Doğuştan veya belli başlı sebeplere bağlı olarak oluşan fiziksel bozuklukların ameliyat ile tedavisi mümkün olmaktadır. Bu deformatiler farklı nedenlerden dolayı görülmektedir.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde ortaya çıkan deformiteler kişilerin yetişkinlik dönemini şetkilemektedir. Bu deformetiler doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Deformite cerrahisi ile bu fiziksel bozukluklar için gerekli tedaviler yapılmaktadır.

Deformite Cerrahisi Nedir?

Deformite cerrahisi doğuştan veya sonradan oluşan deformetilerin cerrahi müdahale gerektiği durumlarda uygulanan ameliyat ile tedavi yöntemidir. Teşhisi yapılamayan veya tedavisi gerçekleştirilemeyen deformiteler kişilerin gündelik hayatlarını zorlayıcı duruma sokmaktadır. Bu deformiteye bağlı olarak ise kişilerde beden işlevselliğinde duruş bozuklukları görülebilmektedir.

İlerleyen zamanlarda ise genel vücut sağlığına zarar verebilecek noktaya ilerleme oluşabilmektedir. Deformitenin teşhisi yapıldığı zaman muayenenin gecikmemesi çok önemlidir. Doktorlar hastanın durumuna göre ameliyat programını yapmaktadır.

Yapılacak olan planlama kişilerin yaşına, deformitenin yerine ve hastanın genel sağlık durumuna göre dikkat edilmektedir. Deformite hastalığı yaşayan insanlar çok farklı sayıda tekniğin ve teknolojinin bir araya geldiği cerrahi yollar ile tedavi edilmektedir.

Deformite Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Deformite cerrahisindeki amaç omurganın aşırı baskının ortadan kaldırılmasının sağlanmasıdır. Omuriliğin stabilize edilmesi bu şekilde sağlanmaktadır. Cerrahi tedavilerde omurga füzyonu ve omurilik füzyonu için çeşitli implantlar kullanılmaktadır.

Omurga füzyonunda hastanın pelvis bölgesindeki kemikler kullanılır. Bazı durumlarda ise donör kemiğinin kullanıldığı durumlar da bulunmaktadır. Omurga enstrümantasyonu kafes, tel, vida, kanca, çubuk gibi özel tasarım implantlar ile yapılır.

Eğer uzuvlar ve kemikler deformite oluşmuş ise; kemik gelişim anomalisi ve doğumsal hastalıklar travma sebebi ile oluşmuştur. Deformitelerin karmaşık yapısı nedeni ile tedavi süreci uzun olabilmektedir. Deformitenin problemlerinin giderilmesi için akıllı fiksatör sistemlerinin kullanılması tercih edilir.

Cerrahi işlem ile hastanın kemiğine sabitleyici yerleştirilmektedir. Bu sabitleyicinin görevi kemiğin derece derece düzelmesine yardımcı olmaktadır. Tedavi esnasında hastalar günlük hayatına da devam etmektedir.

Uzatma ve Deformite Cerrahisi Nedir?

Deformite cerrahisi alanına giren en önemli ameliyatlardan birisi de boy uzatma ameliyatlarıdır. Boy ya da kemik uzatma cerrahisinin deformite cerrahisi içerisinde değerlendirilmesinin nedeni ise boy ve kemik kısalığının çoğu zaman sağlık yönünden de zararlarının olmasıdır.

Günümüzde boy kısalığı tedavisi gelişen teknoloji ile birlikte yapılmaktadır. Ayrıca çeşitli travmalara veya enfeksiyonlara bağlı olarak oluşabilen kemik kısalıkları veya bozuklukları da deformite cerrahisi alanına girmekte ve tedavisi yapılmaktadır.

Deformite türleri kendi içerisinde hem edinilmiş hem de bölgeye göre olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Edinilmiş türleri doğuştan, kazanılmış, çocuk felci sonucu, yanlış kaynama veya yapısal anomaliler olmaktadır. Bununla beraber diz bölgesi deformiteleri, kalça ve ayak bölgesini kapsayan deformiteler veya göğüs deformitesi bulunur.

Deformite Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Deformite ameliyatı, vücutta bulunan çeşitli deformitelerin düzeltilmesi amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyatın süresi, deformitenin tipine, büyüklüğüne ve cerrahi yönteme bağlı olarak değişebilir. Deformite ameliyatı genellikle birkaç saat sürer. Ayrıca, ameliyat süresi yapılacak bölgeye ve büyüklüğüne göre değişmektedir.

Deformite ameliyatı, çeşitli deformitelerin düzeltilmesine yardımcı olabilir. Bu ameliyatlar, omurga eğriliği, çarpık bacaklar, kamburluk ve kolların düzleştirilmesi gibi çeşitli deformitelerin tedavisinde kullanılır. Ameliyat sırasında, cerrah, deformitenin türüne ve boyutuna bağlı olarak uygun bir cerrahi yöntem seçer.

Deformite ameliyatı sonrası iyileşme süreci, cerrahi yönteme ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle, hasta ameliyattan hemen sonra hastanede birkaç gün kalır ve iyileşme süreci boyunca belirli bir süre dinlenmesi gerekebilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları, hastanın deformite ameliyatı sonrası iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, deformite ameliyatının süresi, deformitenin tipine, büyüklüğüne ve cerrahi yönteme bağlı olarak değişebilir. Bu ameliyatlar, kamburluk ve kolların düzleştirilmesi gibi çeşitli deformitelerin tedavisinde kullanılır.

Deformite Ameliyatı Öncesi ve Sonrası

Deformite cerrahisinde uygulanan ameliyatlar hastalar için uzun bir süreç olmaktadır. Bununla beraber hastanın bakımının iyi yapılması gerekir. Operasyondan önce hastanın tüm yapılması gereken testlerinin yapılması gerekir. Bu testler detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Bu sayede hastadaki deformite çok daha büyük ölçüde iyileşmektedir. Ameliyat ise ona göre planlanmaktadır.

Ameliyatta implantlar hastaya takılmaktadır. Hastanın bedeninde uzun süre kalabileceği için hasta implant ile beraber günlük yaşamını sürdürmeyi öğrenmesi gerekir. Bu şekilde tedavi süreci tamamlandığı zaman hastanın deformitesi büyük ölçüde iyileşmektedir.

Deformite ameliyatlarından sonra rehabilitasyon programları amaçlanmaktadır. Bu programları ile amaçlanan hastanın olabilecek en hızlı şekilde iyileşmesini sağlamaktır. Rehabilitasyon programında dikkat edilecek konu ise hastanın cerrahi girişimine riske edilmemesidir.

Ayrıca kişilere hastalığın iyileşme sürecini olumlu yönde etkileyecek olan egzersizler uygulanmaktadır. Bu sayede ameliyat sonrasında kondisyon kaybı problemlerinin yaşanmasının da önüne geçilmektedir.