Doğum esnasında veya doğum sonrası ortaya çeşitli problemler meydana gelebilir. Bu anlamda çocuk rehabilitasyon tedavi amaçlı pek çok fizyoterapi teknikleri kullanmaktadır. Yeni doğmuş veya erken yaş dönemindeki bazı hastalıkların tedavisini çocuk rehabilitasyon bölümü gerçekleştirmektedir.

Çocuk Rehabilitasyon Nedir?

Pediatrik rehabilitasyon doğumsal brakial pleksus, motor gelişim geriliği, spina bifida, serebral palsi, travmatik beyin hasarı ve yürüme bozuklukları gibi konuları kapsamaktadır. Bu hastalıkların tedavisinin gerçekleştirdiği pediatrik rehabilitasyon süreci Beyin Cerrahisi, Pediatrik Nöroloji, Ortopedi gibi alanların katkıları ile birlikte bütüncül bir yaklaşım ile çalışmaktadır. Bu alandaki amaç problemi olan çocukların fonksiyonel düzeyini üst seviyelere çıkarmaktır.

Çocuk rehabilitasyonu sadece çocuk hastalıkları tanısı üzerine düşünülmemelidir. Tedavi süreci ihtiyaçlara göre bir bütün olarak tanımlanmaktadır. Çocuklar, yetişkinlere uygulanan fizyoterapi tedavisini daha sıkıcı bulabilirler. Bu nedenle çocukların günlük yaşam becerilerinin üst seviyeye ulaşması ve hayata adapte olabilmesi için gerekli tedavi, çeşitli oyunlar içerisinde uygulanmaktadır.

Çocuk Rehabilitasyonda Uygulanan Teknikler Nelerdir?

Çocuk rehabilitasyonda birçok problemin çözümü bulunur. Çocukluk döneminde geçirilen romatizmal hastalıklar, kas hastalıkları, beyin felci, beslenme ve yutkunma sorunları, el, kol, ayak ve bacaklarda yaralanmalar, eklem iltihaplanmaları, omurga ayrıklığı, çoklu skleroz ve kas distrofisi gibi sorunların çözümünde pediatrik rehabilitasyon uygulanmaktadır.

Yapılan egzersizler sonucunda çocuklara kas gücü kazandırılarak iskelet ve kemik sisteminin gelişmesi sağlanmaktadır. İskelet ve kas sistemi için çocukların ayakta durmasında kullanılan ayakta durma sehpalarından da destek alınmaktadır. Çocuk rehabilitasyonunda uygulanan diğer teknikler şunlardır:

  • Oral Motor ve Konuşma Egzersizleri
  • Protez / Ortez Eğitimleri
  • İletişim Becerilerini Geliştirme
  • Temel İşaret Dili Eğitimi
  • Tekerlekli Sandalye Oturma Ekipmanları
  • Çeşitli Eklem Tedavileri
  • Duygusal Entegrasyon Tedavileri
  • Nörogelişimsel Terapi
  • Yürüme Eğitimi
  • Temel Yazı Eğitimi

Çocuk Rehabilitasyon Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?

Çocuklarda doğuştan kas koordinasyon bozuklukları veya daha sonradan ortaya çıkan kas ve iskelet sistemi dengesinin bozulması gibi durumlarda pediatrik rehabilitasyon uygulanmaktadır. Pediatrik rehabilitasyon ile çocuklardaki yürüme, emekleme, el, kol motor becerileri gibi fiziksel konularda tedavi sağlanmaktadır.

Bununla beraber serebal palsi ve spina bifida gibi hastalıkların tedavisinde de pediatrik rehabilitasyon uygulanmaktadır. Çocuklarda omurilikte ortaya çıkan hasarlarda kas ve iskelet yapısındaki rahatsızlıklarda darbe veya travmaya bağlı yürüme bozukluklarında çocuk rehabilitasyonu başarılı sonuçlar vermektedir.

Çocuk Rehabilitasyon Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuk rehabilitasyon tedavi sürecine katkı sağlayacak bazı tedavi yöntemleri bulunur. Bu yöntemler denge ve koordinasyon uygulamaları, nörogelişimsel tedavi yöntemleri, botulinum toksin işlemi, fizik tedaviler, elektriksel stimülasyon uygulamaları olmaktadır.

Çocuk rehabilitasyon süreci içerisinde doktorla beraber ailelerin de bu konuda dikkatli olması gerekir. Bu süreçte çocukların ürkmemesi için aile ve doktorun iş birliği içerisinde olması son derece önemlidir.

Bunların dışında pediatrik rehabilitasyon tedavi sürecinde evde uygulanacak uygulamalarda bulunur. Bu nedenle ailelerin bilinçli ve ilgili olması önemlidir. Pediatrik tedavi, konuşma, yutma, görme gibi temel fonksiyonlarını yerine getiremeyen çocuklara uygulanmaktadır. Çocuklar için temel fonksiyonları yerine getirememek oldukça zordur. Bu nedenle ev ortamında uygulanacak uygulamalar, çocukların en sağlıklı potansiyele ulaşması için tüm ailelere tavsiye edilir.

Rehabilitasyon Uygulamaları Nelerdir?

Rehabilitasyon uygulamaları, bir kişinin yaralanma, hastalık veya ameliyat sonrasında kaybedilen fonksiyonları yeniden kazanmasını amaçlayan tedavi yaklaşımlarıdır. Rehabilitasyon, fiziksel, psikolojik ve sosyal boyutları olan bir süreçtir. Bu nedenle, kişinin ihtiyaçlarına göre birçok farklı rehabilitasyon yöntemi kullanılabilir.

Fiziksel rehabilitasyon, hareket kısıtlılıklarını gidermek için tasarlanmış bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviler, kasları güçlendirmek, eklem hareketliliğini artırmak ve dayanıklılığı artırmak için fiziksel egzersizleri içerebilir. Bu tedaviler genellikle fizyoterapi veya egzersiz terapisi olarak adlandırılır.

Rehabilitasyon uygulamalarını şu şekilde sıralayabiliriz. Manuel terapi, masaj yöntemiyle belirli eklem bölgelerine uygulanan tedavi yöntemidir.

Elektroterapi, elektrik akımlarından yararlanarak ağrı giderilir ve kaslar güçlendirilir. Terapötik egzersiz, bu uygulama yöntemi eklem hareket seviyesini artırır. Traksiyon, fıtık tedavisi ve omurga hastaları için uygulanır.

Yüzeysel sıcak ve soğuk uygulamalar, kronik hastalık tedavisinde sıcak uygulamalar, akut tedavilerinde de soğuk uygulamalar kullanılır. Lazer terapi, kronik ağrılar, kas ve iskelet sistemleri gibi hastalıklarda kullanılan tedavi yöntemidir. Bu tedavi uygulamalarına ek olarak derin ısıtıcılar, hidroterapi ve bantlama uygulamaları da bulunmaktadır.