Cilt Bakımı Programları
Düzenli cilt tipi kişinin daha sağlıklı görünmesine yardım eder ve cilt hastalıklarının oluşma riskini düşürür. Yaşlılığa bağlı kırışıklık ve cilt lekelerinin oluşum süresini de yine cilt bakım programlarıyla atlatmak mümkündür. Bu programların amacı güzelleşmek olarak görülse de asıl amaç cilt sağlığını desteklemektir.
Kişiye Özel Ele Alınan Tedavi Programı
Cilt temizliğinde izlenecek program, mutlaka hastanın şikayetleri ve cilt tipine bakılarak hazırlanmaktadır. Genişleyen gözenekler kirlenme ve zaman içerisinde cilt tıkanıklığına neden olmaktadır. Zaman içerisinde kirlilik akne ve sivilce gibi cilt hastalıklarının temelini atmaktadır. Cilde uygulanacak yanlış bir yöntem geri dönülmez hasarlara neden olabilir. Dolayısıyla kişiye özel cilt bakım programı hazırlanmalı ve uzman bir dermatologdan destek alınmalıdır.
Cilt Bakımı Programı İçin Temizlik
Hangi cilt bakımı yöntemi uygulanırsa uygulansın, tedavinin kalıcı olması için temizliğe dikkat edilmelidir. Bu doğrultuda her gün düzenli cilt bakımı yapılmalı ve belirli aralıklarla daha detaylı temizlik uygulanmalıdır. Günlük temizlik rutinine doğal içerikli; krem, solüsyon ve diğer kozmetik ürünlerinin ilave edilmesi mümkündür. Bölgesel olarak A ve E vitamini uygulaması da cilt görünümü üzerinde olumlu etkiler bırakmaktadır.
Cilt Bakımı Programı İçin Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı beslenme düzeni, bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere vücudun farklı sistemleri üzerinde etkilidir. Yanlış yeme alışkanlıkları hormonları bozabilir, cildin aşırı yağ toplamasına neden olabilir, Buna bağlı cilt lekesi gelişimi ve gözenek problemleriyle sıkça karşılaşılmaktadır. Cilt bakımını desteklemek üzere edinilebilecek beslenme alışkanlıkları aşağıdaki gibidir:
- Günlük su alımına özen göstermek (boy ve kiloya bağlı olarak en az 2.5 – 3.0 litre arasında)
- Likopen desteği için domates tüketimi.
- Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni.
- Haftada birkaç gün bir avucu geçmeyecek biçimde kuruyemiş.
- Süt ve süt ürünlerinim tüketimini aksatmamak.
- Haftalık protein dengesini sağlamak (at, balık vb.)
Hamur işlerini de içerisine alan karbonhidrat grubu, vücudun kolajen dokusunu hasara uğratmakta ve esnekliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Bu bakımdan cilt problemi yaşayan kişilerin çikolata tarzı ambalajlı gıdalardan uzak durması önemlidir. Kahve tercihleri de daha çok şekersiz ve toz krema olmayacak şekilde yapılmalıdır. Gerekli durumlarda süt tozu kullanmak yerine doğrudan süt tercih edilmesi de daha sağlıklı bir seçenektir.
Cilt Bakımı Kaç Dakika Sürer?
Cilt bakımı, cildin sağlıklı kalmasına ve en iyi şekilde görünmesine yardımcı olduğu için birçok insanın günlük rutininin önemli bir parçasıdır. Cilt bakımının ne kadar süreceği sorusu, kullanılan belirli ürünler ve istenen sonuçlar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Genel olarak konuşursak, temel bir cilt bakımı rutini beş ila on dakika arasında sürebilirken, daha kapsamlı rutinler 30 dakika 1,5 saat kadar sürebilir.
Herhangi bir cilt bakımı rutininin ilk adımı ciltteki kiri, yağı ve makyajı temizlemeyi içeren temizliktir. Bu, kullanılan temizleyicinin türüne ve ciltteki makyaj miktarına bağlı olarak genellikle bir ila iki dakika sürer. Temizliğin ardından, cildin pH seviyelerini dengelemeye ve sonraki adımlara hazırlamaya yardımcı olmak için bir toner veya esans uygulanabilir.
Temel bir cilt bakımı rutinindeki bir sonraki adım, cildi nemlendirmek ve beslemek için yüze bir nemlendirici uygulamayı içeren nemlendirmedir. Nemlendirici tamamen emilene kadar cilde masaj yapılması gerektiğinden, bu adım tipik olarak iki ila üç dakika sürer. Cildi zararlı UV ışınlarından korumak için gün içinde güneş koruyucu da uygulanmalıdır.