Buerger Hastalığı Tedavisi
Buerger hastalığı, halk arasında ‘’budama hastalığı’’ olarak bilinmektedir. Özellikle sigara kullanan erkekleri etkilediği bilinen bu hastalık bir tür periferik arter hastalığı olmaktadır. Kol ve bacaklardaki atardamarların tıkanmasına neden olan bu hastalık kan dolaşımını olumsuz etkiler. Eğer tedavi edilmez ve sigara kullanımına devam edilir ise dokular oksijensiz kalır.
Buerger Hastalığı Nedir?
Tıp dilindeki adı Tromboanjiitis Obliterans olan buerger hastalığı atardamarların yapısında tıkanma ve hasar oluşmasına neden olur.
Oluşan bu tıkanmalar sonucunda el ve ayaklara oksijen gitmez. Bu nedenle bu bölgede yara oluşumları gözlemlenebilir. İlerleyen dönemlerde ise bu bölgelerde kangren oluşabilir. Bunun sonucunda ise hastanın, el ve ayaklarının ampute edilmesi gibi ciddi durumlar yaşanabilir. Buerger hastalığı kadınlarda da nadiren görülmektedir. Bu hastalıktaki en önemli faktörü aşırı sigara kullanımıdır.
Buerger Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Buerger hastalığının belirtileri genellikle her hastada aynı gözlemlenir. İlk belirtisi el ve ayaklardan, kollara ya da bacaklara yayılan şiddetli ağrılardır. Hasta, dinlenirken ağrının yoğunluğu daha fazla hissedilmektedir. Buerger hastalığının hastalarda görülen belirtiler şunlardır;
- Ellerde, ayaklarda ve parmaklarda karıncalanma ve uyuşma oluşması.
- El ve ayakta soğukluk ve solukluk gibi belirtilerin görülmesi.
- Yürüme sırasında oluşan ağrılar.
- İlerleyen zamanlarda uzuvlarda açık yaraların gözlemlenmesi.
- Kollarda ya da bacaklarda oluşan iltihaplanmalar, pıhtılar.
Buerger Hastalığının Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Buerger hastalığının belirtilerin gözlemlenmesi sonucunda mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Sigaranın sebep olduğu bu hastalık sigara içmeyen ve pasif içiciliğe maruz kalan kişilerde de görülebilir. Bu nedenle buerger hastalığının tanı yönteminde sigara kullanım süresi ve miktarı büyük rol oynar.
Buerger hastalığının tanı konmasında önemli olan diğer bir nokta ise hastanın yaşıdır. Fiziksel muayene ile uzuvlardaki solukluk, soğukluk ve nabzın olmayışı önemli semptomları olmaktadır. Hastada kollajen doku hastalıklarının var olup olmadığı da incelenmelidir.
Tanı sırasında atardamarlara yönelik Doppler ultrasonografiler tetkik olarak değerlendirilmektedir. Kesin tanının konulabilmesi için tomografi ve anjiyografi yapılması gerekmektedir.
Buerger Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Buerger hastalığının tedavisinde ilk ve en önemli aşama sigara kullanımının en kısa sürede bırakılmasıdır. Sigara bırakıldığı zaman hastalığın ilerlemesi durdurulsa da o zaman kadar meydana gelen hasar kalıcıdır. Bu nedenle tıkanmış damarları açmak ve azalan kan akımını arttırmak gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Tedavinin ilk aşamasını kan damarını genişleten ve pıhtıların erimesini sağlayıp kanı akışkan hale getiren ilaçlar oluşturmaktadır. Lokal kan akımını artıran ve kanda bulunan oksijenin dokulara ulaşmasını sağlayan hiperbarik oksijen tedavisi uygulanmaktadır. Bypass cerrahisi uygulanarak ampütasyonun önüne geçilebilir.
Buerger hastalığında kan damarlarına takılan ince katater ile kan akışının yeniden sağlanması denenebilir. Bununla beraber endovasküler tedavi de hastalara uygulanabilir.
Buerger Hastalığı Kaç Yaşında Olur?
Tromboangiitis obliterans olarak da bilinen Buerger hastalığı, kol ve bacaklardaki kan damarlarını etkileyen nadir bir durumdur. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür ve tipik olarak 20 ile 40 yaşları arasındaki kişilerde görülür.
Buerger hastalığı, etkilenen bölgelere kan akışının azalmasına neden olabilen kan damarlarının iltihaplanması ve pıhtılaşması ile karakterizedir. Semptomlar, ellerde ve ayaklarda ağrı, uyuşma ve karıncalanmanın yanı sıra ülser ve kangreni içerebilir. Buerger hastalığı tedavi edilmezse etkilenen uzvun amputasyonuna yol açabilir.
Buerger hastalığının kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak sigara ve diğer tütün kullanım biçimleriyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Aslında, Buerger hastalığı olan hemen hemen tüm insanlar sigara içmektedir veya sigara içme öyküsü vardır. Diğer risk faktörleri arasında aile öyküsü, enfeksiyon öyküsü ve belirli kimyasallara maruz kalma yer alır.
Şu anda Buerger hastalığının tedavisi yoktur, ancak tedavi semptomları yönetmeye ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Bu, sigarayı bırakmayı, kan akışını iyileştirmek için ilaçları ve hasarlı dokuyu çıkarmak için ameliyatı içerebilir.