Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit
Hem çocuklarda hem yetişkinlerde ishal ve gasrtoenterit yaygın olarak yaşanan bir durumdur. Özellikle yaz aylarında ve mevsim geçişlerinde ortaya çıkmakta, zaman zaman bulaşıcı olma riski taşımaktadır.
3 aydan küçük bebeklerde uzun süre devam etmesi normal kabul edilse de daha sonraki zaman dilimlerinde anormaldir. Bu nedenle tehlikeli bir durumun habercisi olabileceği dikkate alınmalı ve mutlaka uzman doktorlara başvurulmalıdır.
Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit Belirtileri Nelerdir?
İshal, bağırsak hareketlerinin farklılaşması ya da bozulmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Dışkının daha sıvı bir halde olmasına neden olmaktadır. 3 aydan küçük bebekler, anne sütüne bağlı olarak günde 7 – 8 kez ishal gibi dışkılayabilmektedir ancak bebek büyüdükçe bu durum bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Özellikle sıvı kaybı nedeniyle ortaya çıkan bu durumun çocuklarda görülebilecek diğer semptomları aşağıda yer almaktadır.
- Dışkının çok sulu olması
- Tuvalete gitme ihtiyacının artması
- Dışkıyı tutmakta zorlanmak
- Karın ve bağırsakta gaz sancısı ya da ağrı
- Ağız kuruluğu
- Karın şişliği
- Mide bulantısı
- Kusma
- Halsizlik
Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit Tedavisi Nasıl Yapılır?
İshal ve gasrtoenterit, pek çok nedenden dolayı oluşabilen bir sorundur. Çoğunlukla bakteri ve mikroplar dolayısıyla oluşsa da bağırsakların anormal hareketlerinin de etkisi bulunmaktadır.
Kan, idrar ve dışkıdan alınan örnekler sayesinde çocuklara gasrtoenterit ve ishal tanısı koyulabilmektedir. Hastalığın tedavisindeyse ishale neden olan sorunun bulunması, çözülmesi ve semptomların azaltılması söz konusudur.
İshal, sıvı kaybı oluşturduğundan dolayı tedavi süresince çocukların bol su içmesine ve sıvı tüketimini arttırmasına dikkat edilmelidir. Suyla birlikte tuz kaybı da yaşanabileceği için tuzlu besin tüketilmesi de etkili olmaktadır. İshalin şiddetine göre tedavi yöntemleri farklılık gösterebileceği için orta seviyedeki hastalıklarda ishal kitlerinden yardım alınabilmektedir.
Ciddi semptomlara neden olan ishal ve gasrtoenterit, aşırı su ve tuz kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle farklı sağlık sorunlarına neden olmaması için doktorun uygun gördüğü ilaç tedavilerine başlanması gerekmektedir.
Ayrıca kolonoskopi sayesinde bağırsak içinin görüntülenmesi, bazı tarama testlerinin sonucunda ishale neden olan durumun saptanması gerekebilmektedir. Hastalığın ana kaynağı bulunduğunda tedavi planı değiştirilebilmekte ve farklı ilaç tedavilerine başlanabilmektedir.
Çocuklarda İshal ve Gasrtoenterit Nasıl Önlenebilir?
İshal ve gasrtoenterit çocuklarda çok sık olarak görülen bir rahatsızlıktır ancak önlenebilmesi mümkündür. Özellikle tatil bölgelerinde oluşmaması için deniz ve havuz sularının temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Alınan gıdaların tarihine, saklanma koşullarına ve hijyenine ekstra özen gösterilmelidir. Bayat gıdaları tüketmekten kaçınmak ve bağırsak hareketlerini hızlandıracak besinleri sınırlandırmak çocukların ishalden korunmasına yardımcı olmaktadır.
Mikrop miktarı fazla olabileceği için içme suyu tüketilmesi, çeşme suyu tercih edilmemesi gerekir. Ancak çeşme suyu içilecekse bile suların ne kadar arıtılmış olduğu kontrol edilmelidir. Bilinçsiz şekilde her çeşmeden akan suyun çocuklar tarafından içilmesine müsaade edilmemelidir. Eğer sular yeterince hijyenik değilse kaynatılıp bekletildikten sonra tüketilmelidir.
Kişisel temizliğe dikkat edilmesi de çocukların ishal başta olmak üzere pek çok hastalıktan korunmasını sağlamaktadır. Bu nedenle ellerin sık sık yıkanması, düzenli duş alınması, nemli kıyafetlerle oturulmaması önemlidir.
Halka açık tuvaletlerin mümkün olduğunca kullanılmaması, ayrıca hasta kişilerle yakın temasta olunmaması da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.
Soğuk havalarda karşılaşılan ishal ve gasrtoenterit, üşümekten kaynaklı da olabilmektedir. Bu nedenle çocukların soğuk zeminde oturmasına izin verilmemeli, çorap ve ayakkabı seçiminde dikkatli olunmalıdır.
Ev içinde bile zemin soğuksa çıplak ayakla gezilmemeli, ev ayakkabıları ya da terlikleri giydirilmelidir. Bu havalarda özellikle banyo yapan çocukların ıslak saçla dışarı çıkmasına izin verilmemelidir.