Bir kese şeklindeki divertikülit, sindirim sisteminin pek çok yerinde bulunmasına rağmen bağırsakların içinde daha fazladır. İltihaplandığı durumlardaysa hastalığın adını belirtmek için yine divertikülit ifadesinden yardım alınmaktadır. Çoğunlukla 40 yaşından sonra ortaya çıkan ve yaygın olan bu hastalık, nadiren de olsa komplikasyonlara sebep olabilmektedir.

Divertikülit Nedenleri Nelerdir?

Yapılan çalışmalar henüz divertikülit oluşumunun ana nedenini kanıtlayamamıştır. Ancak çoğunlukla lifli gıda tüketilmediği için dışkının sertleştiği durumlarda görülmektedir. Bu durum bağırsaktaki basıncı arttırdığından dolayı divertikülitin ortaya çıkması mümkündür. Ayrıca kolonların zayıf olan bölgelerinde oluşmaya eğilimli olup görülme ihtimali aşağıdaki durumlar dolayısıyla artmaktadır.

  • Yaşlılık
  • Obezite
  • Sigara
  • Spor yapmamak
  • Hayvansal yağlı besinler
  • Lif oranı düşük gıdalar
  • Bazı ilaçlar
  • Cerrahi operasyonlar

Divertikülit Belirtileri Nelerdir?

Hastalığa ait semptomlar her bireyde farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Diğer rahatsızlıklara bağlı olarak şiddetli biçimde görülebilmesi mümkündür. Genellikle divertikülitte ciddi semptomlar görülmemektedir ancak hastalığa ait belirtiler aşağıdaki gibi ortaya çıkabilmektedir.

  • Birkaç gün devam eden ağrılar
  • Karnın sol alt bölümünde ağrı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Ateş
  • Karın hassasiyeti
  • Kabızlık ya da ishal
  • Rektal kanama

Divertikülit Ağrısı Nereye Vurur?

Divertikülit, kalın bağırsakta oluşan divertiküllerin iltihaplanmasıdır. Bu rahatsızlık, genellikle 50 yaşın üzerindeki insanlarda ortaya çıkar ve çoğunlukla kalın bağırsağın sol tarafında yer alan sigmoid kolon bölgesinde görülür.

Divertikülit ağrısı, genellikle karın bölgesinin sol alt kısmında hissedilir ve birçok insan tarafından apandisit ağrısına benzetilir. Bununla birlikte, apandisit ağrısının genellikle sağ tarafta hissedilmesi farklı bir tanı koymayı gerektirir. Divertikülit ağrısı ayrıca kabızlık, ishal, ateş ve kusma gibi semptomlarla da birlikte görülebilir.

Divertikülit ağrısı, genellikle şiddetli ve keskin bir ağrıdır ve bazen diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkar. Ağrı, sigmoid kolon bölgesindeki iltihaplanmaya bağlı olarak artabilir ve hareket veya öksürme gibi aktivitelerle kötüleşebilir. İltihaplanmanın ciddiyetine ve bireyin genel sağlık durumuna bağlı olarak, tedavi antibiyotikler, sıvılar, ağrı kesiciler ve diyet değişiklikleri gibi farklı yöntemlerle yapılabilir. Ciddi divertikülit vakalarında, cerrahi müdahale gerekebilir.

Divertikülit ağrısı, genellikle karın bölgesinin sol alt kısmında hissedilir ve birçok semptomla birlikte ortaya çıkar. Bu semptomlar, hastalığın şiddetine ve bireyin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.

Divertikülit Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın teşhisi genelde bir anda ortaya çıkan semptomlar dolayısıyla yapılmaktadır. Geçmeyen karın ağrısı gibi durumlarda ilk olarak hastanın genel durumu değerlendirilmektedir. Fizik muayene sonrasında kadın hastalarda pelvik muayene yapılmakta ve kadın hastalıkları elenmektedir. Ayrıca gebelik planlaması yapan bireyler için hamilelik testi yapılması da gerekebilmektedir.

Tüm hastalarda enfeksiyon durumunun incelenmesi adına kan ve idrar tahlilleri talep edilmektedir. Karın ağrısının nedeni bulmaya çalışırken karaciğer de kontrol edilmektedir. Bu nedenle karaciğer enzim testiyle organın çalışma durumu değerlendirilebilmektedir. Ayrıca dışkı testi yapılarak dışkıda kan ya da enfeksiyon olup olmadığı incelenebilmektedir.

Bu işlemlerle birlikte hastadan bazı tarama testleri istenmektedir. Doktor, divertikülit ön tanısını koyduktan sonra hastadan BT taraması yaptırmasını talep eder. Bu görüntüleme yöntemi hastalığın varlığını kanıtlarken hangi şiddette olduğunu anlamaya da yardımcı olur. Eğer testlerde farklı sorunlarla karşılaşıldığıysa diğer alanlarla ortaklaşa çalışabilmekte ya da hasta başka bir polikliniğe de yönlendirilebilmektedir.

Divertikülit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın tedavisinde belirtilerin şiddeti ve divertikülitin hangi düzeyde ilerlediği göz önünde bulundurulmaktadır. Hastalığın iyileşip iyileşmediğini görmek için 6 hafta sonra kolonoskopi yapılması istenebilmektedir. Bu nedenle tedavi planlamaları her hastada farklılık göstermekte, değişik bir durum söz konusu değilse genel olarak aşağıdaki gibi yapılmaktadır.

  • Komplike olmayan divertikülit: Belirtileri çok az olduğu için evde tedavi edilebilmektedir. Birkaç gün sıvı ağırlıklı beslenilmesi ve antibiyotik kullanılması belirtilerin kısa bir süre içinde tamamen yok olmasını sağlayacaktır.
  • Komplike divertikülit: Şiddetli ataklarla başladığından dolayı bir müddet hastanın müşahede altında tutulması gerekebilmektedir. Tedavi sırasında antibiyotik ilaç kullanımı bulunsa da apse oluştuğu durumlarda cerrahi müdahalelere başvurulabilmektedir. Ayrıca bağırsakta başka sorunlar da yer alıyorsa birincil veya kolostomi bağırsak ezeksiyonu adı verilen iki ayrı cerrahi operasyon uygulanabilmektedir.

Birincil bağırsak ezeksiyonu, bağırsakların bir kısmının çıkarılması ve yeniden birleştirilmesi durumudur. Böylece bağırsak normal hareketlerine devam edebilecek hale getirilir. Açık ameliyat yapılabileceği gibi minimal invazif yönteminden de yardım alınabilmektedir. Hastanın genel durumuna bağlı olarak yapılan iki işlem de başarılı sonuç almayı sağlayacaktır.

Kolostomiyle bağırsak ezeksiyonu yapılmasının nedeni kolon ve rektum içinde çok fazla iltihap olmasıdır. Karın duvarındaki bir açıklık kolonun sağlıklı kısmına bağlanarak atıkların torbada toplanmasını sağlar. Belirtiler hafiflediğinde ve enfeksiyon tedavi edildiğinde işlem tersine çevrilebilmektedir. Bunun için tekrar cerrahi müdahalelere başvurularak bağırsakların yeniden bağlanması gerekir.