Çocuklarda Konjonktivit Tedavisi
Göz kapaklarının iç kısmında bulunan ve göz küresini tamamen kaplayan zar yapısı konjonktiva olarak isimlendirilmektedir. Bu yapının iltihap kapması, konjonktivit isimli rahatsızlığa neden olmaktadır.
Halk arasında pembe göz hastalığı olarak bilinen bu durumda göz pembe – kırmızı arasında bir renge bürünmektedir. Çocukluk döneminde sıklıkla teşhis edilen konjonktivit, tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Yalnız, bulaşıcı olması sebebiyle hasta ve hasta yakınlarının tedavi tamamlanana kadar dikkatli davranmaları gerekmektedir.
Çocuklarda Konjonktivit Çeşitleri
Kimyasal Konjonktivit: Genellikle yenidoğan döneminde ortaya çıkar. Bakteriyel göz enfeksiyonu tedavisinde kullanılan damlaların tahrişi sonucunda oluşur. Damla kullanımından birkaç saat sonra ilk belirtisini verir ve gözler kızarmaya başlar. Belirtiler 24 – 48 saat arasında kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterir ve tedaviye gereksinim duyulmaz.
Bakteriyel Konjonktivit: Bakteri kaynaklı ortaya çıkar. En yaygın karşılaşılanları Gonokokal ve İnklüzyon Konjonktivit şeklindedir. Gonokokal Konjonktivit, neisseria gonorrhoeae bakterisiyle temas sonucunda tetiklenir.
Özellikle normal doğumla dünyaya gelen bebeklerde, doğum sırasında maruz kalınan bakteriye bağlı olarak görülür. Doğumdan 1 – 2 gün sonra belirtiler görülmeye başlar ve tedavi için göz damlalarından destek alınır. İnklüzyon Konjonktivite neden olan bakteri chlamydia trachomatis olarak isimlendirilmiştir. İltihaba bağlı belirtiler doğumdan 5 – 14 gün sonra görülür.
Belirtiler; kızarık gözler, şişmiş göz kapakları ve göz kapağından sıvı sızması şeklindedir. Yenidoğan dönemi, bebğin dış dünyaya alışmaya çalıştığı evredir. Bu esnada maruz kalınan diğer bakterilere bağlı olarak da konjonktivit görülmesi mümkündür.
- Viral Konjonktivit: Yaygın biçimde adenovirüs ve herpesvirüs kaynaklı meydana gelir. Bulaşıcıdır ve vücutta enfeksiyonun yayılımına bağlı olarak üst solunum yolu hastalıklarının oluşmasına da neden olabilir.
- Diğer: Konjonktivit, bazı durumlarda herhangi bir enfeksiyona bağlı olmadan ortaya çıkar. Şikayetler kırmızı göz ve sıvı akıntı şeklinde olup, genelde bir gün sonra kendiliğinden iyileşir.
Şiddetli Konjonktivit Nedir?
Şiddetli konjonktivit, konjonktiva adı verilen gözün beyaz ve iç yüzeylerinin iltihaplanmasıdır. Bu durum, birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, kimyasal irritasyon veya travma gibi nedenler, şiddetli konjonktivite yol açabilir.
Hastalığın belirtileri arasında gözlerde kızarıklık, yanma, kaşıntı, sulanma, şişme, akıntı ve ışığa karşı hassasiyet sayılabilir. Şiddetli konjonktivit genellikle tek taraflı olarak başlar ve daha sonra diğer gözde de görülebilir. Tedavi seçenekleri arasında antibiyotikler, antiviral ilaçlar ve antialerjik ilaçlar yer alabilir.
Şiddetli konjonktivit, özellikle gözde kalıcı hasar riski nedeniyle ciddiye alınması gereken bir durumdur. Tedavi edilmediği takdirde, görme kaybına neden olabilir ve diğer göz problemlerine yol açabilir.
Tedavi için erken teşhis önemlidir ve bu nedenle, herhangi bir belirti ortaya çıktığında, bir göz doktoruna başvurmak gerekir. Tedavi edilmeyen şiddetli konjonktivit, diğer göz problemleri ve enfeksiyonlara da neden olabilir. Bu nedenle, uygun tedavi ile hastalığın kontrol altına alınması hayati önem taşımaktadır.
Konjonktivitin Belirtileri Nelerdir?
Konjonktivitin vücutta meydana getirdiği belirtiler hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Konjonktivitin oluşum nedeni de (bakteri, virüs, vb.), belirtilerin şekli ve şiddeti açısından belirleyici bir diğer faktördür. Bununla birlikte hastalarda yaygın biçimde karşılaşılan konjonktivit şikayetlerinin aşağıdaki şekilde listelenmesi mümkündür.
- Gözlerde tahriş ve kaşıntı
- Şişmiş göz kapakları
- Gözlerde pembe – kırmızı renk değişimi
- Işığa karşı hassasiyet
- Gözlerde yanma
- Göz kapaklarından sıvı akıntı (berrak ya da yeşilimsi olabilir)
- Alerji kaynaklı hapşırma hissi
- Burun akıntısı
Çocuklarda Konjonktivit Tanısı Nasıl Yapılır?
Çocuklarda konjonktivit tanısı genellikle hasta şikayetleri dinlenerek ve basit bir fizik muayene yapılarak konulabilmektedir. Hekimin uygun gördüğü durumlarda daha ileri bir inceleme amacıyla göz akıntısından örnek alınması da mümkündür. Konjontivite neden olan faktör tespit edildikten sonra uygun bir tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Çocuklarda Konjonktivit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Konjontivitin bakteri, alerji ya da virüs kaynaklı meydana gelmesine bağlı olarak değişik tedavi seçeneklerine başvurulması mümkündür. Bakteriyel enfeksiyonlarda daha çok antibiyotik içerikli göz damlaları tercih edilmektedir.
Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda, tedavi için bir müdahale tercih edilmez. Ancak yeni bir enfeksiyon oluşumunun önlenmesi için antiviral göz damlaları tavsiye edilebilir. Konjonktivit nedeni herpes virüsü ise göz damlalarının yanı sıra ağızdan alınan ilaçlar da reçete edilebilmektedir. Alerjik reaksiyon belirtilerini hafifletmek için de benzer damla ve ilaçlardan destek alınmaktadır.
Konjonktivit, tedaviye başlansa dahi bulaşıcı bir rahatsızlık biçimidir. Enfeksiyonun diğer insanlara yayılmaması için hem çocuk hem de hasta yakınlarının gerekli özeni göstermesi gerekir. Bu noktada çocuğa damla damlatılırken ve göz bakımı yaparken ellerin mutlaka yıkanması gerekir.
Bakım sonrasında da eller dezenfekte edilmelidir. Ayrıca, çocuğun gözleriyle oynamadığından emin olunmalı ve hasta da el hijyeni konusunda teşvik edilmelidir.