Gaz veya dışkı tutamama problemi, kişinin istemsiz olarak dışkı veya gaz kaçırması olarak ifade edilebilmektedir. Her yaş grubunda görülebilen ancak özellikle 65 yaş üstü kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Makat bölgesine uygulanabilen cerrahi işlemlerin sonucunda tedavi edilebilir.

Gaz-Dışkı Tutamama (Anal inkontinens) Nedir?

Doğum travmalarına bağlı olarak gaz ve dışkı tutamama problemlerinin oluşabileceği saptanmıştır. Omurilik hastalıkları veya omurilik ameliyatları sonrasında da görülebilir. Bazı nörolojik rahatsızlıklar veya şeker hastalıkları da anal inkontinense neden olabilir. Makat bölgesinde uygulanan cerrahi işlemlerin de gaz veya dışkı tutamama sorununa yol açabileceği bilinmektedir.

Gaz-Dışkı Tutamama (Anal inkontinens) Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalığın tanısının konulabilmesi için kişilerde meydana gelen belirtilerin incelenmesi ve sonrasında doktor kontrolünde bazı testlerin uygulanması gerekmektedir. Tanı konulabilmesi için en yaygın şekilde kullanılan yöntemin ise endoanal ultrason olduğunu söylemek mümkündür.
Makat bölgesindeki yırtılmalara bağlı olarak hasar gören kasların tedavisinin cerrahi yöntemler ile yapılabileceği bilinmektedir. Hastalık sırasında görülen semptomlara göre uygulanacak olan tedavinin de farklılık gösterebileceğini söylenebilir.

Gaz-Dışkı Tutamama (Anal inkontinens) Nasıl Teşhis Edilir?

Anal kasların görüntülenmesine imkân sağlayan endoanal ultrasonun teşhis için oldukça önemli bir yöntemdir. Anal manometre ile anal sinirlerin duyarlılık ölçümleri yapılabilir. Anal EMG testleri de tanı için kullanılabilir.
Dışkı tutamama probleminin yanında çeşitli başka rahatsızlıklarında görülmesi durumunda uygulanabilecek farklı testlerin de olduğu ifade edilebilir. Dışkı tutamama sorunun kabızlık da varsa defekografi testi de yapılabilir.

Gaz-Dışkı Tutamama (Anal inkontinens) Tedavi Yöntemleri

Doğum travmasına bağlı olarak oluşan bir yırtılma veya büyük bir kesilme olması durumunda, kasın cerrahi bir şekilde onarılması gerekmektedir. Tedavi için kas onarımının tek başına yeterli olmaması durumunda kas egzersizleri ile tedavi desteklenebilir. EMG veya sözel görsel tedavinin de tercih edilebileceğini söylemek mümkündür.

Gaz-Dışkı Tutamama (Anal inkontinens) Cerrahi Yöntem Dışında Tedaviler

Pelvik taban egzersizlerinin, kas grubunu güçlendirmek için tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer aldığını söylemek mümkündür.Birkaç seans ile egzersizlerin hastalara öğretilmesinin ardından, hastaların sonrasında egzersizleri kendi kendine uygulayabilmesi amaçlanır. Bir diğer yöntem de sinir uyarılması olarak da bilinen PTNS olarak ifade edilebilir.

Ayak bileğinin iç yüzeyine yerleştirilmiş olan bir akupuntur iğnesi ile özel frekanslarda bir elektrik uyarısı verilerek tedavi amaçlanır. Kas onarımı tedavisinin tek başına yeterli olmayacağı durumdaysa özel kas egzersizleri tedavinin olumlu sonuç vermesini sağlayabilir.

Anal İnkontinans Kimlerde Görülür?

Anal inkontinans, bir kişinin bağırsak hareketleri üzerindeki kontrolünü kaybederek istemsiz sızıntıya veya dışkı kaçırmaya yol açtığı bir durumdur. Her yaştan kadın ve erkeği etkileyen sıkıntılı ve utanç verici bir sorundur. Anal inkontinans herkesi etkileyebilirken, bazı faktörler bu durumun gelişme riskini artırır.

Anal inkontinansın ana nedenlerinden biri, bağırsak hareketlerini kontrol eden kasların ve sinirlerin hasar görmesidir. Bu, özellikle bebek iriyse veya doğum sırasında forseps veya vakumlu ekstraksiyon kullanılıyorsa, doğumun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Anal inkontinans riskini artırabilecek diğer faktörler arasında yaşlanma, kronik kabızlık veya ishal, diyabet veya ülseratif kolit gibi bazı tıbbi durumlar yer alır.

Anal inkontinansın diğer bir yaygın nedeni, multipl skleroz, diyabet veya omurilik yaralanmaları gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilen sinir hasarıdır. Kronik ishali veya enflamatuar barsak hastalığı olan kişilerde de anal inkontinans gelişme riski yüksektir.

Yaşlı yetişkinlerin, zayıflamış pelvik taban kasları ve azalmış rektal duyum dahil olmak üzere vücutta yaşa bağlı değişiklikler nedeniyle anal inkontinans yaşama olasılığı daha yüksektir.