Boyun Fıtığı Ameliyatı
Omurga, vücudun dik durmasını sağlayan, orta kısmından omuriliğin geçtiği ve omur adı verilen 33 kemikten oluşmaktadır. Bir tane yumuşak disk ve iki tane yüzeysel eklem ile birbirine bağlıdır. Disk içerisinde omurlardaki baskıyı amortisör görevi ile karşılayan bir kıkırdak doku da bulunmaktadır.
Kişinin yaptığı fiziksel aktiviteler zaman içinde bu bölgede çeşitli hasarlar meydana getirebilir. Disk bu nedenlerden dolayı hasar gördüğü zaman dış tabakasında yırtılmalar olur. Bu durumda karşımıza boyun fıtığı rahatsızlığı çıkmaktadır.
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun bölümü 7 adet omurdan oluşur. Omurlar arasında hareket edebilmemizi sağlayan diskler de bulunur. Bir omuriliği diğerine bağlayan önemli bir yapı olan disk kuvvetli bağ dokusundan oluşmuştur. Omurlar arasında yastık veya darbe emici gibi görevde bulunmaktadır.
Zorlamalar, kazalar veya yaşlandıkça diskin su içeriğinin kaybetmesi, diskin yastıklama görevini yerine getirememesi ile sonuçlanmaktadır. Diskin bozulması ile dış tabaka yırtılabilir ve diskin merkezi dış tabakadaki yırtıktan çıkarak omuriliğin ve sinirlerin bulunduğu boşluğa taşarak boyun fıtığına sebep olabilir.
Boyun Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Boyun fıtığında yaş aralığı, 20 ile 40 yaş aralığıdır. Ağır yük kaldırılması, itme – çekme hareketlerinin sık yapılması ve sakatlanma, bağ dokusunun yırtılmasına, bu da fıtık oluşumuna neden olmaktadır. Ayrıca yüksekten düşme ve trafik kazaları ile boyun fıtıkları ortaya çıkmaktadır.
Kişilerin uzun süreli masada veya bilgisayar başında çalışması veya yanlış duruş pozisyonları da boyun fıtığına neden olmaktadır. Bunlarla beraber cep telefonlarının sık kullanılması, boynu eğerek uzun süre ekrana bakmak veya telefonu omuza sıkıştırarak uzun süreli konuşmak boyun fıtığına sebep olmaktadır.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Boyun ağrıları fıtığın en temel belirtisidir. Fakat her boyun ağrısının nedeni fıtık olmayabilir. Bunlardan bazıları kas ağrılarıdır. Fıtığa bağlı gelişen ağrılar, sırt bölgesinde, kürek kemiğinde, omuzda ve başın arka tarafı ile parmak ucuna kadar inen ağrılardır. Ayrıca parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma ve güç kaybı da belirtileri arasındadır. Boyun fıtığının diğer belirtileri ise şunlardır;
- Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılan boyun ağrıları
- Sırt, kol ve omuzlarda ağrılar oluşması
- Elektriklenme
- Duyu kaybı yaşanması
- El becerilerinde azalma
- Kol ve el kaslarında güç kaybı yaşanması
- Kol ve parmaklarda karıncalanma yaşanması
- Kolda incelme
- Reflekslerde zayıflama boyun fıtıklarının belirtileri arasında bulunmaktadır.
Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Boyun fıtığı olan kişilerin çoğu, tedavi görmeden iyileşebilmektedir. Ağrısı devam eden hastaların tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Pek çok hastada cerrahi olmayan tedaviler işe yaramaktadır. Doktor gerekli gördüğü takdirde istirahat, boyunluk, sinir tahrişini azaltmak için anti inflamatuar ilaçlar, fizik tedavi, ağrı kesiciler, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonları gibi tedavi yöntemleri önerebilir.
Boyun fıtığında uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de traksiyon yani çekme germe uygulamasıdır. Ayrıca sıcak uygulama, soğuk uygulama ve elle masaj tedavileri de boyun fıtığı ağrısını ve kas spazmlarını azaltmaktadır. Ağrıyı kontrol altına alan ağrı kesiciler de tedavilerde kullanılır. Eğer şiddetli ve geçmeyen ağrılar varsa doktorlar reçeteye narkotik analjezikleri de ekleyebilmektedir.
Tedavi yöntemlerinden biri olan spinal enjeksiyonlar veya bloklar boyun fıtığına bağlı şiddetli kol ağrılarını azaltmak için kullanılır. Epidural boşluğa doktorlar tarafından kortizon enjeksiyonları yapılmaktadır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinden fayda göremeyen hastalarda ise ameliyat gerekmektedir. Boyun fıtığı ameliyatlarında amaç diskin sinire baskı yapan bölümünün çıkarılmasıdır.
Boyun Fıtığı Ne Zaman Ameliyat Edilmeli?
Boyun fıtığı, boyun bölgesindeki omurların arasında yer alan disklerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Boyun fıtığı genellikle boyun, omuz ve kol ağrısı, uyuşma ve güçsüzlük gibi semptomlara neden olur. Ancak, boyun fıtığı olan herkesin ameliyat olması gerekmez. Boyun fıtığı olan kişilerin ameliyat olması gerekip gerekmediği, semptomların şiddetine, semptomların süresine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır.
Boyun fıtığı semptomları hafifse ve kişinin günlük aktivitelerini sınırlamıyorsa, ameliyat genellikle önerilmez. Bunun yerine, tedavi yöntemleri arasında ağrı kesiciler, egzersiz ve fizyoterapi gibi yöntemler yer alabilir. Ancak, semptomlar şiddetliyse ve kişinin günlük aktivitelerini ciddi şekilde sınırlıyorsa, ameliyat önerilebilir.
Ameliyat için uygun adaylar, semptomlarının şiddeti nedeniyle günlük aktivitelerini sınırlayan kişilerdir. Ameliyat, disk materyalinin çıkarılması veya hasarlı disklerin onarılması yoluyla yapılır. Ameliyat sonrası iyileşme süreci, kişinin genel sağlık durumuna, ameliyatın yapılış şekline ve ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Semptomların şiddeti, semptomların süresi ve kişinin genel sağlık durumu, ameliyatın gerekliliğine karar verilmesinde önemlidir.