Elektromiyografi (EMG) Testi
Kas ve sinirlerde meydana gelen rahatsızlıkların tespiti için elektrotanısal testlerden yardım alınmaktadır. Elektromiyografi (EMG) de bu hususta kullanılan testlerden biridir. Güç kaybı, kol ve bacak ağrısı gibi uzun süreli şikayetlerin varlığında nöroloji uzmanları tarafından EMG istendiği görülmektedir. Aynı EMG işlemi içerisinde farklı yöntemlerin uygulanması mümkündür. Sinir ileti çalışmaları ve iğne elektromiyografisi test boyunca hastaya uygulanabilecek ölçümlerdir.
Elektromiyografi (EMG) Nedir?
EMG, kas gruplarındaki elektriksel aktivitenin takip edilmesine olanak sağlayan bir testtir. Bunun için ince uçlu iğneler ve özel bir bilgisayardan yararlanılmaktadır. Test değerlendirilirken kasın istirahat ve hareket halindeki tepkileri göz önüne alınmaktadır. Sağlıklı bir kasta çalışmazken elektrik aktivitesi beklenmez. İstirahat halindeki kasta aktivite gözlenmesi burada bir rahatsızlık bulunduğuna işaret etmektedir. EMG aşağıdaki durumlar için kullanılabilir:
- Çevresel sinirleri etkileyen hastalıkları teşhis etmek
- Daha önce konulmuş olan hastalık tanısını desteklemek
- Sinirlerdeki işlevsel bozuklukların seviyesini öğrenmek
- Hastalık sürecini takip altında tutmak
- Tedavinin ilerleme durumu hakkında bilgi edinmek
Elektromiyografi Nasıl Yapılır?
Elektromiyografi, hastanın şikâyeti bulunan bölgeye iğne takılması işlemine dayanmaktadır. Steril iğne aynı zamanda ince uçlu olduğundan ölçüm sırasında rahatsızlık vermez. Ancak iğnenin kasa yerleştirilmesi sırasında ufak bir ağrı ya da acı hissedilmesi mümkündür.
Test boyunca hekimin yönlendirilmesine bağlı olarak ilgili kasın gevşek bırakılması ve kasılması istenmektedir. Bu esnada iğnenin bağlı olduğu ölçüm cihazındaki dalgalanmalar da hareket altına alınmaktadır. Beklenmeyen kas tepkilerine göre bazı hastalıkların varlığından söz edilebilmekte ve buna göre teşhis konulabilmektedir.
Test, uzun sayılabilecek bir zaman diliminde yapılmaktadır. Dolayısıyla acil vaka söz kokusu değilse hastaya verilen bir randevu tarihinde uygulanmaktadır. Hastaların teste gelirken kolay giyip çıkarabilecekleri giyseler seçmesi tavsiye edilmektedir. Ölçüm elektriksel iletkenlik üzerine yapıldığı için, vücut temiz olmalı ve parfüm tarzı kozmetik ürünleri kullanılmamalıdır. Hastanın bulaşıcı hastalık taşıması durumunda, hekim mutlaka önceden bilgilendirilmelidir. Halihazırda kullanılan ilaçların da hastanın yanında bulunması gerekmektedir. İlaçların taşınamadığı durumlarda yine doktora ismen söylenmesi önemlidir.
Elektromiyografi (EMG) Hangi Hastalıkların Teşhisi İçin Uygulanır?
EMG sonuçlarına göre çevresel sinirleri etkileyen pek çok hastalığa tanı konulması mümkündür. Bu hastalıklar aşağıda listelenmiştir.
- Diyabet (polinöropati)
- B12 anemisi (polinöropati)
- Böbrek yetmezliği (polinöropati)
- Karpal, Kubital, Tarsal Tünel Sendromu (fokal nöropati)
- Bel fıtığı (radikülopati)
- Boyun fıtığı (radikülopati)
- Kas liflerinde hasar (miyopati)
- Çocuk felci (motor nöron)
- ALS (motor nöron)
- Sinir ve kas iletimini bozan diğer rahatsızlıklar (Myastenia Gravis vb.)
Elektromiyografi (EMG) Ne Kadar Sürer?
Normal seyreden ve ölçüm alınabilen bir EMG testi maksimum 1 saat sürmektedir. Ancak hekimin öngörülenden daha fazla işlem uygulaması gerekirse bu sürenin iki katına kadar uzaması mümkündür. Hastaların teste gelmeden önce süreyi hesaplaması ve gününü buna göre planlaması gerekir.
EMG testini sürdürecek nörofizyolog tarafından hastayla ilgili bazı detaylı bilgiler istenebilir. Bu noktada önceden hazırlıklı olmakta yarar vardır. EMG istek formunu doldurmuş olmak ve eğer daha önce yapıldıysa diğer radyolojik görüntülerle EMG sonuçlarını yanınıza almak; hastanede geçirdiğiniz süreyi kısaltabilir.
Çocukların EMG ve benzeri testlere bakış açısı yetişkinlerle aynı değildir. İnceleme sırasında tepkisel eksiklik olması ya da çocuk hastanın korkmuş olması işlemin uzamasına neden olabilir. Bu problemle karşılaşmamak için çocuk işlem öncesinde mutlaka bilgilendirilmelidir.
Testin bilinirliği çocukta güven oluşmasını ve korku sebebiyle verilebilecek tepkilerin giderilmesini sağlar. Randevu saatini kaçırmamak ve diğer hastaları zor duruma sokmamak için, verilen saatten en az yarım saat önce hazır olunması gerekmektedir.
EMG Kalbe Zarar Verir Mi?
Elektromiyografi (EMG), kasların elektriksel aktivitesini ölçen bir teşhis prosedürüdür. ALS, karpal tünel sendromu ve kas distrofisi gibi kas ve sinir bozukluklarını teşhis etmek için yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, EMG’nin kalbe zarar verip vermeyeceği konusunda bazı endişeler olmuştur.
EMG kalbe zarar vermez. EMG sadece test edilen kasların elektriksel aktivitesini ölçer ve kalbin elektriksel aktivitesine veya işlevine müdahale etmez. Hastayı zararlı radyasyona maruz bırakmayan, non-invaziv ve güvenli bir prosedürdür.
Bir EMG prosedürü sırasında, test edilen kasa küçük, steril iğneler sokulur ve kasın elektriksel aktivitesini saptamak için deriye bir elektrot yerleştirilir. EMG’de kullanılan iğne elektrotlar göğüs boşluğuna yerleştirilmedikleri için kalbi etkilemezler.
Bununla birlikte, belirli kalp rahatsızlıkları olan hastaların EMG prosedürü geçirmeden önce sağlık uzmanlarını bilgilendirmeleri gerekebileceğini unutmamak önemlidir. Kalp pili veya defibrilatörü olan hastalar, EMG’den önce sağlık uzmanlarını bilgilendirmelidir, çünkü EMG tarafından üretilen elektrik sinyalleri cihazın çalışmasına müdahale edebilir.
Belirli kalp rahatsızlıkları olan hastalar, prosedürün kalp pili veya defibrilatörü etkilemediğinden emin olmak için EMG’ye girmeden önce sağlık uzmanlarına bilgi vermelidir.