Dil Kanseri
Dil kanseri, bu hastalığın diğer çeşitlerinde olduğu gibi hücrelerin anormal biçimde büyümesiyle meydana gelmektedir. Kategori olarak ağızla ilgili kanserler içerisinde yer almaktadır.
Lokasyon bakımından açık alanda olduğu için vücutta oluşan diğer kanserlere nazaran fark edilmesi çok daha kolaydır. Dil kanseri hastalarının ilk şikayeti uzun süre geçmeyen yara şeklindedir. Erken teşhis ile bu rahatsızlığın büyük oranda iyileştirilebildiği belirtilmektedir.
Dil Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Dil kanseri, skuamöz hücresinde meydana gelmektedir. Dildeki yara, aft ve diğer anormalliklerle ortaya çıkan bu kanserin neden oluştuğu tam olarak tespit edilememiştir. Ancak tıbbi araştırmalara göre dil kanserinin olası nedenlerini aşağıdaki gibi listelemek mümkündür.
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklara sahip olmak (HIV, frengi vb.)
- Alkol ve sigara tüketiminde aşırıya kaçmak
- Siroz
- Ağız ve diş sağlığına / hijyenine özen göstermemek
- Farklı kanser türlerinin bu alana sıçraması
- Zayıflamış bağışıklık sistemi
Kanser türlerinin büyük bir kısmı genetik yatkınlığa ve ilerleyen yaş durumuna göre tetiklenmektedir. Dil kanseri için de 40 yaş sonrası riskli grup şeklinde nitelendirilir.
Dil Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Dil kanserinin en yaygın işareti dilde oluşan yara ve beneklerdir. Hastaların ilk etapta bu yaraları önemsemediği ancak iyileşme sürecinin başlamaması üzerine hekime başvurduğu görülmektedir. Yaraların 15 gün gibi bir sürede iyileşmemiş olması dil kanseri hakkında şüphe oluşması gerektirir. Dil kanseri, gelişme bölgesi olarak ön taraftadır ancak hastalık belirtileri dilden başka diş ve diş eti sağlığını da etkilemektedir. Bu belirtiler, aşağıdaki şekildedir.
- Dişlerin sallanmaya başlaması
- Diş eti çekilmesi ve diğer sorunlar
- Diş protezinin dar gelmesi ve kullanılamaması
- Dilin normal renginde değişiklik
- Ses kısılması ve konuşma sıkıntıları
- Dilde bölgesel ağrılar
- Geçmeyen boğaz kuruluğu ve boğaz ağrısı
- Çiğneme sırasında kulakta ağrı oluşması
- Boyunda şişlik
Dil Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Dil kanseri, diğer kanserlerden ayrı olarak gözle görülebilecek bir bölgede yer almaktadır. Bu bakımdan hekim tarafından hastanın aile öyküsü ve şikayetleri alınarak, fiziki muayene yapılmaktadır. Buradan elde edilen bulgular doğrultusunda yayılım durumunun tespiti için; tomografi, MR ve ultrason tarzında birtakım ileri tetkikler istenmektedir.
Kanserin kesin tanısı için oluşum bölgesinden biyopsi alınarak patolojiye gönderilmektedir. Teşhisin konulmasından sonra dil kanseri tedavisine başlanmaktadır.
Dil Kanseri Hangi Yaşlarda Görülür?
Dil kanseri, dil dokularının anormal hücre büyümesi ve bölünmesi sonucu oluşan bir kanser türüdür. Bu hastalık, her yaşta görülebilir, ancak genellikle 40 yaş ve üstü kişilerde daha sık görülür. Sigara içme ve aşırı alkol tüketimi, dil kanseri riskini artıran önemli faktörler arasındadır.
Dil kanserinin belirtileri arasında ağrı, yutma güçlüğü, dilin hassasiyeti, dilin hareket kabiliyetinde azalma, dilde lezyonlar ve kanama yer alabilir. Bu belirtiler, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle, kişilerin bu belirtileri fark etmeleri durumunda bir sağlık uzmanına başvurmaları önemlidir.
Risk faktörlerinin yanı sıra, ailesinde dil kanseri öyküsü olan kişilerin de daha yüksek bir risk altında olduğu bilinmektedir. Ayrıca insan papilloma virüsü (HPV) de dil kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle, HPV aşısı gibi önleyici önlemler de alınabilir. Dil kanseri, erken teşhis ve tedavi ile başarıyla tedavi edilebilir. Bu nedenle, belirtileri fark eden kişilerin bir sağlık uzmanına başvurması, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesi ve risk faktörlerini azaltması önemlidir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dil kanseri tedavisi, hastalığın durumu ve yayılımı göz önüne alınarak farklı şekillerde yapılabilir. Bu doğrultuda başvurulan tedavi yöntemlerini; radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi operasyon şeklinde sıralamak mümkündür.
Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda genelde radyoterapi ve kemoterapi tercih edilmektedir. Daha ileri evrelerdeyse cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır. Kanserin tedavisinde cerrahi işlem tercih edilse dahi, tedavi süreci radyoterapi ve kemoterapiyle desteklenmektedir.
Dil kanseri, doğru tedavi uygulandığında yüksek oranda olumlu cevap veren bir kanser çeşididir. Hastalık erken teşhis edildiği takdirde %90 oranında iyileştirilebilir. Kanserin tekrarlama riski de yine hangi evrede tanı konulduğuyla ilişkili bir diğer konudur.
Erken evrelerde tanı konulan dil kanserinin tekrarlama olasılığı %5’e kadar düşürülmektedir. Daha ileri evrelerde tanı konulması durumunda hastalığın iyileşme ihtimali düşer ve tekrarlama riski artar. İleri evrede fark edilen dil kanseri %40 ile %50 arasında tekrarlama riski taşımaktadır.
Hastalığın tekrarlama durumunda kanserli bölge yine dilde nüksedebilir. Ancak dil dışında; ağız içi ve boyundaki bezelerde de dil kanseri meydana gelebilmektedir. Hastalığın tamamen tedavi edilmesi bazı yaşam değişiklikleri ve önlemlerle desteklenmelidir. Hastanın belirli aralıklarla kontrol edilmesi kanserin oluşum riskini düşürür ve olası tekrarlama durumunda erken tanıya imkân tanır.