belirtilerini göstermeye başlar. Ancak bazı vakalarda belirti oluşmaması durumlarıyla da karşılaşılabilir. Hastalık semptomlarının bir kısmı kadın ve erkeklerde ortaktır. Ancak diğer kısmı hastanın cinsiyetine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bel soğukluğunun sık karşılaşılan belirtileri aşağıda verilmiştir.
- İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı
- Penisten anormal renkli akıntı gelmesi
- Vajinada anormal renkli akıntı gelmesi
- Penis uçunda kızarıklık
- Genital bölgede kaşıntı (kadınlarda)
- Menstrüal döngü dışında kanama olması (kadınlarda)
- Ağrılı cinsel ilişki (kadınlarda)
- Testislerde şişlik ve ağrı
- Pelvik bölgede ağrı (kadınlarda)
- Rektumda akıntı ve kaşıntı
- Gözlerde ağrı ve ışığa duyarlılık
- Boğaz ağrısı
- Lenf bezlerinde şişlik ve nodül oluşumu
- Septik artrit (eklem iltihabı)
Tanı Yöntemleri
Bel soğukluğunun tanısı yapılmadan önce hastanın şikayetleri dinlenmektedir. Bu ön değerlendirme sonucunda kan tetkiki istenmekte ve bel soğukluğu teşhisi tetkik sonuçlarına göre yapılmaktadır. İleri bir inceleme yapılmak istendiğinden kan sonuçları yetersiz gelmektedir. Bu durumda da hastanın cinsiyetine göre farklı bölgelerden örnek alınıp incelenmektedir. Vücutta örnek alınan bölgelerin; rahim ağzı, idrar kanalı, rektum ve boğaz olarak sıralanması mümkündür.
Bel soğukluğunun oluşmaması ya da tekrar etmemesi için bazı alışkanlıkların değiştirilmesi gerekmektedir. Hastalık riskini azaltmak için aşağıdaki tavsiyelere uyulması gerekmektedir.
- Korunmasız cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalıdır.
- Her türlü ilişki sırasında prezervatif kullanılmalıdır.
- Partnerlerin birbirlerine karşı bulaşıcı hastalıklar konusunda açık olması gerekmektedir.
- Partnerler karşılıklı olarak tek eşliliği benimsemelidir.
- Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilirse, bunun sebebi araştırılmalıdır.
- Enfeksiyon varlığı durumunda cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalıdır.
- Genital bölgede kızarıklık ve kaşıntı durumunda ilişkiye ara verilmelidir.
Bel Soğukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bel soğukluğunun tedavisine hastanın cinsiyeti ve yaş grubuna göre karar verilmektedir. Yetişkin bireylerde tedavi için antibiyotik ilaç kullanımı tercih edilmektedir. İlacın oral yolla ya da iğne şeklinde alınması mümkündür. Kalıcı hasarla karşılaşılması durumunda daha detaylı tedavi yöntemlerinin denenmesi mümkündür. Bel soğukluğu teşhisi eşlerden birine konmuşsa, hem erkek hem de kadın takip altına alınmaktadır. Eşlerden birinde bel soğukluğunun olması hastalığın tekrarlı biçimde bulaşmasına neden olabilir. Dolayısıyla tedavinin çift taraflı yapılması gerekmektedir.
Bebeklerde bel soğukluğu sık rastlanan bir durum değildir. Annenin enfekte olması durumunda doğum sırasında bebeğin enfekte olmasıyla geçiş yapmaktadır. Bebeklerde bel soğukluğu tedavisi için genelde basit ilaç kullanımı tercih edilmektedir. Ancak belirtiler iyileşmezse antibiyotik kullanımına da geçilebilir. Bel soğukluğu tedavisinde hızlı sonuç için ilaç kullanımını aksatmamak gerekmektedir. Aksi takdirde bakterilerde direnç gelişir ve tedavi süresi beklenenden daha uzun olabilir.
Bel Soğukluğu Tedavisinde Ne Kullanılır?
Gonore, cinsel temas yoluyla yayılan Neisseria gonorrhoeae adlı bakterinin neden olduğu bir bakteriyel enfeksiyondur. Gonore tedavisi genellikle bakterileri öldürmek için antibiyotikler içerir.
Gonore için şu anda önerilen tedavi, tipik olarak tek doz bir enjeksiyon ve antibiyotikler ile tedavi edilir. Bu çift terapi, tedavinin etkililiğini sağlamak ve antibiyotik direnci riskini azaltmak için kullanılır.
Tekrar enfeksiyon veya komplikasyonları önlemek için semptomlar düzelse bile, reçete edilen antibiyotiklerin tamamının tamamlanması önemlidir. Ayrıca, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için cinsel partnerlerin test edilmesi ve tedavi edilmesi önerilir.
Bazı durumlarda, enfeksiyon eklemler veya kan gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa ek testler ve tedaviler gerekebilir. Gonore şüphesi veya enfeksiyonlu birisiyle temas etmişseniz, tıbbi yardım önemlidir.
Gonore tedavisinde erken teşhis önemlidir, çünkü tedavi edilmediğinde enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, antibiyotiklere karşı dirençli hale gelme riski de vardır, bu nedenle tedavi sırasında doktorunuzun tavsiyelerini takip etmek önemlidir.