Havaların soğumaya başlaması ve kış aylarının gelmesiyle çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşma olasılığı da artmaktadır. Bu hastalıkların büyük çoğunluğu bulaşıcı nitelikte olduğundan enfeksiyonların yayılımı kolaylaşmaktadır.

Bağışıklık sistemi düşük olan ya da alerjen bünyeye sahip olanlarda üst yolunum yolu hastalıkları daha sık meydana gelmektedir. Tedavi sürecinin kısalması açısından hastalığın tanısı doğru konulmalı ve ilaç kullanımı esnasında mutlaka hekim tavsiyesine göre hareket edilmelidir.

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?

  • Nezle (Rinit): Burnu tutmasıyla tanınan ve soğuk algınlığı olarak da nitelendirilen bir rahatsızlıktır. Virüs kaynaklıdır ve en çok okul çağındaki çocukları etkiler. Yılda birkaç defa görülmesi normaldir. Havayoluyla (hapşırma ve öksürme sırasında yayılan damlacıklar aracılığıyla) bulaşmaktadır.
  • Grip: Sıklıkla nezleyle karıştırılır ve influenza virüsüne bağlı olarak oluşur. Belirtileri kişiden kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte çocuklarda biraz daha ağır seyrettiği kabul edilir.
  • Orta Kulak İltihabı: Orta kulakta enfeksiyon oluşmasıdır. Yüksek ateş, burun tıkanıklığı ve ağrı gibi belirtilere sahiptir. Çocukluk döneminde yaygın görülen üst solunum yolu hastalıkları arasında yer almaktadır. 10 yaşından sonra rahatsızlığa yakalanma oranı düşüşe geçmektedir.
  • Sinüzit: Baş bölgesinde yer alan sinüsler; burun tıkanıklığı, farenjit ve benzeri sebeplerle zaman zaman tıkanabilmektedir. Tıkalı sinüslerde enfeksiyon oluşması sinüzitin oluşma nedenidir. Çocukların % 6 – 13 arasında sinüzite rastlanıldığı bilinmektedir.
  • Faranjit: Bağışıklık sisteminin soğuk algınlığına galip gelemediği durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Viral ya da bakteriyel kaynaklı olması mümkündür.
  • Larenjit: Halk arasında kuşpalazı hastalığı olarak bilinir. Belirtileri aniden ortaya çıkar ve sesin boğuklaşması, kısılması ve kalınlaşması şeklinde ilerler.
  • Bronşit: Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüslerin bronşlara ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonunun bronşite dönüşmesi mümkündür.
  • Zatürre (Pnömoni): Daha çok akciğer rahatsızlığı olan çocuklarla ve erken doğan kişilerde meydana gelmektedir. Akciğerde bulunan hava keseciklerin iltihaplanmasıdır. Hastalar ciddi seviyede solunum sıkıntısı çektiğinden tedavi için bir uzmana başvurulması şarttır.

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Üst solunum yolu hastalıklarının belirtisi, hastaya ve hastalığa bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Nezle genellikle kuru öksürük ve boğaz ağrısıyla başlamaktadır. Belirtiler virüsle temastan ortalama bir gün sonra ortaya çıkar. Grip nezleye göre daha şiddetli belirtilere sahiptir. Yüksek ateş bu rahatsızlığın en belirgin semptomudur ve diğer belirtileri; karın ağrısı, bulantı, kas ağrısı şeklindedir.

Orta kulak iltihabı, oluşum bölgesiyle doğru orantılı olarak kulak ağrısıyla ortaya çıkar. İşitme azlığı ve akıntı da hastalığın diğer belirtileri arasındadır. Sinüzitin en temel işareti geniz akıntısı, göz çevresi ve burun kenarında yayılan ağrıdır.

Farenjitte, kuru öksürük, boğaz yanması ve yutkunma zorluğu varken; larenjit, boğuk öksürük ve kalın ses tonuyla devam etmektedir. Bronşitte yüksek ateş seyretmezken, balgam ve hırıltı şikayetleriyle karşılaşılır. Zatürre belirtileri diğer hastalıklara benzemekle birlikte, inatçı ve düşmeyen bir ateş durumu söz konusudur.

Çocuklarda Üst Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisi

Çocuklarda üst solunum yolu hastalığının tedavisi, hastalığın kaynağına bağlı olarak yapılmaktadır. Nezle ve grip tedavisinde genellikle ilaca başvurulmaz ve hastanın istirahat edip bolca sıvı alması tavsiye edilmektedir.

Orta kulak iltihabı, sinüzit ve faranjit tedavisinde ağırlıklı olarak antibiyotik kullanılmaktadır. Larenjit için antibiyotik kullanımı yaygın olmamakla birlikte tercih edilebilir. Ancak ana tedavi yöntemi soğuk buhar olarak görülmektedir. Bronşit, kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterir.

Zatürre tedavisiyse, hastalık ağır tabloda seyrettiği için mutlaka hastane ortamında yapılmaktadır. Üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan tüm ilaçların hekim kontrolünde ve düzenli alınması son derece önemlidir.