Endometrial Kanser Tedavisi
Endometrial, rahmin iç yüzeyini kaplamasıyla birlikte, her adet dönemi içerisinde bir tabakası dökülen, genelde gebelik konusunda her ay hazırlanan yapı olarak bilinir. Bu bölge bebeğinin plasentasının tutunduğu kısım olarak da ön plana çıkar. Burada meydana gelen kanser türü ise endometrial kanser olarak ifade edilir. Aynı zamanda endometrium kanser olarak da bilinmektedir.
Ciddi bir sağlık sorunu olmasının yanı sıra, mutlaka erken zamanda tanı üzerinden tedavinin gerçekleşmesi gerekir.
Endometrial Kanseri Nedenleri Nedir?
Kanser hastalığı söz konusu olduğu zaman genelde hücreler mutasyona uğrar. Böylece sağlıklı hücreler anormal bir duruma ulaşır. Sonuç olarak sağlıklı hücreler görevini yerine getirdikten sonra, daha sonra gelecek olan sağlıklı hücreler oluşamaz. Bu doğrultuda kadınların bünyesinde bulunan progesteron ve östrojen hormonları, endometrial kanserinin oluşmasındaki en önemli unsurlar içerisinde gelir.
Bu hormonlarda meydana gelen dengesizlikler birtakım sorunlar ortaya çıkarır ve kanserin oluşumuna etki yapar. Tabii bu durumun başlangıç olmasıyla birlikte belli başlı bazı nedenler endometrial kanserinin tam olarak meydana gelmesine sebep olur. Bu nedenler:
- İlk reglin 12 yaşından önce yaşanmış olması
- Doğum gerçekleştirme
- Obezite problemi
- Adet düzensizliği
- Hipertansiyon
- Over ve mide kanseri öyküsü
- Kolon kanseri öyküsü
- Meme kanseri öyküsü
- Ailede genetik olarak kanser olma durumu
- Birtakım tip cilt kanser problemi
Yukarıda verilen bu ve benzeri nedenlerden dolayı kadınlarda Endometrial kanser ortaya çıkmaktadır. Endometrial kanserini kadınlık hormonları ile başlayan ve zaman içerisinde yukarıda öne çıkan nedenler ile ciddi bir sağlık sorunu olarak ifade etmek mümkündür.
Endometrial Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Adet düzeni dışında ya da menopoz sonrası meydana gelen kanamalar kapsamında endometrium kanseri anlaşılır. Doğru teşhis ve erken tanı ile bu konuda yaşanılan belirtiler üzerinden etkin bir tedavi yöntemi ile çözüm ele alınır. Özellikle dengesiz ve menopoz sonrası meydana gelen kanamalar da hemen bir doktora görünmek gerekmektedir. Bu doğrultuda belli başlı bazı belirtiler endometrial kanseri üzerinde oluşan sağlık sorunlarını ifade eder.
- Menopozun ardından meydana gelen vajinal kanama
- Cinsel ilişki esnasında ağrı
- Pelvik ağrı
- 2 adet dönemi arasında meydana gelen kanama
Bu ve benzeri belirtiler söz konusu olduğu zaman mutlaka erken zamanda bir doktora başvurmak gerektiği unutulmamalıdır. Gerekli belirtiler üzerinden erken tanı ile, problemin nedenine bağlı olarak gerekli tedavi yöntemleri uzman doktor kontrolünde ele alınır.
Endometrial Kanser İçin Teşhis Yöntemleri
Endometrial kanser genel olarak erken zamanda tanı üzerinden teşhis konulan kanser türleri içerisinde yer alır. Özellikle regl dönemi dışında meydana gelen anormal kanamalar üzerinden bu durum ortaya çıkar. Cinsel ilişki esnasında meydana gelen ağrılar ya da karın alt bölgesinde ortaya çıkan ağrılar bu durumun önemli belirtileri arasında yer alır.
Sağlık sektöründe ortaya çıkan teknolojik birtakım gelişmeler ve cihazlar eşliğinde hastalara endometrial kanser teşhisi konulabilmektedir.
- Endometrial biyopsi
- Ultrasonografi
- Histeroskopi
- Ca-125
Bu cihazlar ve yöntemler ile ortaya çıkan tanı üzerinden hastalara uygun teşhis konulmakta ve gereken tedavi yöntemi hazırlanmaktadır. Özellikle hastada görülen belirtiler ve yapılan tetkikler sonucu anlaşılan sağlık durumlarında farklı cihazlar ile değerlendirmeler gerçekleştirilir.
Endometrium Kanseri Kesin Tanısı Nasıl Konur?
Endometrium kanseri, rahim iç tabakasında (endometrium) oluşan kanser türüdür. Bu kanserin kesin teşhisi için bazı yöntemler kullanılır. Endometrium kanseri kesin tanısı koymak için öncelikle jinekolojik muayene yapılır. Daha sonra ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme testleri ile rahim içindeki anormal dokular tespit edilir.
Endometrium kanserinin kesin tanısı için biyopsi yöntemi kullanılır. Biyopsi, rahim içi dokularından bir örnek alınarak patolojik inceleme yapılmasıdır. Endometrium kanseri teşhisi için genellikle endometrial biyopsi veya aspirasyon biyopsisi tercih edilir. Bu yöntemlerle elde edilen dokular, kanser hücrelerinin varlığı, tipi ve yayılımı gibi bilgileri sağlar.
Kesin endometrium kanseri teşhisi için ayrıca rahim içi küretaj yöntemi de kullanılabilir. Rahim içi küretaj, rahim içi dokusunun alınarak patolojik inceleme yapılmasıdır. Bu yöntemle kanserin türü, evresi ve yayılımı daha net bir şekilde belirlenebilir. Tüm bu yöntemlerin kullanılması, endometrium kanserinin kesin teşhisini sağlar ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesine yardımcı olur.
Endometrial Kanser Tedavi Yöntemleri
Environmental kanserin sebebine bağlı olarak bu konuda farklı tedavi yöntemleri ele alınır. Aynı zamanda hastalığın ciddiyetine uygun şekilde uzman doktor tarafından tedavi yöntemleri uygulanır. Bu doğrultuda hormon tedavisi, kemoterapi, radyoterapi ve neticede cerrahi yöntem de tedavi yöntemleri arasında gelir.