Çocuklarda yüksek ateş, ölçüm yapılan bölgeye göre değerlendirilen bir durumdur. Koltuk altından alınan ölçümlerde 37, kulaktan alınan ölçümlerde 37.3 ve makattan alınan ölçümlerde 38 derece ve üstündeki değerler yüksek ateş şeklinde nitelendirilmektedir.

Elde edilen birtakım deneysel çalışmalar doğrultusunda vücudun yüksek ateş sayesinde mikroplara karşı savunma mekanizması geliştirdiği görülmüştür. Bununla birlikte vücuttaki yüksek ateş, vücutta olağandışı bir durumun varlığına işaret etmektedir. Bu bakımdan yüksek ateş, başlı başına bir hastalık olarak nitelendirilmez. Ancak tıbbi durumların incelenmesi gerektiğinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Yetişkinlerde de gözlemlenen yüksek ateş, bebek ve çocuklar söz konusu olduğunda daha endişe verici olarak tanımlanabilir. Vücut ısısının artması, vücudun pek çok sistemini eş zamanlı olarak etkileyen bir olgudur. Üstelik sıvı ve kalori açığı da ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla bebek ve çocuklarda inatçı seyreden yüksek ateş varlığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yüksek Ateşin Sebepleri Nelerdir?

Beyinde yer alan hipotalamus, insan vücudunda ısı dengelemesinden sorumludur. Gün içerisinde ufak değişiklik gösterse de sağlıklı bir bireyin vücut ısısı 36.1 – 37.2 derece civarında kabul edilmektedir.

Hipotalamusa bağlı olarak bu değerin artışı yüksek ateş olarak değerlendirilir ve genelde bireyin üşümesiyle hissedilir. Bakteriyel enfeksiyonlar, vücutta virüs varlığı, aşı sonrası, sıcak vurması, tümör ve bazı diğer hastalıklar nedeniyle ateşin yükselmesi mümkündür.

Nadiren de olsa yüksek ateşin tespit edilemediği vakalarla karşılaşmak mümkündür. Yüksek ateş, genelde birkaç gün içerisinde iyileşme eğilimi gösterir. Ateşin birkaç haftadan daha uzun süreyle devam etmesi durumunda uzman bir hekim tarafından detaylı araştırma yapılması gerekmektedir.

Yüksek Ateş Ne Şekilde Önlenir?

Vücutta yüksek ateş varlığının en yaygın sebepleri bakteriyel ve viral enfeksiyonlar olarak ifade edilmektedir. Yani bu bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alarak, yüksek ateşin önüne geçilebilir.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın ilk adımı kişisel hijyene dikkat etmek, elleri düzenli olarak dezenfekte etmektir. Enfekte bireylerle temas etmemek de hastalığın, dolaylı olarak da yüksek ateşin, yayılımını engellemektedir.

Çocuklarda Yüksek Ateş Belirtileri Nelerdir?

  • Vücut ısının 37 dereceyi aşması
  • Sıvı kaybına bağlı olarak susuzluk hissi
  • Baş ağrısı
  • İştah kaybı
  • Terleme
  • Üşüme ve titreme
  • Sinirlilik hali
  • Kas ağrısı
  • Halsizlik

Yüksek Ateşle Tetiklenebilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Yüksek ateş varlığı, tek başına tedavi gerektiren bir sorun değildir. Ancak bu durum özellikle bebek ve çocuklarda ciddi komplikasyonları da beraberinde getirebilmektedir. 0 – 3 ay aralığındaki bebeklerde 38 derece üzerinde ateş tespit edilirse vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekir. Bu dönemde görülen diğer belirtiler huzursuzluk, uyuşukluk ve ağlama krizleri şeklindedir.

Göz teması kurmama, sese tepki vermeme, mide ağrısı, kusma ve nöbet gibi komplikasyonlar ateşe eşlik edebilir. Bu durumda derhal tıbbi müdahaleye başvurulması gerekmektedir.

Yüksek Ateş Tanısı

Hataya yüksek ateş tanısı konulurken öncelikle hekim tarafından bazı sorular sorulur, ardından da fizik muayeneye geçilir. Gerekli görülen kan tahlilleri ve diğer görüntüleme tetkikleri istenmektedir.

Böylece yüksek ateşe neden olan hastalığın tanısı konulmaktadır. 28 günden daha küçük bebekler için yüksek ateş riskli kabul edilen bir durumdur ve yine doktor inisiyatifine bağlı olarak hastaya yatış verilebilmektedir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnatçı seyreden yüksek ateş ve ateşe eşlik eden titreme, ağrı ve diğer belirtilerin varlığında genelde reçetesiz ateş düşürücülerden destek alınmaktadır. Bu noktada doktor tavsiyesi ve kullanma kılavuzuna uygun hareket etmek son derece önemlidir.

Ateşe neden sebep bir enfeksiyonsa, hastanın iyileştirilmesi için antibiyotik ve antiviral ilaçlar reçete edilebilmektedir. Çocuğu hasta olan anne babalara da; hastanın sıvı alımını takip etmeleri, meyve suyu ve et suyuyla beslenme desteği vermeleri, hastanın dinlendirilmesi ve mümkünse ince giydirilmesi tavsiye edilmektedir.