Bireysel sağlık ve toplum sağlığı açısından cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bilinçli olunması gerekir. Frengi (Sifilis), cinsel temasla yayılan ve treponma isimli bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon çeşididir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açtığı için, hastaların mutlaka uzman bir hekime başvurması gerekmektedir.

Frengi (Sifilis) Bulaşma Yolları

Frengi hastalarında büyük çoğunluğu genital organlarda olmak üzere birtakım yaralar meydana gelmektedir. Bu yaraların; vajina, makat, rektum ve genital bölgenin diğer kısımlarında oluşması mümkündür. Ağız ve dudaklar da yine frengi kaynaklı yaraların görüldüğü diğer yerlerdir. Cinsel temas sonucunda bulan diğer hastalıklara benzer biçimde frengi de vajinal, oral ya da anal birleşme yoluyla bulaşmaktadır. Frengi yaralarına direkt temas hastalığın kolayca yayılmasını sağlar.

Hamilelik dönemindeki bir kadında frengi bulunuyorsa, hastalığın anneden bebeğe taşınması muhtemeldir. Bu dönemdeki frengi varlığı erken doğumu tetikler ve bebek açısından hayati tehlike oluşturur.

Frengi Korunma Yolları

Frengi ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için partnerlerin birbirine karşı açık olması gerekmektedir. Tek eşli bir yaşam tarzı, bu tip rahatsızlıklara yakalanma riskini düşürür. Herhangi bir ilişkiye girmeden önce, özellikle düzenli olmayan ilişkilerde, kondom kullanılmalıdır. Partnerde hastalık belirtisi olduğu gözlemlenirse kesinlikle ilişkiye girilmemelidir.

Frengi (Sifilis) Belirtileri Nelerdir?

Sifilis olarak da tanınan frengi kendini şiddeti giderek artan üç evrede göstermektedir. Hastalığın ilk evresinde belirtiler çok hafiftir. Hatta zaman zaman kaybolabilir ve kişi kendinin iyileştiğini düşünebilir. Bu özelliği sebebiyle toplum içinde büyük taklitçi olarak isimlendirildiği de görülmektedir. Frengi hastalarında evrelere bağlı ortaya çıkan belirtiler aşağıdaki gibidir.

  • 1. Evre: Hasta kişiyle cinsel temastan yaklaşık 3 hafta sonra oluşur ve genital organ çevresinde kabarcık olarak nitelendirilen lekeler oluşur. Kabartılara dokununca hissedilen lenf nodülleri de eşlik edebilir. Çoğunlukla bu dönemde ağrı hissedilmez, ancak düşük oranda kabartıların ağrılı olduğuna da rastlanılabilir. Bu belirtiler kendiliğinden kaybolduğu için hasta iyileştiği kanısına varır. Ancak enfeksiyon, tedavi edilmediyse, ilerler ve 2. evreye geçer.
  • 2. Evre: İlk evreden ortalama 2 ay sonra meydana gelmektedir. Bu dönemde hastaların şikâyeti tipi bir soğuk algınlığı ya da gribe benzemektedir. Sık karşılaşılan belirtiler; yüksek ateş, yorgunluk, kas ve boğaz ağrısıdır. Frenginin bu evresinin ardından uyuma dönemi gelir tüm şikayetler biter. Hastalığın tespiti ancak kan tahliliyle yapılabilir.
  • 3. Evre: Uyku döneminden yıllarca sonra ortaya çıkar. Gomlu sifilis, nörosifilis ve kardiyovasküler sifilis olmak üzere 3 türü bulunurç Gomlu sifilis, tümör benzeri kabartıların vücuda yayılmasıdır. Nörosifilis, sinir sistemini etkiler; felç ve demanas gibi sonuçları olabilir. Kardiyovasküler sifilis, kalp damarlarında anevrizma yaratır ve ölümle sonuçlanabilir.

Frengi Tanısı Nasıl Konulur?

Frengi tanısı, vücutta hastalığa bağlı olarak oluşan kabartılardan sıvı alınmasıyla yapılmaktadır. Şankır adı verilen sıvının alınamaması durumunda, hastalık ileri evredeyse tanı için omurilikten sıvı alınmaktadır. Frengi hastalığı tespit edildiği takdirde, kişinin cinsel yollarla bulaşan diğer hastalıklara sahip olup olmadığı da incelenmektedir.

Frengi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Frengi için tedavi yapılırken antibiyotik ilaç kullanımı yapılmaktadır. Ancak antibiyotikler frengi kaynaklı vücut hasarlarının onarılması açısından yetersiz kalmaktadır. Özellikle 3. evredeki yayılımların başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilmesi gerekebilir.

Frengi, ilaçların düzenli alınmadığı takdirde daha dirençli bir hale gelmektedir. Hastaların ilaç kullanımına özen göstermesi iyileşme süreci açısından son derece önemlidir. Frengi tanısı konulan hasta, mutlaka partnerini bilgilendirmelidir. Başarılı bir sonuç için eşlerin birlikte tedavi görmesi oldukça önemli bir detaydır.

Frengi Hastalığı Kalıcı Mıdır?

Frengi hastalığı, Treponema pallidum adı verilen bir bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu hastalık cinsel temas yoluyla bulaşır ve ilk belirtileri genellikle cinsel organlarda görülen ülserlerdir. Ancak, erken tedavi edilmezse, frengi hastalığı kalıcı olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Frenginin dört aşaması vardır. Primer sifiliz aşamasında, enfeksiyon, ülserlerin göründüğü cinsel organlarda veya ağızda ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde, enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve Sekonder sifiliz aşamaya neden olabilir. Sekonder sifiliz aşamada, cilt döküntüleri, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk gibi semptomlar ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde, enfeksiyon üçüncül aşamaya ilerler ve beyin, kalp, kemikler ve diğer organlar gibi vücudun diğer bölgelerini etkileyebilir.

Erken teşhis ve tedavi edilmemiş frengi hastalığı, kalıcı olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu hastalık, beyin ve sinir sistemi sorunlarına, kalp hastalığına, görme kaybına, işitme kaybına ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle, frengi hastalığının erken teşhisi ve tedavisi önemlidir.