Donuk omuz, omuz ekleminde ortaya çıkan sertlik ve ağrıların meydana getirdiği bir rahatsızlıktır. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu durum kişilerin hareketlerini de kısıtlar.

Donuk Omuz Sendromu Nedir?

Omuz bölgesi üç kemikten oluşur. Bu kemikler üst kol, kürek kemiği ve köprücük kemiğidir. Omuz eklemini çevreleyen ve her şeyi bir arada tutan dokunun adı da omuz kapsülüdür. Donuk omuz adezif kapsülit ya da yapışkan kapsülit olarak da bilinmektedir.

Donuk omuz, hayat kalitesini düşürdüğü için tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Kişilerin hareketlerini kısıtlar ve ağrı belirtileri ile kendini gösteren ciddi bir sağlık sorunudur. Omuz eklem kapsülünün kalınlaşması, daralması, iltihaplanması ya da eklem içi sıvının azalması ile ortaya çıkan donuk omuz rahatsızlığı, kapsül kalın ve sıkı bir hal alarak hareketi zorlaştırır.

Belirtiler genelde yavaş yavaş başlar ve zamanla ağırlaşır. Her ne kadar genellikle tek omuzda ortaya çıksa da iki omuzda da görülebilir. Tedavisi için de genelde hareket egzersizleri ile beraber eklem kapsülüne enjekte edilen ilaçlar ya da kortikosteroidler verilir.

Donuk Omuz Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Omuz eklemini oluşturan tendonlar, bağlar ve kemikler bağ dokusu içinde yer alır. Donuk omuz, kapsül omuz çevresinde kalınlaşarak sıkışınca hareket kısıtlanması sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlık omuz ekleminin uzun süre hareketsiz kalmasına neden olduğu için genelde çarpma ya da düşme anında gerçekleşir.

Aynı zamanda omuzda ortaya çıkan kireçlenme, kas tendon yırtıkları, omuz sıkışma sendromu, şeker hastalığı, kalp problemleri ve kolesterol yüksekliği de donuk omuz nedenlerindendir. Günümüzde donuk omuz sendromu olan kişiler genelde yoğun stres altında olan kimselerdir. Donuk omuz sendromu için risk faktörleri de 40 yaşın üzerinde olmak, hareketsiz bir yaşama sahip olmak, stres ve kalp damar hastalıklarıdır.

Donuk Omuz Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Donuk omuz sendromunun belirtileri arasında omzun zor hareket ettirilmesi ve omuz bölgesinde ortaya çıkan ağrı ile sertlik vardır. Donuk omuz sendromunda ağrılar genelde geceleri daha şiddetli olur ve uyku düzenini bozabilir. Donuk omuz sendromu yavaş ilerleyen bir rahatsızlıktır üç aşamada ortaya çıkar.

  • İlk aşama yangı aşamasıdır. Bu aşamada omzun hareket açıklığı sınırlanır ve hareketler ağrıya neden olabilir.
  • İkinci aşama donma aşamasıdır ve ağrı azalmaya başlar. Fakat bu aşamada omuz bölgesi sert bir hal alır ve hareket ettirmek daha zor olur.
  • Son aşamada ise çözülme aşamasıdır ve omuzdaki hareket açıklığı iyileşir. Bu aşama 6 ay ile 2 yıl arası sürebilir.

Donuz Omuz Nasıl Tedavi Edilir?

Donuk omuz sendromunda tedavi, genellikle ağrının kontrol altına alınması ve hareket açıklığının da korunması hedeflenir. Hastaların çoğunda hareket yeteneği tedavi sonrasında tümü ile geri kazanılır. Donuk omuz sendromu genelde 1-1,5 yıl arasında kendiliğinden geçer fakat tedavi ile çok daha kısa sürede atılatılabilir.

Donuk omuz sendromu ilaçlar, fizik tedavi ve cerrahi ile tedavi edilebilir. Cerrahi ve diğer prosedürler içinde enjeksiyonlar, omuz manipülasyonu, eklem gerginliği ve ameliyat vardır. Donuk omuz sendromunda ameliyat çok nadir tercih edilen bir tedavidir. Eğer diğer tüm tedaviler cevapsız kalırsa ameliyat tercih edilebilir.

Donuk Omuz Ne Kadar Sürede İyileşir?

Yapışkan kapsülit olarak da bilinen donmuş omuz, omuz eklemini etkileyen ağrılı ve genellikle zayıflatıcı bir durumdur. Durum, omuzda sertlik ve sınırlı hareket açıklığı ile karakterize edilir ve bu da uzanma veya kaldırma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırır. Donuk omuzun süresi, durumun ciddiyetine ve kullanılan tedavi yaklaşımına bağlı olarak değişebilir.

Genel olarak, donmuş bir omuzun tamamen iyileşmesi 12 aydan 18 kadar sürebilir. Bununla birlikte, iyileşme süresi yaş, genel sağlık durumu ve yaralanmanın boyutu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak daha uzun veya daha kısa olabilir. Ek olarak, tedavi iyileşme sürecinde çok önemli bir rol oynar. Fizik tedavi, germe egzersizleri ve diğer cerrahi olmayan tedaviler, hareket aralığını iyileştirmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olarak daha hızlı iyileşmeye yol açabilir.

Bazı durumlarda, donmuş bir omuzu tedavi etmek için ameliyat gerekebilir. Bu genellikle diğer tedavilere yanıt vermeyen veya durumu özellikle ağır olan hastalar için ayrılmıştır. Donmuş omuz ameliyatı, hareket aralığını iyileştirmek ve ağrıyı azaltmak için omuz ekleminden skar dokusunun ve diğer yapışıklıkların çıkarılmasını içerir.