Boyun düzleşmesi, servikal lordoz düzleşmesi olarak da ifade edilebilmekte olan bir rahatsızlıktır. Günümüzde hareketsiz yaşam tarzının giderek yaygınlaşmasına bağlı olarak boyun düzleşmesiyle çok daha yaygın bir şekilde karşılaşılmaktadır.

Boyun bölgesinin kendisine özgü bir kıvrımı bulunmaktadır. Boyun düzleşmesinin oluşumunu önlemek için hayat standartlarının değiştirilmesi ve birtakım egzersizlerin uygulanması gerekmektedir.

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Omurgayı oluşturan omurların bir kısmının, boyun bölgesinde yer aldığını söylemek mümkündür. Omurganın sağlıklı görüntüsü düz değil, kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Bel ve boyun bölgelerinde C harfi şeklinde bir görünüme sahip olan omurların, kuyruk sokumu ve sırt bölgelerimde, ters C görünümüne sahiptir.

Kavislerin olmaması veya normalden fazla olması durumunda, çeşitli rahatsızlıklara sebep olduğu bilinmektedir. Omurgada normal düzeyde olması gereken eğriliklerin azalması durumunda, boyun düzleşmesi görülebilir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesi görülen kişilerde ortak bazı belirtiler vardır. Boyun düzleşmesine bağlı olarak ortaya çıkan en yaygın belirti, kas ağrıları şeklinde kendisini göstermektedir. Düz bir zemin üzerine yatarak boynunuzda bulunan eğri ile sırtınız arasında çok büyük boşluk bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz, kendi kendinize bir tanı koymanıza olanak sağlayabilir.

Herkes için benzer semptomların görülmediği de bilinmektedir. Bazı hastalarda boyun düzleşmesi olması durumunda hiçbir belirtinin ortaya çıkmaması da söz konusu olabilir.

  • Boyun ağrısı
  • Ense ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Boyun hareketlerinin yapılmasında kısıtlılık
  • Boyun kaslarında güçsüzlük
  • Omuzlarda hissedilen ağırlık ve ağrı
  • Kollarda ağrı olması ve ellerde uyuşma hissi
  • Kas kontrolünün sağlanmasında zorlanma
  • Mesane kontrolünde zayıflık
  • Karıncalanma
  • Elektrik çarpması gibi hissedilen ağrılar
  • Zayıflık, az kilo

Boyun Düzleşmesi Nedenleri Nelerdir?

Boyun düzleşmesinin çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Hastalığın ortaya çıkmasındaki en belirgin özellik, duruş bozukluğu yani kötü bir postürdür. Duruş bozukluğunun nedenleri ise;

  • Aşırı telefon kullanımı
  • Özellikle kızlarda ergenlik döneminde vücudu saklama isteğinden kaynaklanan duruş bozuklukları
  • Ağır sırt çantasının kullanılması
  • Masa başında uzun saatler çalışma
  • Çalışma ortamının ergonomik olmaması

Aynı zamanda boyun düzleşmesinin nedenleri arasında; dejeneratif disk hastalığı, tümörler, enfeksiyonlar, travma, iyatrojenik bozukluk ve doğuştan gelen (konjenital) bozukluklar da etkili olmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Boyun düzleşmesinin teşhis edilmesinde öncelikli olarak doktorunuzun fiziksel bir muayene yapması ve tıbbi geçmişinizi öğrenmesi gerekmektedir. Gerekli görülmesi durumunda, teşhis için bazı görüntüleme tekniklerinin kullanılması tercih edilebilmektedir.

Boyun düzleşmesi teşhisinde kullanılabilecek olan testler; röntgen, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme testleridir.

Boyun Düzleşmesi Tedavi Seçenekleri

Boyun düzleşmesinin teşhis edilmesinin ardından kişilere uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Tetkiklerin yapılmasının ardından hastaya en uygun tedavi yöntemine karar verilmektedir.

Yanlış duruştan kaynaklanan boyun düzleşmesinde kimyasalların ve ilaçların kullanımının sadece semptomların yatıştırılmasında etkili olduğu ifade edilebilmektedir. Çoğu zaman hastalığın mekanik bir problem olduğu da ifade edilebilmektedir. Hastalar için en etkili tedavi yöntemi fizik tedavi olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda ameliyat seçenekleri de bulunmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Boyun düzleşmesi ameliyatı, boyun bölgesindeki eğrilikleri düzeltmek için yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyatın süresi, eğrilik derecesine ve ameliyatın yapılacağı kişinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle, boyun düzleşmesi ameliyatı 1 ila 4 saat arasında sürer.

Boyun düzleşmesi ameliyatı, boyun bölgesindeki eğrilikleri düzeltmek için yapılan bir cerrahi işlem olduğu için, genellikle lokal anestezi altında yapılır. Ancak, ameliyatın süresi ve karmaşıklığına bağlı olarak, genel anestezi de uygulanabilir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci, ameliyatın yapılma şekline, ameliyatın süresine ve kişinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Ancak, genellikle hastalar ameliyattan birkaç gün sonra evlerine dönebilir ve normal aktivitelerine geri dönebilirler. Tam iyileşme süreci, ameliyatın yapılış şekline ve kişinin durumuna bağlı olarak birkaç hafta ila birkaç ay arasında değişebilir.

Sonuç olarak, boyun düzleşmesi ameliyatı, boyun bölgesindeki eğrilikleri düzeltmek için yapılan bir cerrahi işlemdir ve genellikle 1 ila 4 saat arasında sürer. Ameliyatın yapılış şekline ve kişinin durumuna bağlı olarak, lokal veya genel anestezi uygulanabilir.